Ska det vara okej att övervaka byggnadsarbetare?
Är det okej med gps-övervakning på bygget? Rivs det för mycket? Panelen har som vanligt svaren även när det stormar på hösten.
Om det rivs bara för att passa in i samhället, så är det dumt.
Marion Kässi, 47 år, anläggare, Järna
Är det rätt att övervaka byggnadsarbetare med gps?
– Både ja och nej. Jag kan förstå det där med gps-övervakning, eftersom det kan förekomma fusk och överfakturering. Samtidigt vill man inte ha någon som håller koll på dig hela tiden, som om du är kriminell med en fotboja. Du kan inte ens avvika för ett toalettbesök, eftersom du kan bli ifrågasatt.
Rivs det för många byggnader idag?
– Det finns orsaker till att byggnader rivs. Vissa gamla byggnader måste rivas, om det finns saker som är hälsofarliga för människor och dåligt för miljön. Men om det rivs bara för att passa in i samhället, så är det dumt. Det går att rusta upp och renovera äldre objekt så att det smälter in i samhället.
Vad gillar du med hösten?
– Färgerna och när det börjar bli murrigt ute. Att få ta på sig koftor, raggsockar och börja elda i öppna spisen. Och att få njuta av rooibos-te.
Visst kan det kännas obehagligt, men under arbetstid får man finna sig i att bli övervakad …
Conny Kolsjö, 52 år, maskinentreprenör, Hölö
Är det rätt att övervaka byggnadsarbetare med gps?
– Visst kan det kännas obehagligt, men under arbetstid får man finna sig i att bli övervakad, men inte som privatperson när du kör till och från jobbet. Sedan är frågan hur det hanteras. Det får inte missbrukas av arbetsgivaren, så att den anställda känner sig jagad.
Rivs det för många byggnader idag?
– Nej, det rivs inte för mycket. Men regelverket gör att det inte går att återvinna på ett vettigt och ekonomiskt sätt. I stora drag innebär det att om man river ett hus och lägger ner materialet i en container, så får man inte hantera det som en resurs, utan som ett avfall.
Vad gillar du med hösten?
– Här kommer en klyscha; färgerna. Just nu är jag långt ute i skogen och bygger en skogsväg, där det skiftar i rött, gult och grönt. Det är som ett stopplyse på träden.
Gps-övervakning är inte okej. Det måste ju finnas ett förtroende för de anställda.
Malin Tidén, tornkranförare, 49 år, Hässleholm
Är det rätt att övervaka byggnadsarbetare med gps?
– Nej, gps-övervakning är inte okej. Det måste ju finnas ett förtroende för de anställda. Det är bättre med någon form av incheckning, exempelvis ID06, i stället för övervakning.
Rivs det för många byggnader idag?
– Ja. Jag tycker att man ska försöka att bevara själva huskroppen. Det är helt okej att uppdatera inälvorna, det vill säga rör, badrum och kök. Om huskroppen är frisk, så känns det onödigt att slå sönder den.
Vad gillar du med hösten?
– Jag älskar vädret på hösten och väderväxlingarna. Att det går från fantastiskt fina höstdagar till storm, då man bara sitter inne och dricker te.
Få de senaste byggnyheterna – direkt i din inbox! Prenumerera på Byggnadsarbetarens nyhetsbrev.