Byggchefer kritiska mot Byggföretagen – efter sågningen av fackets ue-krav
Byggföretagens nej till två ue-led har väckt reaktioner bland flera av de egna medlemsföretagen. ”Jag vill se en begränsning till två led”, säger en bygg-vd till tidningen.
Det var i december som Byggnads la fram ett förslag om max två underentreprenörsled på byggprojekt som finansieras av skattepengar. Alltså byggen som omfattas av offentlig upphandling.
I en debattartikel sågade flera arbetsgivarorganisationer i byggbranschen fackets förslag. ”Problemet med oseriösa” kommer inte försvinna med ett sådant krav, anser arbetsgivarna, som även lyfte fram att max två ue-led skulle missgynna små- och medelstora byggbolag och det man kallar specialistföretag.
Men ett antal medelstora byggföretag som Byggnadsarbetaren varit i kontakt med gillar Byggnads förslag.
”Två led sund inställning”
”Jag vill se en begränsning till två led”, säger en vd till tidningen. Hen vill vara anonym då frågan är inne i ett känsligt läge.
”Vi värnar värdet om att jobba med egen personal så mycket som möjligt och då tycker vi att två led är en sund inställning”.
”Bättre kontroll”
En som är öppet kritisk mot Byggföretagen är Dalia Ramzi, vd på Sh bygg, sten och anläggning. Ett företag med cirka 400 anställda.
– Vi är inte riktigt överens. Vi tror att det i de allra flesta fall räcker med två ue-led, men att det i undantagsfall bör gå att ansöka om dispens.
Hon ser flera fördelar med att ue-kedjorna blir kortare.
– Det ger bättre kontroll på hela värdekedjan ur både ett socialt, ekonomiskt och miljömässigt hållbarhetsperspektiv, säger Dalia Ramzi och fortsätter:
– De specialistföretag vi, som de flesta entreprenadbolag, kan behöva i ett projekt ser vi får plats inom djupet av två ue-led. Vår affärsmodell bygger på egna yrkesarbetare och vi inte bara tror utan vet att produktiviteten ökar när engagemanget ökar. Vi har medarbetare med högt engagemang som får vara med och påverka och ta ansvar för projekten och utförandet.
”Kanske ett led till”
Kurt Nyström är vd för Contractor Bygg i Skellefteå. Även det ett mellanstort byggbolag med sina cirka 125 anställda.
– Det är lite klurigt med två ue-led beroende på vilka jobb vi har. Vi har som strategi att göra det mesta med egen personal, men det händer ibland att det blir någon extra ue.
Kurt Nyström vill inte sätta ett max vid två steg.
Hur lång ue-kedja tycker du är rimlig?
– Kanske ett steg till, men för vårt bolag är det egentligen inget bekymmer. Vi använder nästan bara två steg.
Han håller däremot med Dalia Ramzi om att det blir ett effektivare byggande om det är färre entreprenörer.
– Då har du ett företag eller möjligen två att förhålla dig till. De är fokuserade på hela arbetsuppgiften i stället för att du har massor av bolag som är inblandade. Då blir det ofta stökigt med vem som har ansvaret. Det blir luckor mellan bolagen och ett otydligt ansvar för till exempel arbetsmiljön.
Enligt uppgift till tidningen samtalar nu flera medlemsföretag i Byggföretagen om hur de ska driva frågan mot sin egen branschorganisation.