Byggnads jublar efter nytt förslag: Trygghetspension för utslitna arbetare
En ny trygghetspension för utslitna. Budgetnyheten som presenterades idag innebär att äldre, utslitna, arbetare ska slippa förlora stora pengar, om de inte kan fortsätta jobba.
– Vi föreslår en trygghetspension för de äldre som slitit ut sig i arbetslivet men inte orkar hela vägen till pensionen, sa socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi, då han presenterade förslaget på torsdagen.
Idag är ett problem att många byggnadsarbetare och andra arbetare slits ut på jobbet och därför tvingas ta ut sin pension i förtid, med stora förluster som följd. Detta upplever många byggnadsarbetare som djupt orättvist och har uttryckt oro och protesterat. Byggnads som driver kampanjen ”Knegarpension” har krävt förändringar.
Socialföräkringsminister Ardalan Shekarabi har också lovat förbättringar.
På torsdagen kom beskedet att regeringen i kommande budget sätter av pengar för att införa en trygghetspension inom ramen för sjukersättningen.
Det innebär att man ändrar i reglerna för äldre i just sjukersättningen, så att de lättare kan få del av den. Då slipper de ta ut sin pension om de är utslitna eller skadade och inte kan fortsätta jobba.
I dagens sjukersättning tas ingen hänsyn till ålder. Många äldre har fått avslag på ersättningen, och därmed tvingats ta av pensionen.
Enligt nyordningen ska särskilda regler gälla för de som har som mest fem år kvar till sin pension. Idag från 60 år.
Vid bedömning om rätt till sjukersättning ska de äldres arbetsförmåga i fortsättningen endast bedömas mot arbeten den försäkrade har erfarenhet av eller andra lämpliga, tillgängliga, jobb. De ställs inte mot jobben på hela arbetsmarknaden.
Förslaget är tänkt att gälla från första juli 2022.
Byggnads ordförande Johan Lindholm välkomnar förslaget i budgeten.
– Det här är en seger för alla byggnadsarbetare som i åratal har slitit för att bygga det här landet och fått betala med sina kroppar. De har drivit på för att förändra systemet och nu har regeringen lyssnat. Mer behöver göras för att pensionssystemet ska bli rättvist, bland annat måste mer pengar in i systemet så att pensionerna höjs generellt. Men dagens nyhet är ett stort steg i rätt riktning, säger han i en kommentar.