info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggnads rasar mot Fotbollsförbundets ja till VM i Saudiarabien

Svenska Fotbollsförbundet planerar att rösta ja till att fotbolls-VM spelas i Saudiarabien. ”Under all kritik”, anser Byggnads.

Byggnads kritiserar Svenska fotbollsförbundets beslut om VM i Saudiarabien.
Svenska Fotbollsförbundet och Fifa blundar för modernt slaveri, menar Byggnads. Foto: Terese Perman

Diktaturen Saudiarabien vill arrangera fotbolls-VM för herrar år 2034, och Svenska Fotbollsförbundet har fattat ett ”villkorat beslut” om att rösta ja.

Det får Byggnads att rasa.

–Det är under all kritik. Svenska fotbollsförbundet visar inget som helst intresse för arbetarnas villkor. De verkar inte bry sig det minsta om att ytterligare ett VM ska spelas på bekostnad av tusentals döda migrantarbetare, säger fackets nyvalde ordförande Kim Söderström i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Över 6 500 döda inför Qatar-VM – svenska fans avstår från att resa

Fifa röstar – bara en kandidat för varje VM

Den 11 december röstar fotbollens världsorganisation Fifa om vilka länder som ska få arrangera herrfotbolls-VM år 2030 och 2034.

Det finns bara en kandidat att rösta på för varje mästerskap.

Spanien-Portugal-Marocko vill samarrangera år 2030. Saudiarabien är det enda land som lagt bud på 2034.

– Vi har varit tydliga med synpunkten om att vi inte tycker om att det bara finns en kandidat, säger fotbollsförbundets ordförande Fredrik Reinfeldt.

Svenska Fotbollsförbundet och Fredrik Reinfeldt får kritik för ja till VM i Saudiarabien.
Svenska Fotbollsförbundet ”utgår från” att Saudiarabien ska respektera mänskliga rättigheter, säger Fredrik Reinfeldt. Foto: Bildbyrån

Fotbollsförbundet: ”Ska leva upp till mänskliga rättigheter”

Att beslutet är villkorat innebär att det kan ändras när Fifas utvärderingsrapporter kommer inför omröstningen. Fotbollsförbundet har också tillsammans med nordiska kollegor träffat den saudiska delegationen.

– Under mötet framförde vi våra utgångspunkter att sätta fotbollen i centrum, att vi utgår från att de som arrangör ska leva upp till mänskliga rättigheter, att samkönade par ska kunna vara på plats under mästerskapet, att supportrar får röra sig fritt och att goda förutsättningar för fri media att bevaka mästerskapet efterlevs, säger Fredrik Reinfeldt.

Det som pågår i Saudiarabien är inget annat än modernt slaveri.

Kim Söderström, förbundsordförande Byggnads

Svåra villkor för migrantarbetare i Saudiarabien

Saudiarabien är liksom många oljestater helt beroende av migrantarbetare. Dessa utför de tunga, smutsiga och farliga jobben. Men migrantarbetare sköter även service, administration, vård och omsorg.

Övergrepp mot landets migrantarbetare är välkända. Så sent som i somras dokumenterade det internationella byggfacket BWI, tillsammans med flera människorättsorganisationer, över 20 000 enskilda fall där migrantarbarbetare utnyttjats.

– Det som pågår i Saudiarabien är inget annat än modernt slaveri. När FIFA tilldelar landet fotbolls-VM så säger man indirekt att ”det här är helt ok!” Det är helt oacceptabelt, dundrar Kim Söderström.

Tusentals miste livet när Qatar arrangerade fotbolls-VM

Även den senaste upplagan av fotbolls-VM spelades i en gulfdiktatur – Qatar. Där miste minst 6 750 migrantarbetare livet när landet mångmiljardsatsade på att bygga arenor och ny infrastruktur.

Precis som i Qatar är fackföreningar förbjudna i Saudiarabien.


Få de senaste byggnyheterna – direkt i din inbox! Prenumerera på ”Byggnadsarbetarens nyhetsbrev”.

Migrantarbetare i Saudiarabien

Strax över 40 procent av Saudiarabiens befolkning, eller 13,4 miljoner människor, är migrantarbetare.

Precis som många oljestater i regionen tillämpar Saudiarabien det så kallade kafalasystemet. Kafala knyter rätt att vistas i landet till anställningen. Det innebär att migrantarbetare varken kan säga upp sig eller byta jobb utan tillstånd. Arbetare som luras på lönen har små möjligheter att få rättvisa. Den som protesterar eller blir av med jobbet riskerar utvisning.

Det är vanligt att arbetsgivare beslagtar migrantarbetares pass. Bland har dotterbolag till svenska företag som ABB, Arla och Volvo beslagtagit pass.

All makt i Saudiarabien utgår från kungafamiljen. Politiska partier, fackföreningar och strejker är förbjudna.

Ivar Andersen, reporter
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggnads rasar mot Fotbollsförbundets ja till VM i Saudiarabien

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig