Byggdammet mäts i nytt projekt
Projektet ligget i startgroparna och startar sannolikt i maj.
Projektledaren Bengt Christensson, idag på IVL Svenska Miljöinstitutet, har tidigare kartlagt asbesten. Nu fick han idén till dammprojektet när han var ute och mätte andra faror i arbetsmiljön.
– Jag såg att det var väldigt dammigt på byggarbetsplatserna. Det ser lika illa ut idag som när jag började arbeta med mätningar i den här branschen på 1960-talet. Det ser till och med värre ut idag, sa han på tisdagskvällen vid ett möte med ett 50-tal byggnadsarbetare, i Haninge, Stockholm.
Huvudtemat för kvällen var damm och intresset för att veta mer om riskerna var mycket stort. Särskilt mot bakgrund av de nya risker som uppmärksammats med att man kan få den kroniska lungsjukdomen Kol av byggdamm.
Bengt Christensson ser en ökad fara med byggdammet av flera skäl. Nya maskiner gör att man river snabbare och det alstrar mer damm. Man bygger torrare idag av rädsla för sjuka-hus problematiken, vilket leder till lokaler där dammet lättare virvlar upp. Idag är det bråttom på varje arbetsplats på ett helt annat sätt än förut och det kan göra att man inte skyddar sig så mycket.
Det är IVL, Svenska Miljöinstitutet, som fått pengar från arbetsmarknadsförsäkringar, AFA. Det som hittills är klart om undersökningen är att man ska mäta damm i olika byggmiljöer, för att se hur det ligger i förhållande till reglerna. Det är ett sätt att kartlägga hur mycket damm byggnadsarbetare utsätts för i olika typer av byggmiljöer och vid olika arbetsmoment.
Bland deltagarna på mötet vittnade många om att det är oerhört dammigt på många arbetsplatser. Det rivs och byggs nytt samtidigt, ofta saknas avspärrningar vid rivning och ordentliga personliga skydd. De efterlyste en förbättring.
– Det är alarmerande att arbetsmiljön är så dålig och att man kan hantera liv på det sättet, sa en av mötesarrangörerna, byggnadsarbetaren Hans Thenström.