info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Slog ner på ”onormalt lågt” timpris – måste göra om upphandlingen

Flera byggföretag hade lagt för låga timpriser. Det tyckte Statens Fastighetsverk och uteslöt bolagen ur upphandlingen. Nu slår förvaltningsrätten fast att anbuden måste prövas på nytt.

SH Bygg fick rätt mot Statens fastighetsverk om onormalt låga timpriser vid offentlig upphandling.
Statens Fastighetsverk satte ned foten mot för låga timpriser. Nu måste myndigheten pröva anbuden på nytt. OBS: Genrebild. Personerna på bilden har ingen koppling till artikeln. Foto: Mostphotos

Byggnadsarbetaren har tidigare rapporterat om hur Statens Fastighetsverk uteslöt Lihab, SH Bygg och Ryds Glas när nya ramavtal skulle upphandlas.

Bakgrunden var att bolagen enligt Statens fastighetsverk hade erbjudit för låga priser på arbetskraft. Lihab hade offererat timpriser på 292 kronor medan Ryds Glas låg på 300 kronor.

”Onormalt lågt”, menade Fastighetsverket, som ansåg att en byggnadsarbetare borde kosta minst 380 kronor i timmen. De fem byggfirmor som fick kontrakt i samband med upphandlingen hade ”offererat timpriser som ligger mellan 385 kr och 459 kr för byggnadsarbetare”.

”Kommer ha lönsamhet”

Bolagen som uteslöts överklagade. Ryds Glas uppgav att företaget ”prissatt timpriser med lite lägre priser” men ändå ”kommer ha lönsamhet i uppdraget”, bland annat genom synergieffekter och jämnare personalbeläggning.

Även Lihab pekade på jämnare beläggning. Men också möjlighet till vinst vid materialförsäljning och att ramavtalet skulle stärka varumärket.

LÄS MER: Uteslöts från upphandling – timpriset onormalt lågt

Rätt att ifrågasätta anbud

Nu har förvaltningsrätten i Stockholm prövat frågan.

Domstolen slår fast att Fastighetsverket gjorde rätt som ifrågasatte timpriserna. Däremot tycker rätten, till skillnad från myndighetens upphandlare, att både Lihab och Ryds Glas lämnat förklaringar som ”är tillräckligt detaljerade och att anbudet framstår som seriöst”.

Fastighetsverket tvingas därmed utvärdera anbuden igen.

LÄS OCKSÅ: 1 krona för bygglärlingar – kräver ny upphandling

SH Bygg: ”En normal rabatt”

Fastighetsverket måste också ompröva budet från SH Bygg. Bolaget hade erbjudit timpriser som Fastighetsverket bedömde var tillräckligt höga, förutom i fem kategorier där personalen bara skulle kosta 1 krona i timmen.

SH Bygg har redan ramavtal med Fastighetsverket. Under den senaste avtalsperioden har bolaget enligt sin överklagan jobbat 19 500 timmar på avtalet. Bara 65 av de timmarna gällde de kategorier där priset satts till 1 krona.

”En normal rabatt” sett till totalen, ansåg SH Bygg om timpriset. En uppfattning som domstolen nu ställer sig bakom.

Principiellt så är jag emot trenden med alla överprövningar som sker på offentliga upphandlingar.

Stefan Isaksson, SH Bygg

Uppmaningen: Titta på mer än pris

Stefan Isaksson på SH Bygg var den som författade företagets anbud.

– Principiellt så är jag emot trenden med alla överprövningar som sker på offentliga upphandlingar. Vi själva vill inte vara de som bara överprövar utan att ha på fötterna, så då känns det ännu viktigare att få rätt de gånger som man gör det, säger han.

SH Bygg har ett rykte om sig att stå upp för schyssta villkor. Det ville Fastighetsverket också göra – men fick bassning av domstolen. Hur ska en myndighet som inte vill dumpa villkoren sköta sina upphandlingar?
– Jag tycker nog att vi börjar se en liten trend att myndigheter inte bara tittar på lägst pris utan att man plockar in andra parametrar i utvärderingen, att priset kanske bara väger 40 procent av helheten. Det är ett viktigt och bra sätt att ändå få bort en del oseriösa.   

Vad är ett ”onormalt lågt” anbud?

”Onormalt lågt” är en term från lagen om offentlig upphandling, LOU.

Om den upphandlande myndigheten tycker att kostnaden är misstänkt låg är myndigheten skyldig att ifrågasätta priset.

Entreprenören ska då få chansen att förklara sitt anbud. Ifall företaget inte kan lämna en tillfredsställande förklaring ska anbudet ”förkastas”.

Om ett anbud förkastas har entreprenören möjlighet att överklaga till domstol.

Ivar Andersen, reporter
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Slog ner på ”onormalt lågt” timpris – måste göra om upphandlingen

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig