info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Så säger Byggnads om medlemmarnas SD-stöd

Om det vore val i dag skulle SD få 36,7 procent bland Byggnads medlemmar. Är det ett problem för facket? ”Givetvis”, svarar förbundssekreterare Jakob Wagner. ”Men vi står upp för dem ändå.”

Jakob Wagner från Byggnads om stödet till SD.
Utbildning och gemensamma strider. Det är vägarna för att motarbeta SD-sympatier, säger Byggnads förbundssekreterare Jakob Wagner. "När det kommer till konflikten på arbetsplatsen så måste vi hålla ihop.” Foto: Byggnads

SD skulle få 36,7 procent bland Byggnads medlemmar. Vad tänker du om siffran?
– Det är sorgligt, men inte så förvånande. Jag själv är ju skåning. Uppvuxen i den skånska myllan och upplärd på skånska byggarbetsplatser. Och på de skånska byggarbetsplatserna har det varit så här sen jag satte min fot där första gången, det finns en stor grupp sverigedemokrater. Så för mig är det här ingen ny materia. Men jag tror det är viktigt att fundera på hur har man hamnat här.

LÄS MER: SD och S nästan jämnstora bland Byggnads medlemmar

Så hur har man hamnat här?
– Jag tänker att det finns en besvikelse hos en stor del av den arbetande befolkningen i det här landet, där vi i flera decennier har sett försämring efter försämring. Det kan man delvis härleda tillbaka till arbetarrörelsen, och den liberala våg som sköljde genom vår rörelse i det vakuum som uppstod när man förlorade frågan om löntagarfonderna. Svensk arbetarrörelse visste inte riktigt vart man skulle ta vägen och började titta på andra sätt att organisera samhället. Till exempel på idéer om att privatisera stora delar av vår gemensamma välfärd. Vilket också skedde i hög fart från 90-talet och framåt, både med socialdemokrater men främst med borgarna vid rodret. Det är inte märkligt att folk har tappat förtroende för den etablerade politiken. Otryggheten är större i dag. Inte minst i byggbranschen med osund konkurrens och lönedumpning från utländska arbetare.

Om det tillåts splittra vår gemenskap, då är det ett allvarligt problem för en fackförening.

Att SD är så starka bland medlemmarna, är det ett problem för Byggnads?
– Givetvis är det ett problem. Vårt syfte som organisation är ju att ta vara på medlemmarnas intressen på arbetsplatsen, men också att verka för en socialistisk samhällsutveckling. Vi menar att den mest betydande intressekonflikten är mellan den stora grupp människor som tjänar sitt uppehälle på arbete och en väldigt liten grupp som tjänar på vinster. Att se det och därefter agera tillsammans i kollektivt intresse, det är grunden i att vara fackligt organiserad. Om då 36,7 procent av medlemmarna tycker att det är viktigare med en konflikt mellan jul och ramadan, om det tillåts splittra vår gemenskap, då är det ett allvarligt problem för en fackförening.

LÄS MER: Byggnadsarbetarnas viktigaste valfrågor – invandring i topp

Byggnads särbehandlar SD. Aktiva från andra riksdagspartier är inte utestängda från förtroendeuppdrag. Hur motiverar ni det?
– Först och främst skulle jag säga nja. Mig veterligen så har vi aldrig prövat om till exempel en aktiv centerpartist kan vara förtroendevald hos oss. Hade jag fått den frågan på mitt bord så hade jag nog sagt att det inte är förenligt med våra stadgar. Centerpartiet har ju varit drivande i uppluckringarna av LAS, angreppen på strejkrätten och så vidare. Och med samma grund så är det inte förenligt att vara aktiv sverigedemokrat.

Kan SD bli så stora bland medlemmarna att Byggnads koppling till S blir ohållbar?
– Nej, för mig finns ingen sån brytpunkt. Jag är ju vald på vår kongress för att representera vårt förbund. Det medlemmarna säger är det som gäller, och i det här fallet är det klart och tydligt. Det är inte samarbete med Sverigedemokraterna eller något annat högerparti. Skulle medlemmarna säga något annat, då gäller det, och då får man ju snarare själv fundera på om man är lämplig att vara en ledare i den organisationen. Sen kan man ju tillägga att vi har ingen organisatorisk koppling till Socialdemokraterna i dag. Däremot en stark historisk.

Det medlemmarna säger är det som gäller, och i det här fallet är det klart och tydligt.

Men Byggnads tillförordnade ordförande har uppdrag för S. Samma sak gäller många ombudsmän.
– Så är det ju såklart. De förbund som i dag utgör Byggnads är samma som en gång formerade Socialdemokratiska Arbetarpartiet. Sen hade vi kollektivanslutningarna som upphörde på 90-talet. Men vi har inte lämnat en krona i partistöd på jag vet inte hur många år, utan i stället lyft förbundets egna kandidater i valrörelser. Och då har du ju helt rätt i att samtliga har varit socialdemokrater. Dock har vi ett kongressbeslut från 2014 om att vi har facklig-politisk samverkan enbart med Socialdemokraterna, men samarbete med andra partier i sakfrågor. Så det finns en koppling, absolut. Men den organisatoriska kopplingen, som jag upplever att en del tror finns kvar, den finns inte längre.

Jakob Wagner förbundsordförande Byggnads om facket och Sverigedemokraterna.
Kan en aktiv centerpartist ha förtroendeuppdrag i Byggnads? ”Nja”, blir svaret från förbundssekreterare Jakob Wagner.

Om stödet till SD är ett problem för Byggnads – vad är då lösningen?
– Jag skulle säga att det primärt finns två vägar. En sak är att vi storsatsar på vår bildningsverksamhet för att ge både medlemmar och förtroendevalda en bättre grund. Det har varit lite svajigt tidigare men bildningsverksamheten är nyckeln för att förstå sitt egenintresse. Det låter lite banalt att säga kanske, men uppenbart så hamnar många i slutsatser som inte gynnar dem själva. Du får inte högre lön om det råder en massa konflikter om etnicitet eller religion. Det kommer aldrig skapa ett bättre förhandlingsläge för oss som förbund.

LÄS MER: Så röstar Byggnads medlemmar – region för region

Utbildningsverksamhet alltså, det låter långsiktigt?
– Ja, mycket. Det blir inga snabba förändringar här inte. Vi ska komma ihåg att när högern 1978 bestämde sig för att bilda Timbro så var resonemanget att ”vi ska inte plöja ner mer pengar i Moderaterna, men om 30 år ska borgerligheten styra det politiska samtalet.” Och det lyckades de väldigt bra med. Vi har inte de resurserna som Svenskt Näringsliv har, att plöja ner miljoners miljoner i tankesmedjor. Men det vi har är människor. Och människor som bildar människor. Så absolut. Det här kommer att ta tid. Men det är början på en viktig resa.

Om bildning är den ena vägen, vilken är den andra?
– Jag tror att ett annat sätt att möta de här problemen är i konflikt. Jag var själv uttagen i strejk 2012. Arbetsplatsen var ganska stökig, men vi hade aldrig varit så sammansvetsade som då. Allt annat blev sekundärt. Strejken blev det viktiga. Och att vi faktiskt skulle få igenom de 40-timmars arbetstidsförkortning som plåtavtalet var först med.

LÄS MER: Generationsklyftan – äldre trogna S, yngre röstar SD

Ett sätt att motverka SD-sympatier är alltså fler fackliga strider?
– Det är korrekt. Men inte bara att ta striderna, utan också prata om vad striderna handlar om. Ofta blir det tekniskt och lite luddigt, men när man kokar ner det så är det ganska enkelt: En liten grupp människor gör sig till multimiljonärer på ditt arbete. Och när vi pratar om konflikten mellan arbete och kapital, både i samhället och arbetsplatserna, så blir andra konflikter inte så viktiga. Det spelar faktiskt inte så stor roll om kollegan ber till Gud eller Allah. Men när det kommer till konflikten på arbetsplatsen så måste vi hålla ihop för annars har vi förlorat redan. Och det bästa sättet att uppleva det är i skarpt läge, i riktig konflikt.

Ofta blir det tekniskt och lite luddigt, men när man kokar ner det så är det ganska enkelt: En liten grupp människor gör sig till multimiljonärer på ditt arbete.

Kämpar Byggnads lika hårt för medlemmar som röstar SD?
– För det första så vet vi inte vad folk röstar på. Men givetvis skulle vi göra det även om vi vetat. Däremot om jag själv företrätt en medlem som röstar SD så hade jag tagit ett snack och försökt få personen att tänka över sina sympatier. För i slutänden gynnar det inte medlemmen själv. Men jag hade kämpat lika hårt i sakfrågan. Det gör vi för alla medlemmar oavsett vad. Det handlar inte bara om politiska grunder, man kan ju lika gärna vara en otrevlig jäkel. Men vi står upp för dem ändå. Det är fundamentet i vår organisation, att vi håller ihop.

Byggnadsarbetarens valundersökning

Novus har på uppdrag av Byggnadsarbetaren frågat Byggnads medlemmar vilket parti de skulle rösta på om det vore val i dag.

Resultatet visar att Socialdemokraterna är största parti bland medlemmarna med 38,9 procent.

Näst störst är Sverigedemokraterna med 36,7 procent.

Stödet till SD har fördubblats på tio år. Senaste gången en liknande undersökning genomfördes, år 2014, uppgav 17 procent av medlemmarna att de röstat SD i riksdagsvalet.

Undersökningen visar också på stora skillnader mellan generationerna. Bland medlemmar under 35 år är SD överlägset störst med 41,4 procent. I gruppen 50–65 år är bilden spegelvänd, där kammar S hem 53,7 procent.

Om medlemmarna fick bestämma skulle bara fyra partier klara riksdagsspärren. Utöver S och SD är det Vänsterpartiet och Moderaterna. S och V skulle tillsammans få 46,3 procent, mot 46 procent för SD och M.

1 938 medlemmar i Byggnads intervjuades för undersökningen. Undersökningen är viktad på kön och ålder mot Byggnads medlemsregister för att representera hela medlemskåren.

Ivar Andersen, reporter
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Så säger Byggnads om medlemmarnas SD-stöd

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig