Byggnads krav: högre lön för kran- och maskinförare
Inom kort ska Byggnads och Maskinentrepenörerna börja förhandla om bland annat löner, kollektivavtal och ökad mångfald. Enligt Hampe Mobärg vid Maskinentrepenörerna har allt gått bra hittills, men det finns en fråga som de båda parterna inte kommer överens om: Ska kran- och maskinförare ha samma lön som det arbetslag de utför arbete åt?
Inte överens
– Det är en av våra stötestenar där vi inte har samma åsikt, det är så pass olika arbetsförhållanden så det är svårt att likställa kranförares jobb med det övriga i arbetslaget. Vi får se om vi hittar en lösning under förhandlingarna, säger Hampe Mobärg
Ett exakt datum för när förhandlingarna ska starta är inte satt, utan sker löpande och beror även på hur avtalsrörelsen inom andra områden utvecklas generellt, enligt Hampe Mobärg som betonar att parterna har en bra dialog.
Kräver samma lön
Byggnads har sedan tidigare yrkat på att kran- och maskinförare ska ha samma lön som det arbetslag de arbetar med. Enligt Torbjörn Hagelin, avtalssekreterare på Byggnads, är det en fråga om rättvisa.
– Kran- och maskinförare är viktiga kuggar på ett bygge, de är ofta först på plats och sist in i baracken. De bör få ta del av förtjänsten, säger han.
Vill se samverkansavtal
Maskinentrepenörerna kräver bland annat samverkansavtal för att fullfölja det arbete som inletts i bygg- och installationssektorn för att skapa ett avtal som gäller för alla arbetsgivare och fackföreningar. De kräver även en bättre relation mellan kollektivavtalsbundna och organiserad företag samt medlemmar och ickemedlemmar. Ett annat krav är ökad integration av nyanlända samt ökat antal kvinnor i branschen.
En långsiktigt hållbar lönebildningsprocess för branschen är ett annat krav från Maskinentrepenörernas sida samt att reseregler i kollektivavtalen ska anpassas till skattelagstiftning för bygg- och installationssektorn.
Kräver löneökningar
Byggnads å andra sidan kräver löneökningar på minst 2,8 procent, samt att förare av tornkran och maskin hos underentreprenörer ska ha samma lön som det arbetslag de arbetar åt. För att öka antalet kvinnor i branschen vill Byggnads att tidsbegränsningen för havandeskap tas bort. De kräver även att arbetstidsförkortningen utökas med en timme per år.