Byggjobbare berättar om kollegor som tagit sina liv: "Hur fan kunde detta hända?"
Byggnadsarbetare kan ha svårt att prata om psykiska problem, vissa självmedicinerar med alkohol och smärtstillande piller. Och självmord bland kollegor kommer ofta som en chock. Det visar en färsk studie från Göteborgs universitet.
En ny studie genomförd av Göteborgs universitet, där 43 byggnadsarbetare, fackrepresentanter och chefer inom den svenska byggnadsindustrin har intervjuats, visar tydligt att byggbranschen är minst sagt krävande och har stora brister när det kommer till den psykiska hälsan.
Projektet först – problemen sedan
I intervjuerna beskrevs bland annat chefer som inte tog notis om psykiska problem hos sina anställda.
”Jag har skickat signaler om jag inte känner mig på topp. Svaret har varit ’låt oss ta itu med det senare, vi måste avsluta projektet först'”, berättar en av de intervjuade byggjobbarna.
LÄS ÄVEN: Fyra gånger högre självmordsrisk
Kristina Aurelius, psykolog och docent på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, är ansvarig för studien tillsammans med kollegan Mia Söderberg vid Arbets- och miljömedicin.
Enligt Kristina framkommer det i intervjuerna att många byggnadsarbetare inte berättar eller söker hjälp när de mår psykiskt dåligt, och att vissa självmedicinerar med alkohol och smärtstillande läkemedel.
– Enligt deltagarna i studien tycker många i byggbranschen att det är svårt att tala om psykisk ohälsa. Det kan vara svårt att visa sårbarhet, och att man inte mår bra, även om det nog håller på att förändras, säger hon.
Hon fortsätter:
– Man vet från tidigare studier att det finns en ökad risk för suicid vid alkoholmissbruk och av internationella studier vet man att det finns en ökad risk för alkoholmissbruk i byggbranschen.
Självmord chockartad upplevelse
Flera av de intervjuade har varit med om att en arbetskamrat tagit sitt liv.
– Flera beskrev det som väldigt chockartat att man inte sett tecknen. Man hade jobbat tillsammans och så pang, bara, tog arbetskamraten sitt liv. Att kollegan inte berättat något skulle kunna bero just på svårigheten att tala om att man mår dåligt. En annan sak är att man kanske inte känner igen tecknen på att någon inte mår bra, säger Kristina Aurelius.
De byggarbetare i studien som hade upplevt att en kollega tagit sitt liv, beskrev ofta att det var väldigt oväntat. De hade inte sett några tecken på att arbetskamraten känt sig låg eller varit självmordsbenägen. De beskrev det som en chockerande upplevelse, och att det hade varit svårt att förstå vad som hade hänt.
”Ingen visste någonting, ingen hade märkt något, ingen hade märkt något alls. Hur fan kunde detta hända?” säger en person som deltagit i studien.
Stressen blir värre och värre
Kristina Aurelius berättar att flera intervjuade nämner arbetsvillkoren som en orsak till att man mår dåligt.
– Många upplever att det är stressigt och att stressen blir värre och värre. Det kan leda till psykisk ohälsa, säger hon.
Vad är det mest slående?
– Jag tycker det mest slående är att många inte riktigt visste vart man skulle vända sig om man själv eller en kollega mår dåligt. Det fanns en stor okunskap om det och ett önskemål om att få information om vad man kan göra.
Tidigare forskning har visat att manliga byggnadsarbetare i Sverige löper uppemot 50 procents förhöjd risk för självmord jämfört med ett genomsnitt.
Studien är en del i ett större forskningsprogram. I denna delstudie har man intervjuat 43 personer. 22 var yrkesarbetare, snickare med flera yrkesgrupper, 11 var fackrepresentanter och övriga var chefer.
Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.
Få de senaste byggnyheterna – direkt i din inbox! Prenumerera på Byggnadsarbetarens nyhetsbrev.