info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggbolagets tips ledde till dom: "Vi kontrollerar alla"

De gjorde en rutinkontroll av en tänkt underentreprenör. Det slutade i domstol. ”Alla ska ha samma villkor" säger Greger Jansson, inköpschef på Einar Mattsson Byggnads AB.

"Ser vi något tveksamt, agerar vi direkt", säger Greger Jansson, inköpschef på Einar Matsson Byggnads AB. Foto: Einar Mattsson/Mostphotos

Tidigare i veckan kom domen mot en byggföretagare i Stockholms län. Han dömdes för att ha anställt 21 utländska arbetare som saknade arbetstillstånd. Det hela startade med att Einar Mattsson Byggnads gjorde en rutinkontroll, när en av företagets underentreprenörer i sin tur ville ta in ytterligare ett bolag.

Det visade det sig att det fanns mycket stora tveksamheter.

Greger Jansson är inköpschef på Einar Mattson Byggnads AB.

Vad var det som hände?
– Vi gör en kontroll av alla bolag vi jobbar med och då undersöker vi att de uppfyller allt som har med samhällets lagkrav och regler att göra. Vid kontroller av personerna som skulle komma och jobba hos oss kunde man se att de inte hade giltiga LMA-kort, alltså kort som visar att de är asylsökande hos Migrationsverket. Det betyder att de inte hade rätt att vara och arbeta här. Vi anmälde det enligt våra rutiner till gränspolisen och Migrationsverket, berättar han.

Såvitt han vet är det första gången någon av företagets anmälningar lett till rättegång och en fällande dom.
– Det är en bransch som är lite skamfilad så vi behöver alla verka för en sund byggbransch, säger Greger Jansson.

Företaget har haft rutiner för att granska sina entreprenörer under en längre tid. Idag är sex inköpschefer ansvariga för att göra det.
– Ja, under några år har vi lagt ganska mycket resurser och kraft på de här frågorna. Vi har tagit ett beslut att vi vill verka för en sund byggbransch och vi vill att alla ska ha samma villkor.

Underentreprenörerna kontrolleras då det gäller bland annat ID06-kort, tillstånd hos Migrationsverket och att reglerna följs hos Skatteverket.

– Ser vi några problem kontaktar vi myndigheterna. Vi stämmer också av att de inte finns hos Ekobrottsmyndigheten, säger Greger Jansson.

Även företagens bokslut gås igenom.

Har ni stoppat många entreprenörer?
– Det händer då och då. Oftast är det problem med ID06-kort. Där är det ganska ofta det blir fel.

Kan ni garantera att det inte finns några företag i gråzonen på era byggen?

– Det är jättesvårt att ge några garantier men vi gör verkligen det bästa vi kan för att försöka uppfylla alla lagkrav som finns och även de individuella krav vi har. Och hör vi eller ser något tveksamt på marknaden, då tar vi det direkt.

Greger Jansson säger att ett bra sätt att få seriösa företag är att bygga upp långssiktiga relationer. Men även de bolagen måste granskas på nytt.
 – Vi vill jobba med återkommande entreprenörer, för att bygga ett långsiktigt samarbete.  Men vi försöker kolla hela tiden. Vid varje nytt projekt blir det en ny kontroll; har de tappat många anställda eller ökat personalen mycket,  hur ser omsättningen ut kontra vad de betalar ut i lön så att det inte är svart arbetskraft.

Vad ger du för råd till andra företag att göra för granskningar av underentreprenörer?
– Ha koll på lagkraven och följ upp dem. Det kan man göra med hjälp av myndigheter som Skatteverket, Migrationsmyndigheten, med flera. De flesta anlitar också kreditupplysningbolag.
Vi samarbetar också med Byggföretagen och fackförbunden.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggbolagets tips ledde till dom: "Vi kontrollerar alla"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig