Vill se nytt ROT-krav: DU måste kolla hantverkarens leg
Byggföretagens vd Catharina Elmsäter-Svärd vill att alla som använder ROT-avdraget ska granska hantverkarnas ID06-kort. Allt för att stävja ekonomisk brottslighet. De som inte gör det ska inte få tillgång till avdraget.
Under måndagen gick regeringen ut med att ROT-avdraget ska ändras. Maxbeloppet ska höjas från 50 000 kronor till 75 000 den 1 juli nästa år. Storleken på avdraget blir kvar på nuvarande nivå, 30 procent.
Catharina Elmsäter-Svärd, vd på Byggföretaget, är besviken på föreslaget. Hon hade hoppats på mer.
– Jag tycker att när regeringen gör en satsning på rot så borde de ta ett större grepp på avdraget.
Om hon fick önska själv så skulle hon vilja se ett ROT-avdrag med ett tak på 100 000 där storleken på avdraget är 50 procent.
– Förutom den justeringen skulle jag, i synnerhet i dessa tider med ekonomisk kriminalitet och osund konkurrens i byggbranschen, vilja se att det infördes ett krav på de som nyttjar rotavdraget. Att privatpersoner som bygger om ska kolla av hantverkarnas ID06-kort och säkerställa att det är rätt företag och att företaget betalar skatt.
Hon tycker att det borde vara ett krav för att någon ska få ta del av ROT-avdraget från Skatteverket.
Många menar att ett högre maxbelopp för ROT-avdraget skulle dra till sig fler företag som fuskar. Hur ser du på den risken vid en höjning till 100 000 kronor?
– Ett höjt bidrag kommer leda till att vissa personer blir mer uppfinningsrika och försöker fuska till sig pengar. Men om man samtidigt ställer krav på att privatpersoner ska granska hantverkarnas ID06-kort och att det är justa företag så går det att motverka detta, säger Catharina Elmsäter-Svärd.
När det gäller det konkreta regeringsförslaget tycker Catharina Elmsäter-Svärd att det är ”bättre än ingenting alls” men att det finns brister. Hon säger att det är en miss att avdragsnivån för ROT inte lyfts upp till samma nivå som för RUT. Alltså till 50 procent. Hon tycker också det är fel är att de nya reglerna inte ska införas förrän nästa sommar.
– Om man gör det här med syftet att stimulerar sysselsättningen i branschen här och nu så förstår jag inte varför det ska börja gälla från första juli nästa år i stället för första januari.
Få de senaste byggnyheterna – direkt i din mail! Prenumerera på ”Byggnadsarbetarens nyhetsbrev”.