Byggbolag ändrar efter fuktlarm
SP, Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, slår nu larm efter fuktmätningar i drygt hundra nybyggda hus som byggts med enstegstätade putsfasader. Metoden som innebär att luftspalt saknas mellan väggarna uppvisar inga synliga tecken på fuktskador, men så mycket som hos 80 procent av de kontrollerade husen hittades inkapslad fukt i väggarna.
I de fastigheter som byggbolaget Veidekke håller på att bygga flyttas nu fönstret ut och väggarna blir tjockare för att få plats med luftspalten. Från och med nu är det obligatoriskt med luftspalt i alla företagets husbyggen.
– Efter de larmrapporter som har kommit så ser vi att vi måste jobba efter försiktighetsprincipen, trots att vi inte säkert vet hur sårbart det är, säger Johnny Kellner, utvecklings- och miljöchef på Veidekke.
Det norska byggföretaget Veidekke är idag ett av de fem största byggbolagen i Sverige. De uppskattar att minst 50 000 putshuslägenheter som byggts de senaste 25 åren har den numera kritiserade konstruktionen. Ungefär 70 procent av alla hus byggs utan luftspalt.
JM och NCC använder fortfarande den kritiserade byggmetoden.
– De har fortfarande den konstruktion som jag menar är en riskkonstruktion. Det betyder att deras arbete på plats kan vara kvalitetsmässigt bra, de kan bygga konstruktioner som inte är känsliga för fukt just nu, men det betyder att konstruktionerna inte är så tåliga. Så händer det något i framtiden, om husägaren eller förvaltaren gör installationer i väggarna, så är de inte robusta, säger Ingemar Samuelson på SP.