Byggare söker läkare för sent: ”Vibrationsskador blir obotbara”
Att få vibrationsskador undersökta av en läkare i ett tidigt skede, kan förhindra ett livslångt handikapp. Men många byggnadsarbetare väntar till det är för sent. Det vill företagsläkaren Carl Antonson ändra på.
Carl Antonson är specialist i allmänmedicin, företagsläkare på Feelgood, samt forskare. Han har mött många arbetare genom åren som kommit till honom med svåra vibrationsskador – när skadorna blivit ett bestående handikapp.
− Det tråkiga är att då finns inget botemedel. Om patienterna hade kommit tidigare, kunde man ha förhindrat en kronisk sjukdom.
Företagshälsovården Feelgood har hand om anställda som arbetar på bland annat Skanska, NCC, Peab och Svevia med flera byggbolag.
– Data från Feelgood visar att vi får in för få beställningar och därför undersöker för få personer, i relation till hur många som förmodligen är utsatta och borde undersökas.
Nu vill Carl Antonson forska på varför byggnadsarbetare dröjer med att söka läkare, kunskaper som han hoppas kan leda till en förändring.
– Vi har hypoteser om varför vibrationsskadorna går så långt innan man söker vård, men det är ju bara hypoteser och gissningar. Därför vill vi gå på djupet, göra intervjuer och ta reda på varför det är så här.
Bilmaskin, mutterdragare, slipmaskin, tigersåg, vinkelslip, borrmaskin, skruvdragare och slagborrmaskin är verktyg som ger upphov vibrationsskador. Slående verktyg är värst, till exempel mutterdragare, slagborrmaskin och tigersåg.
Att jobba med vibrerande verktyg leder till skador på blodkärl och nerver. Det ger muskelsvaghet och fumlighet och fortsätter exponeringen kan den drabbade till slut inte ens knäppa knappar eller hålla i ett verktyg, eller ens en kaffekopp.
Just nu intervjuar Carl Antonson och hans forskarkollegor arbetsgivare och fackföreningar.
– Så småningom kommer intervjuer att göras med arbetstagare som söker hjälp.
Forskningen finansieras av AFA, svenska byggbranschens utvecklingsfond, samt Feelgood och beräknas pågå i drygt ett och ett halvt år.
Beräkningar visar att cirka 400 000 löntagare i Sverige exponeras för vibrationer i arbetslivet. Det är den vanligaste arbetsskade-diagnosen som berättigar till ersättning hos AFA.
Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.
Forskargruppen består förutom Carl Antonson, av Catarina Nordander, specialistläkare på arbets- och miljömedicin, docent vid Lunds universitet och Frida Thorsén, specialistläkare i allmänmedicin och forskare, samt Ingrid Westlund, docent i pedagogik, Linköpings universitet.
Läs mer: Om vibrationsskador