info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Bygget igång efter coronautbrott – "Borde ha gjort vissa saker tidigare"

Serneke-bygget i Arvika är igång igen efter coronautbrottet på arbetsplatsen. Hårdare restriktioner har införts.
– Nu har de vidtagit åtgärder, men det är vissa saker som man borde ha gjort tidigare, säger Jari Viitakangas, regionalt skyddsombud på Byggnads region Örebro-Värmland.

Bygget av högstadieskolan är igång igen i Arvika efter Corona-utbrottet. Byggnads regionala skyddsombud Jari Viitakangas tycker att det slarvades med att hålla avstånd under byggets gång. Foto: Arvika Fastighets AB/Privat

I slutet av oktober stängdes bygget av en högstadieskola i Arvika ned på grund av att coronaviruset spred sig som en löpeld på arbetsplatsen. 38 personer blev smittade och större delen av dem var yrkesarbetare. Igår startade bygget igen enligt planen.

– Det har gått bra. Alla företag och underentreprenörer följer de direktiv och råd som vi gick ut med i förra veckan, säger kommunikationschef Johan Live på Serneke.

Läs också Smitta på bygget spreds som en löpeld – stängs ner

Serneke är huvudentreprenör och totalt arbetar sammanlagt 95 personer på arbetsplatsen. De anställda fick olika symptom men ingen blev allvarligt sjuk. Några av dem är fortfarande sjuka, men några nya fall har inte rapporterats. Idag arbetar 75 personer på bygget.

– Vi har särskilt betonat att ingen får komma hit som har symptom. För alla som har varit sjuka ska det ha gått sju dygn sedan de insjuknande, plus att man ska ha varit återställd i två dygn, förklarar Johan Live på Serneke.

Serneke har nu infört hårdare, tuffare regler på arbetsplatsen. Några stora skillnader är att man har schemalagt arbetsstyrkan, så att man börjar och slutar vid speciella tider. Det finns också en hygienansvarig från varje företag som  bland annat ska se till bord torkas av före måltider.

– Vi har fysiska möten utomhus och man jobbar i mindre grupper och håller avstånd. Folk tar det seriöst och följer regler som vi har satt upp, säger kommunikationschef Johan Live.

Tomas Olsson är regionalt skyddsombud på Byggnads region Örebro-Värmland. Han är utsedd till skyddsombud på arbetsplatsen eftersom det inte finns något lokalt skyddsombud på plats.
– Det är svårt att värva förtroendevalda på arbetsplatsen. Serneke är ju också ganska nystartade i regionen och det tar en tid innan man får igång en organisation, säger han.

Han tycker att Serneke hittills har hanterat själva coronautbrottet på arbetsplatsen bra.

– Jag tycker att de gjorde helt rätt att i samförstånd med region Värmland ta beslutet att stänga och sanera bygget. Och att de sedan öppnar upp med nya restriktioner, säger han.

Jari Viitakangas är regionalt skyddsombud på region Örebro-Värmland och arbetar på regionkontoret i Karlstad. Han har gått skyddsronder på arbetsplatsen under våren, sommaren och hösten.

För det mesta har sett bra ut vid skyddsronderna, men vid några tillfällen har det varit trångt i matsalen och ute på arbetsplatsen, trots att de arbetade olika tider.
– Det var inte så många i matsalen, men de satt ändå väldigt tätt och vid samma bord, precis som vanligt. Ute på arbetsplatsen så stod de nära varandra och jobbade. Det kunde vara ganska många i vissa lägen.

Jari Viitakangas tog upp det med byggnadsarbetarna direkt, men även med platsledningen.

Vad fick du för respons?
– Alla förstod varför jag sa det. Samtidigt togs det inte på så stort allvar. Jag nämnde det för platsledningen på ronderna. Platsledningen lyssnade och tog det till sig.

Jari Viitakangas tycker att det fanns tydliga Corona-regler på arbetsplatsen, men att det inte har följts upp hur de efterlevs.

– Det är lätt att skriva ner massor på papper, men man måste tala om att man ska sitta med större avstånd. Nu har de vidtagit åtgärder, men det är vissa saker som man borde ha gjort tidigare. Både jag och ledningen borde ha varit tuffare och hårdare, men det är lätt att vara efterklok.

Har det sett värre ut än på andra byggen?
– Nej. De har försökt, men det är nog den mänskliga faktorn och att man slappnar av. Framför allt har de flesta slappnat av efter sommaren och under hösten. På ett sätt att det är bra att det har hänt, så att man börjar tänka till.

Johan Live. Enligt Byggnads regionala skyddsombud ska det ha slarvats med att hålla avstånd både i boden och vid jobb utomhus. Vad är din kommentar?

– Det kan säkert ha varit så, trots att det funnits förhållningsregler. Det är ett individuellt ansvar att hålla avstånd, men nu tar alla det på allvar. Nu gäller det att hålla i det över tid. Det är det som är det svåra, säger Johan Live, kommunikationschef på Serneke.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Bygget igång efter coronautbrott – "Borde ha gjort vissa saker tidigare"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig