Byggjobbaren–Kontorsråttan 1–0
Visst är det mindre slitsamt på kontoret än på bygget. Men inne i mörkret finns nya, stora problem som de flesta byggnadsarbetare slipper.
Tunga lyft, monotona arbetsmoment och olyckor kan leda till livslånga skador för byggnadsarbetare. Men när det gäller det mentala finns det en stor fördel jämfört med dem som arbetar på kontor. Enligt en forskningssammanställning som Arbetsmiljöverket presenterar påverkar dagsljus kraftigt vår prestation på jobbet och hur vi mår.
Enligt sammanställningen finns det indikatorer på att en modern livsstil, inomhusarbete och minskad utomhusvistelse bidrar till ökad ohälsa i arbetslivet. Forskning visar att dagsljus ”motverkar störningar i dygnsrytmen, förbättrar sömn, minskar sömnighet dagtid och förbättrar välbefinnandet”.
– Vi har ett stort och växande hälsoproblem i samhället. Stress och psykisk ohälsa ligger på en oroväckande hög nivå. Ökad inomhusvistelse och brist på dagsljus är definitivt ett av de viktigaste orsakssambanden, säger Arne Lowden, forskare vid Stressforskningsinstitutet på Stockholms universitet, i ett pressmeddelande.
Kontorsarbetare som tillbringar kvällarna framför Netflix är alltså i riskzonen.
Takmontören Emil Börjesson på Nynäs tak är raka motsatsen.
– Jag är bara utomhus, dygnet runt, varje dag. Just nu är jag i Jordbro, säger han.
Varför trivs du med ditt jobb?
– Det bästa är den friska luften och att man får se solen hela tiden istället för att sitta inne i mörkret på ett kontor.
Vad ger du för råd till kontorsnissarna?
– Om man har tid att gå ut på lunchen så borde man ta den chansen. Om det finns en uteplats i närheten så kan man sätta sig där och käka lunch.
Finns det några nackdelar med utomhusjobb?
– Ja. Från och till är det ett helvete.
När då?
– När det är regniga dagar, när det är kallt eller när man får solsting. Ibland blir det för mycket av allt möjligt.