info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggnadsarbetare slås ut i förtid

Byggnadsarbetare är en av de yrkesgrupper som drabbas hårdast genom att de slås ut i förtid från sitt jobb. De tvingas i genomsnitt lämna arbetslivet drygt fem år tidigare än normal pensionsålder, visar en sammanställning.

Det är stora skillnader mellan hur länge olika yrkesgrupper kan stanna kvar i arbetslivet.
Det visar en sammanställning gjord av forskare från Arbetslivsinstitutet, med hjälp av statistik från SCB.
– Man kan konstatera att skillnaderna mellan olika yrkesgrupper är väldigt stora, säger Anders Wikman, som gjort studien, till LO-tidningen. Han jobbar nu vid Mälardalens högskola.
De värst utsatta yrkesgrupperna är sådana där belastningsskador är vanliga.
Forskarna mätte hur lång tid 35-åringar har kvar i olika yrken om de stannar i samma yrke tills de fyller 65 år. Åren från den verkliga pensionsåldern till 65-årsdagen räknas som förlorade år. Att man måste sluta i förtid kan bero på förtidspension, långtidssjukskrivningar eller dödsfall.
De mest utsatta manliga yrkena är servicearbetare, handpaketerare och andra fabriksarbetare. De slås ut mellan åtta och nio år före den riktiga pensionsåldern. Byggnadsarbetare drabbas också hårt, enligt studien. De tvingas i genomsnitt sluta 5,1 år i förtid och kommer därmed på en sjunde plats. Kvinnliga byggnadsarbetare tvingas sluta 5,3 år i förtid och ligger på 20:e plats bland de som slås ut i förtid i kvinnliga yrken. Andra yrkesgrupper i byggbranschen, som bergarbetare och stenhuggare slutar i genomsnitt 3,8 år i förtid.
Bland de som jobbar längst finns specialister av olika slag som slutar 0.4 år före utsatt pensionstid, här finns också högre ämbetsmän och politiker, liksom piloter och fartygsbefäl.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggnadsarbetare slås ut i förtid

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig