Byggnads hjälper till att locka svenska byggjobbare till Danmark
Byggnads Skåne bjuder tillsammans med den danska fackorganisationen BAT-kartellet in arbetslösa byggnadsarbetare till infoträff för att erbjuda jobb på andra sidan sundet. Danskarna lockar med höga löner och kort arbetsvecka.
På fredag hålls en historisk träff på Scandic Segevång i Malmö. Byggnads Skåne har sedan länge samarbetat med sina danska kollegor kring avtal, jobbfrågor och informationsutbyte. Men det är första gången de aktivt jobbar för att få svenska byggnadsarbetare att ta anställning utomlands.
– Skåningar har alltid arbetat i Danmark, men att det handlar om jobbtillfällen på det här sättet är nytt. Vi har aldrig gjort nåt sånt här tidigare, så det ska bli väldigt spännande att se vad det kan leda till, säger Kati Hollosy Boo, kommunikatör på Byggnads Skåne.
Den danska byggbranschen skriker efter arbetskraft, inte minst till jätteprojektet Fehmarn Bält-förbindelsen, en bil- och järnvägstunnel som ska förbinda den danska ön Lolland med det tyska fastlandet. Men även i hela Köpenhamnsregionen finns stor efterfrågan på framför allt byggnadsarbetare, målare och elektriker.
– Vi har bjudit in arbetslösa byggnadsarbetare och målare som är med i Byggnads A-kassa, men alla som är nyfikna på att arbeta i Danmark är välkomna, säger Kati Hollosy Boo.
Det är lång talarlista på infoträffen. Bland de inbjudna ingår Målarna, Elektrikerna, den danska fackliga samarbetsorganisationen BAT-kartellet, 3F (det danska byggfacket), Arbejdsgiverforeningen DI Dansk Byggeri, Femern Link Contractors samt Öresunddirekt. De kommer att informera om bland annat löner, boende, A-kasseregler, skatt, pension och covidföreskrifter.
– Det kommer att behövas 3 000 arbetare bara på Fehmarn Bält. Vi vill gärna bjuda in våra svenska grannar dit! Vi söker i första hand efter kvalificerade hantverkare men det finns även ett behov för personer med lägre kunskapsnivå, säger Gunde Odgaard, kanslichef på Bygge- Anlægs- og Trækartellet (BAT).
Danskarna lockar med bra ingångslöner och dansk heltid är dessutom endast 37,5 timmar i veckan.
– I Danmark har vi ett system med minimilön, utöver det förhandlar man lokalt. Genomsnittslön för en snickare är 190 DKK [ca 255 kr] plus pension, semesterersättning och ett ytterligare tillägg på 12% som man kan välja att ta ut som antingen pension, semester, lön eller en kombination av dessa.
Bostad är som vanligt en utmaning för tillresande arbetskraft. Men Gunde Odgaard menar att det finns lösningar.
– På Fehmarn finns inkvartering på plats. Dessutom arbetar man fyradagars veckor, så man kan åka hem på långhelg. Det är ungefär två timmars körväg till Malmö.
Det är dock bråttom om man är sugen på att veta mer. Den som vill delta på informationsträffen behöver anmäla sig senast torsdag. Anmälan görs här.