Byggnads vann strid om anställningsskydd: "Glädjande"
Arbetsdomstolen gav facket rätt. Detta sedan Byggföretagen ville anpassa Byggavtalet efter de nya LAS-reglerna.
I Byggavtalet finns det en bilaga om anställningsskydd. Den innehåller text som är direkt hämtade från LAS men även kollektivavtalade avvikelser från LAS. En av skrivningarna handlar om att arbetsgivare med högst tio anställda har möjlighet att göra två undantag från turordningen vid uppsägning på grund av arbetsbrist.
Arbetsgivarna har velat ändra den texten så att den stämmer överens med de nya LAS-reglerna som kom 2022. Där har alla arbetsgivare oavsett antalet anställda möjlighet att göra tre undantag från turordningslistan vid arbetsbrist. Då Byggnads sa nej till den ändringen så hamnade ärendet hos Arbetsdomstolen efter en stämning från Byggföretagen.
Byggavtalet gäller
Och nu har alltså domen kommit. Domstolen menar att skrivningen om att det ska vara två undantag är att betrakta som kollektivavtalsinnehåll. Därför menar rätten att skrivningen ska finnas kvar. En sak som domstolen lyfter fram är att texten i avtalet inte är en kopia av lagtexten i LAS. Det handlar om ett ord. ”Turordningskrets” har bytts ut mot ”turordningsområde”, vilket gör att domstolen alltså bedömer det som en förhandlad text.
”Väldigt glädjande”
”Det är väldigt glädjande att Arbetsdomstolen gått på vår linje. Vi kan konstatera att det är kollektivavtalet som gäller, precis så som vi hävdat,” säger Lars Hildingsson, tf förbundsordförande Byggnads, i ett pressmeddelande.
På Byggföretagen konstaterar Mats Åkerlund, vice vd och förhandlingschef, att tre undantag inte är aktuella på Byggavtalet.
”Arbetsdomstolen har funnit att tvåundantaget utgör kollektivavtalsinnehåll. Det innebär att anställningsskyddslagens så kallade treundantag inte får genomslag på Byggavtalets område. I stället kvarstår det gamla tvåundantaget oförändrat,” skriver han i ett pressmeddelande.
Domarna var oeniga
Domarna i Arbetsdomstolen var inte överens om detta beslut. Två av dem tyckte att texten från LAS förts in i Byggavtalet rakt av, även om ett ord hade ändrats.
Facket hade kostnader på nära 300 000 för att driva det här ärendet. En summa som Byggföretagen nu ska betala till Byggnads.