info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggjobbaren: Jag blev misshandlad efter att jag gick till facket

Byggnads hävdar att byggnadsarbetaren fick sparken och blev misshandlad efter att han sökt hjälp av facket. Arbetsgivarens version av händelsen är en helt annan. Nu ska saken avgöras i Arbetsdomstolen.

Mannen ska ha misshandlats av sin arbetsgivare, något arbetsgivaren förnekar helt. Foto: Polisen

I måndags träffades Byggnads och ett byggföretag i Arbetsdomstolen (AD) för en muntlig förberedelse.

Saken gäller en stämningsansökan som facket lämnade in i slutet av juni i år om ett ogiltigt avskedande och en föreningsrättskränkning. Enligt Byggnads ska medlemmen, efter att ha kontaktat facket när han fått för lite lön, först blivit avskedad och därefter misshandlad.

– Vi står långt ifrån varandra och har olika versioner av händelsen, säger Nils Helmersson, ombudsman på Byggnads efter mötet i AD.

– Vi kom inte överens. Vi anser att vi är helt oskyldiga till det som har hänt, så det är bra att målet går vidare till huvudförhandling, säger Nenad Obradovic, företagets ombud som i övrigt inte vill uttala sig om ärendet.

Huvudförhandling i AD är bokad till den 14-16 maj.

”Kommer att få lida för det här”

Det var under hösten 2022 som byggjobbaren i Göteborg tog kontakt med Byggnads Väst, eftersom han behövde hjälp med att se över att han fick rätt lön, vilket Byggnadsarbetaren skrivit om tidigare.

LÄS MER: Ringde facket – då blev byggjobbaren misshandlad på sin arbetsplats

Byggnads gjorde därefter en granskning av företaget, där det visade sig att medlemmen inte hade fått rätt ersättningar vad det gäller lön, reseersättning och pensionsavsättning.

– Jag påtalade att det saknas lön för honom och arbetsgivaren lovade att åtgärda det, säger ombudsmannen Bengt Eriksson på Byggnads region Väst.

Hot började dyka upp efter kontakten med facket, enligt byggnadsarbetaren.

Efter granskningen kontaktade arbetsgivaren byggnadsarbetaren och undrade om det var han som hade kontaktat facket, vilket han bekräftade. Därefter fick medlemmen flera hot om hämndaktioner om han drev ärendet vidare, bland annat hot om att hans familj ”kommer att få lida för det här.”

Flera knytnävsslag

Byggnadsarbetaren polisanmälde hoten och blev därefter avskedad. Han skickade sms till arbetsgivaren och frågade om han skulle infinna sig på arbetsplatsen, men fick inte någon återkoppling.

Hela tiden har han slagit mig med sitt knä mot mitt ben

Han gick till arbetsplatsen dagen efter. Då ska två representanter från företaget ha tryckt in honom i ett hörn och slagit honom växelvis. ”Jag bedömer att det var fem till sex slag från den ena och även den andra”, uppger byggnadsarbetaren i polisförhöret.

”Hela tiden har han slagit mig med sitt knä mot mitt ben. Mot mitt lår. Han slog mig även mot ryggen och sedan kom en massa slag”.

Under tiden ringde en kollega till polisen som kom till platsen. Byggnadsarbetaren hade kraftig smärta efteråt och fördes till sjukhus av polisen. Läkarundersökningen visade att han fått flera knytnävsslag mot huvud, kropp och armar.

”Sover dåligt”

Byggnadsarbetaren gjorde en polisanmälan efter misshandeln och ärendet ska tas upp i tingsrätten i mitten av januari.

– Han har inga fysiska men, men mår inte bra psykiskt och sover dåligt, säger Bengt Eriksson, ombudsman på Byggnads region Väst.

Fack och arbetsgivare har mötts i flera förhandlingar, både lokalt och centralt. Eftersom parterna var oense lämnade Byggnads in en stämningsansökan till Arbetsdomstolen, den 21 juni.

LÄS ÄVEN: Byggnads ombudsman överfallen 

Enligt stämningsansökan hävdar Byggnads att avskedandet var ogiltigt och att medlemmen ska ha lön från den dag han avskedades och fram till huvudförhandlingen.

Facket anser också att företaget har gjort sig skyldigt till en föreningsrättskränkning, eftersom medlemmen blivit misshandlad och avskedad på grund av de kontakter som han har haft med facket.

Byggnads kräver skadestånd

Byggnads kräver också att företaget ska betala ett skadestånd på 250 000 kronor till medlemmen och även 200 000 kronor till förbundet.

”Det är högst allvarligt det som har hänt”

– Det är högst allvarligt det som har hänt. Du ska inte bli kränkt eller misshandlad för att du är medlem i en facklig organisation. Det är en grundlagsskyddad rättighet att ta kontakt med en fackförening, säger Nils Helmersson, ombudsman på Byggnads, som företrätt medlemmen i den centrala förhandlingen.

Byggföretagets version av händelsen är det motsatta, att det är byggnadsarbetaren som har hotat och misshandlat en av företagets representanter.

I arbetsgivarens svaromål till Arbetsdomstolen har byggnadsarbetaren ”grovt åsidosatt sina arbetsuppgifter upprepande gånger gällande olovlig frånvaro vid flera tillfällen samt äventyrat sin och andras säkerhet genom att ha hotat och misshandlat en representant i företaget.”

Arbetsgivaren har också gjort en polisanmälan om misshandeln, men den är nerlagd.

Robert Sadowski ska också ha blivit misshandlad i samband med sitt arbete. Foto: Jeppe Gustafsson

”Cheferna vill statuera exempel”

Byggnadsarbetaren har tidigare skrivit om Robert Sadowski som misshandlades av sin arbetsgivare när han fick för lite lön och sökte hjälp hos facket.

Gick till facket – misshandlades av byggchefen: ”Jag skyddade mitt huvud”

Roger Johansson

Hur vanligt är det att medlemmar i Byggnads blir misshandlade?
– Det är ovanligt, men det händer bland oseriösa företag där de anställda har en underordnad ställning och cheferna bedriver någon form av skräckvälde, säger Roger Johansson, chef på Byggnads avtalsenhet.

– När de anställda organiserar sig och står upp för kollektivavtalen, så vill cheferna statuera exempel, fortsätter han.

Finns det ytterligare ärenden som Byggnads driver?

– Nej, det är de här två. Det har varit hot och folk har brusat upp, men inte på det här viset. Men med arbetslivskriminaliteten har branschen hårdnat och även våra anställda ombudsmän har fått utstå en hel del hot och våld, säger Roger Johansson.

Få de senaste byggnyheterna – direkt i din mail! Prenumerera på ”Byggnadsarbetarens nyhetsbrev”.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Kräver ytterligare skadestånd
  • Byggnads har också lämnat ytterligare en stämningsansökan till AD i ärendet. Den handlar bland annat ersättningar för lön, övertid och arbetstidsförkortning under perioden 1 november 2020 till 20 december 2022.
  • Enligt stämningsansökan ska medlemmen under den första månaden ha arbetat med städarbete, därefter ska han ha arbetat med byggarbete, motsvarande TBM (trä, betong och mur).
  • Enligt Byggnads ska medlemmen fått en lägre lön, eftersom arbetsgivaren hävdar att han har arbetat med städjobb under hela perioden. ”Men för oss finns det inget tvivel att det rör sig om trä- och betongarbeten och då tickar en annan högre taxa in”, säger Nils Helmersson, ombudsman på Byggnads.
Katarina Connheim, reporter
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggjobbaren: Jag blev misshandlad efter att jag gick till facket

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig