Byggnads har sagt upp löneavtal med NCC: "Förbannade"
Byggnads regioner har sagt upp ett rikstäckande avtal med NCC. Enligt facket så har NCC prioriterat en form av resultatlön före en lön som bygger på inarbetning. En annan konsekvens är att lönen släpat efter.
![](https://www.byggnadsarbetaren.se/app/uploads/2025/02/180129-ncc-800x414.jpg)
I juni 2018 tecknade Byggnads och NCC ett avtal om hur de ska hantera löneuppgörelser på nya byggprojekt. Uppgörelsen kom till efter flera lönekonflikter, främst i Stockholm och Mälardalen, där Byggnads ansåg att NCC inte tillhandahöll tillräckligt med underlag inför löneförhandlingar.
”Försökt omförhandla”
I fredags valde Byggnads att säga upp avtalet som har en uppsägningstid på sex månader.
– Vi sa upp avtalet gemensamt för alla regioner eftersom flera delar inte fungerar. Vi har länge försökt omförhandla och värdesäkra avtalet, säger Thomas Schultz, ombudsman i Byggnads region Örebro-Värmland.
Enligt Thomas Schultz finns det flera problem. Ett är bristen på jämlikhet mellan de två lönemodellerna i avtalet. Den ena modellen bygger på procentuell inarbetning av tid på projektet och den andra, kallad för parametermodellen, bygger på inarbetning av tid, arbetsmiljö och resultat.
– NCC gynnar resultatlönen och ser till att den andra som enbart bygger på tid inte fungerar, säger Thomas Schultz.
80 procent går på resultatlön
Christian Jönsson, MB-ledamot och sammankallande för NCC i hela landet, är kritiskt till att fördelningen blivit så skev.
– Jag tycker att det är väldigt problematiskt medan företaget tycker det är helt okej. Troligtvis i linje med att företaget går mer åt att det ska bli en månadslön. Jag tror att minst 80 procent av alla uppgörelser 2024 gjordes på parametermodellen.
Lönen har halkat efter
När avtalet tecknades 2018 utgick man från att det skulle vara möjligt att via avtalet arbeta in en lön som motsvarade snittet i regionen. Något som inte visat sig fungera. I stället har bygglagen på NCC hamnat efter när det gäller lönen.
– I de delar av landet där avtalet inte fungerar är man förbannade. Samtidigt finns det ställen där det gått bättre, men eftersom det är en nationell överenskommelse så går det inte att säga upp den i en del av landet, säger Christian Jönsson.
Enligt Byggnads är orsaken till att bygglagen tappat lönemässigt NCC:s ovilja att se över och värdesäkra avtalet en gång om året.
– Eftersom avtalet inte anpassats till det högre lönesnittet så ligger startläget för ackordet nu för lågt. Värst är det i Norrbotten där differensen nu är 20 kronor i timmen, säger Thomas Schultz.
Har uppsägningen någon koppling till den pågående avtalsrörelsen?
– Nej, det här beror på långvariga brister, inte avtalsrörelsen, säger Thomas Schultz.
Byggnadsarbetaren har sökt NCC för en intervju med företagets ansvarige för avtalet.
Få de senaste byggnyheterna – direkt i din inbox! Prenumerera på ”Byggnadsarbetarens nyhetsbrev”.