info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggjobbare – var vaksam på tidiga nackbesvär

Ont i nacken när du kommer hem efter jobbet? Se upp! Det kan på sikt leda till allvarliga skador - som gör att du tvingas gå i pension.

De som jobbar med händer över axelhöjd opereras oftare för allvarliga skador i nacken än kollegor med andra byggyrken. Arkivfoto: Marta Bartosiak

Nacken är en känslig del av kroppen. Problem med kotor i nacken tenderar att leda till stora smärtproblem längre fram i livet om man inte tar smärtan på allvar. En ny stor studie visar att just nackproblem oftare leder till allvarliga skador som i sin tur leder till att personen tvingats lämna bygget för gott.

Det är nästan tre gånger så vanligt att byggnadsarbetare som opererats för nackproblem tvingas lämna sitt yrke jämfört med hur vanligt det är med förtidspensionering bland övriga byggarbetare.

Ergonomen och docenten Jens Wahlström mötte byggnadsarbetare med svåra nackproblem, när han jobbade på en klinik som utreder arbetsskador.

Nu, i egenskap av forskare och docent vid Umeå Universitet, har han undersökt hur det ligger till i hela branschen. Han är medförfattare till en rapport som visar att det finns en koppling mellan nackproblem, arbetsuppgifter och förtidspensionering.

– Vår studie visar att man bör vara vaksam på tidiga nackbesvär för att kunna sätta in behandling. Det är viktigt att förändra arbetssituationen.  Innan besvären blir så allvarliga att man tvingas operera, säger han.

Rapporten visar att de som jobbar med händer över axelhöjd med hög belastning på armar, oftare opereras för allvarliga skador i nacken och oftare blir förtidspensionärer.

Forskarna har riktat in sig på ett tillstånd som kallas ”cervikal spondylos”. Det är när kotor eller diskar i nacken trycks ihop eller förskjuts. Symtomen är smärta och funktionsnedsättning. Besvären kan stråla ut i armar och händer.

– Resultaten ger vägledning för att jobba förebyggande med arbetsmiljön. Samtidigt ger den ett mer robust underlag för försäkringsmedicinska bedömningar, säger studiens huvudförfattare, Jennie Jackson, forskare vid Högskolan i Gävle.

Byggnadsarbetaren har nyligen skrivit om en takläggare som tvingades lämna branschen på grund av sina nackproblem. Det är fortfarande oklart om han får ersättning från Försäkringskassan. Han jobbade i 14 år som takläggare och lever idag med ständiga smärtor i nacke, armar och axlar och kan inte arbeta.

Så hur gick forskningen till?
Studien har utgått från ett register med 240 000 svenska byggnadsarbetare, som via företagshälsovården genomförde regelbundna hälsokontroller. Det matchades med registerdata från sjukvården, över vilka som behövde operera nacken. Man samkörde detta med data från Försäkringskassan över förtidspensioneringar fram till 2016.

Vill du läsa fler liknande artiklar, gå med i Facebookgruppen om försäkringar på bygget. 

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggjobbare – var vaksam på tidiga nackbesvär

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig