Byggnadsarbetare blåste a-kassan på pengar: "Ville ha stålar hela tiden"
En medlem i Byggnads a-kassa fick arbetslöshetsersättning samtidigt som han jobbade eller var sjuk. Medlemmen uteslöts ur a-kassan och riskerar nu böter.
Den 22 juli i år åtalades en 48-årig man vid Eskilstuna tingsrätt. I stämningsansökan uppges att mannen ska ha lämnat oriktiga uppgifter i ansökningar om arbetslöshetsersättning till Byggnads a-kassa.
Han ska ha uppgett att han var arbetslös samtidigt som han arbetade eller var sjukskriven och ersättning betalades felaktigt ut vid 36 tillfällen, sammanlagt 106 920 kronor, enligt stämningsansökan.
– Han har felaktigt förmått a-kassan att betala ut beloppen, säger Charlotta Tanner, vice chefsåklagare på åklagarkammaren i Eskilstuna.
Det hela inleddes med en polisanmälan som Byggnads a-kassa gjorde i mars 2018 då man funnit att mannen vid ett flertal tillfällen skickat in felaktiga kassakort från mitten av november 2016 till början av december 2017. Medlemmens förklaring var att han hade missförstått hur han skulle fylla i sina tidsrapporter.
Medlemmen uteslöts ur a-kassan under ett år och Byggnads krävde att mannen skulle betala tillbaka den utbetalda ersättningen.
Polisen tog över ärendet och i förhör har medlemmen berättat att han var timanställd några timmar per vecka och arbetslös de andra timmarna. I början fungerade det bra att göra rätt och han skötte det ”hur bra som helst”. Sedan blev det kaos. Han började fylla i även de dagar eller timmar som han hade jobbat.
I polisförhör har mannen erkänt bidragsbrottet och uppger att ”han aldrig kommer att göra om det”. På frågan varför han gjorde det säger medlemmen att han ville ha ”mer pengar”, att han hade ett ”skitliv med alkohol och droger” och ”ville ha stålar hela tiden.”.
Mannen har börjat betala tillbaka pengarna och är snart klar med återbetalningen.
Nu väntar huvudförhandling i Eskilstuna tingsrätt. Straffet för bidragsbrott kan bli upp till två års fängelse. Men åklagare Charlotta Tanner uppger att straffvärdet, omständigheterna för det brott som man åtalas för, i detta fall är lägre.
– Min bedömning är att det kan bli villkorlig dom och dagsböter. Men det är tingsrätten som bestämmer straffet, inte jag.
Hur vanliga är sådana här brott?
– Bidragsbrott är inte bara a-kassan, utan det kan handla om alla möjliga bidrag. Det är ett ganska vanligt brott, säger Charlotta Tanner.
I förra veckan presenterade regeringen, i en del av höstbudgeten, förslaget att skapa en ny myndighet som ska kontrollera utbetalningar från välfärdssystemen. Uppdraget blir att motverka fusk och utbetalningar genom ”systemövergripande analyser av utbetalningar från välfärdssystemen.”