info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggde vid Riksdagen och Skatteverket – chefen krävde att de skulle lämna facket

Ställningsföretaget anklagas för föreningsrättskränkning genom att aktivt ha sagt upp medlemmar i facket. Ställningsbyggaren Engel Lopez berättar att han pressades med hot om utvisning.
– Det är otroligt hur illa jag och många av mina kollegor har blivit behandlade, säger han.

– Många utländska arbetare vågar inte säga ifrån mot dåliga villkor, säger Engel Lopez. Han arbetade vid en av Riksdagens byggnader. Foto: Margite Fransson/Privat

Engel Lopez är ställningsbyggare och bosatt i Stockholm. I två år har han jobbat åt Stabile Bygg & Ställningar, flera av uppdragen har haft beställare med hög etisk profil.

– Titta här, vi har gjort jobb vid Riksdagens ledamotshus, här på Ikea i Skärholmen och så var det på Skatteverket vid Regeringsgatan, säger Engel Lopez och pekar på bilder från arbetsplatserna.

Vi har gjort jobb vid Riksdagens ledamotshus, här på Ikea i Skärholmen och så var det på Skatteverket vid Regeringsgatan

Samtidigt som Sveriges högsta politiker spatserat förbi honom och hans kollegor har arbetarna, varav många är asylsökande, råkat illa ut. Arbetsgivaren har påkommits med att bryta mot kollektivavtalet genom felaktiga löner och ersättningar. Engel, till exempel, tjänade under en period bara 120-125 kronor i timmen, trots att tidlönen för ställningsbyggarna i Stockholm ligger runt 190 kronor. Han och många andra har heller inte fått övertids- eller semesterersättning.
– Det har varit otroligt mycket problem med saker vi har rätt till, säger han.

Men han blev chockad när han upptäckte att företaget agerade för att få bort fackliga medlemmar, både från Byggnads och Stockholm LS Syndikalisterna. Engel upplever att det började när ett gäng arbetare mitt under coronapandemin i höstas hamnade i dåliga personalutrymmen på Skatteverkets servicekontor vid Regeringsgatan.
– Det var väldigt smutsigt i våra rastlokaler. Ingen städade, det fanns till exempel inga handdukar och några beklagade sig över att det var fel att ha det så, berättar Engel.

Då kom Byggnads dit, ställde krav och det blev en förändring. Efteråt hävdade Byggnads avtalsbrott.

– Chefen ville inte ha folk kvar som var med i något fack för de var rädda att få problem, berättar Engel.

På en bandinspelning som Byggnadsarbetaren tagit del av hörs en dialog mellan Engel och en spansktalande chef. Chefen påpekar att man från ledningshåll inom företaget är missnöjd med att facket hittat fel och hotat med böter. Han säger att han inte kan hjälpa Engel att vara kvar på företaget eftersom chefen vet att han är med i ett fack. Han säger att man kommer att göra sig av med personer oavsett hur kvalificerade eller professionella de är ”bara för att de är med i Byggnads.”

Engel Lopez och en av arbetsplatserna där han jobbat. Skatteverket på Regeringsgatan i Stockholm.

En tid senare hålls uppsägningsförhandlingar mellan Byggnads och Stabile. 14 personer sägs upp på grund av arbetsbrist.
– Men det var bara ett sätt att göra sig av med personer som de inte ville ha kvar för att de var fackligt engagerade, säger Engel.

Enligt uppgifter från både anställda och fackligt håll har företaget flyttat över de anställda man ville ha kvar till ett bemanningsbolag som sedan i år drivs av en tidigare chef från Stabile.

Bemanningsbolaget fick sitt nya namn i slutet av mars. Där finns nu anställda med 12 nya ID06-kort som samtliga tidigare varit anställda på Stabile.

De fackliga organisationerna har upprörts över uppsägningarna.

– Det värsta är att förmannen säger: ni ska få för att ni är med i facket. De som är med i facket, får inte vara kvar. Folk som visade att de gått ur, förflyttades till en ny firma och sedan fortsatte arbetet med samma kläder, objekt, tidrapporter och lön från byggfirman. Intentionen var så tydlig att välja ut några de ville ha kvar, säger Emil Boss, förhandlingssekreterare i Stockholm LS av Syndikalisterna.

De kommer att
driva frågan om felaktiga uppsägningar och föreningsrättskränkning för fyra medlemmar, däribland Engel, till Arbetsdomstolen, AD.

Också Tomas Kullberg, ordförande i Byggnads Stockholm-Gotland är  kritisk. Det är Byggnads som har kollektivavtal, samt har haft flest medlemmar på företaget.

– Det är ju fråga om en föreningsrättskränkning i stor skala. De försöker skrämma folk till tystnad. Arbetsgivaren vill göra sig av med all personal som är organiserad och som försöker få lite ordning och reda och försöker känna sig trygga på sin arbetsplats, säger han.

Samtidigt har byggfacket hittills inte sett att det formellt går att agera efter uppsägningarna.
– De gör om personal till arbetsledare, då ligger de inte under den turordningen. Så startar man ett bemanningsbolag och flyttar deras anställning till den som hyr in folk. De och många andra företag rundar systemet hela tiden på olika sätt.

De och många andra företag rundar systemet hela tiden på olika sätt

Men Stabile Bygg & Ställningar AB håller inte med om kritiken av uppsägningar. Vi har bett om en telefonintervju med företrädare för företaget men har bara fått skriftligt svar:

”På grund av Covid-19 och vikande orderingång så blev vi tvungna att göra neddragningar på grund av arbetsbrist under hösten. Detta förhandlades med Byggnads enligt ordningen för arbetsbristförhandlingar och vi har också följt Migrationsverkets regelverk. Det är naturligtvis en trist situation att behöva göra neddragningar och vi informerade under hösten om hur situationen var, och då valde ett antal anställda att sluta och gå till andra arbetsgivare”.

Engel Lopez blev själv inte uppsagd i första omgången, utan i år då ett tiotal personer sas upp. Han stod före flera andra på turordningslistan. Men, berättar han, företaget ville att han skulle säga upp sig själv. För honom framstår det som tydligt att han skulle förlora jobbet för att han var fackligt ansluten. När han inte sa upp sig blev han kontaktad av den spansktalande chefen som undrar varför han inte skickat in sin avskedsansökan. Detta och flera samtal finns inspelade:

Engel: ”Jag kan inte skicka min avskedsansökan. Jag skulle tappa alla mina rättigheter. Jag är ledsen”.
Chefen: ”Engel du måste skicka mig din avskedsansökan annars måste jag gå till Migrationsverket”.

Engel du måste skicka mig din avskedsansökan annars måste jag gå till Migrationsverket.

Vi har sökt den aktuella chefen, som även är den som driver bemanningsbolaget, men har hittills inte fått svar.

Att gå till Migrationsverket uppfattade Engel som ett klart hot att han skulle bli av med sitt tillstånd att vara i Sverige. Tillståndet att vara här är knutet till arbetsgivaren och en förutsättning för att han ska få stanna är att han har ett arbete och lön i nivå med kollektivavtal och andra villkor i branschen. Han har även varit rädd för att få fel lön, det hotar även det hans möjligheter att stanna.

Arbetsgivaren sa alltså ändå upp honom och kontaktade Migrationsverket, som beslutat om utvisning. Engel har själv anlitat en migrationsadvokat.
– Jag är arg och besviken för att jag blivit behandlad så här. Jag har jobbat hårt i flera år för att få stanna. För mig är det omöjligt att i nuläget återvända till mitt hemland, säger han.

Han kom till Sverige 2018 från Nicaragua efter att ha blivit misshandlad och tvingats fly efter att ha deltagit i fredliga demonstrationer. Då var det bara tre månader kvar tills han skulle bli färdig jurist. Nu bor han i Sverige med sin sambo.
– Jag trodde jag kom till ett land där allt gick rätt till. Jag är förvånad att stora beställare tillåter det här att ske på sina byggen, säger han.

– Vissa vågade inte ens stanna hemma när de var sjuka under pandemin, säger Engel Lopez.

Så hur var det med lönerna och ersättningarna?

”Gällande lön så har Byggnads granskat löner hos våra anställda och de oklarheter som har funnits har vi rättat till” skriver Stabile till Byggnadsarbetaren.

Företaget har även gjort vissa medgivanden om felaktigheter gentemot Byggnads avtal i förhandlingar med Stockholm LS, där de företrätts av Byggföretagen. Efter att facket startat indrivningsblockader har fem medlemmar fått ut sammanlagt strax över 100 000 kronor.
– Fordringarna rörde semesterersättning, övertid, arbetstidsförkortning, röda dagar och för låga löner. Våra medlemmar har använts som daglönare fast de varit anställda, de har jobbat och fått lön vid behov, säger Emil Boss.

Stockholm LS har dock fler krav kvar för flera personer. De kommer även att driva lönefrågor för bland annat Engel i Arbetsdomstolen vid sidan om föreningsrättskränkning.

Enligt Tomas Kullberg har Byggnads vid förhandlingar agerat mot felaktiga löner och ersättningar i bolaget.
– Generellt sett sköter de sig inte med löner och förutsättningar för de anställda. Personalen har arbetat väldigt många timmar och får inte övertidsersättning. Ob-tillägg betalas inte ut, säger han.

Han säger att löner på 120-125 kronor i timman inte följer avtalet. Tomas Kullberg säger att det är viktigt att medlemmarna hör av sig om olika fel, så att man ska kunna göra mer. 

Det känns otroligt sorgligt att se hur mina latinamerikanska kollegor behandlas

Men Engel Lopez säger att flera medlemmar i det här fallet blev besvikna när de försökte.

– Det var många av Byggnads medlemmar som sökte och inte fick hjälp från sitt fack, säger han.

Enligt Engel har runt en handfull arbetare bytt fack i samband med det.

Han tycker också att Byggnads bör utesluta Stabile från sitt kollektivavtal, på grund av företagets agerande.

Engel Lopez säger att hans upplevelser från Stabile motiverar honom att avsluta sina juriststudier och kanske jobba för att hjälpa andra landsmän.
– Det känns otroligt sorgligt att se hur mina latinamerikanska kollegor behandlas, blir utnyttjade men oftast inte vågar säga någonting, säger han.

Stabile ID06-kort och personal
  • 2020 hade Stabile Bygg & Ställningar AB 51 utfärdade ID06-kort som varit aktiva under året.
    41 av dem tillhörde ett 30-tal personer som var asylsökande med LMA-kort.
  • 2021 har företaget haft 15 utfärdade ID06-kort kort som varit aktiva under året.
Margite Fransson, reporter
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggde vid Riksdagen och Skatteverket – chefen krävde att de skulle lämna facket

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig