Byggarbetare på marsch inför tuff avtalsrörelse: "Vanligt folk ska ha råd att leva"
Tisdagen den 11 februari går startskottet för avtalsrörelsen när fack och arbetsgivare växlar avtalskrav. Och även i år samlas byggnadsarbetare i en stor manifestation i Stockholm.
– Vi vill visa att vi stöttar vår avtalsdelegation, att vi är stora och starka tillsammans, säger Joel Carlstén, rörmokare på Bravida i Norrköping.
Inför 2023 års avtalsrörelse samlades ett hundratal byggnadsarbetare med plakat och flygblad i en manifestation när Byggnads lämnade över sina avtalskrav till Byggföretagen.
I år görs samma sak igen.
– Det gav mersmak. Nu har arrangemanget utvidgats och blivit större, säger Stefan ”Slottis” Slottensjö som är med i arrangörsgruppen Rädda jobben och en av initiativtagarna till manifestationen.
LÄS MER: ”Slottis” samlar byggjobbare från hela landet: ”Väldigt less”
Nytt för i år att byggnadsarbetarna samlas i Humlegården först och sedan vandrar till Näringslivets hus på Östermalm i Stockholm, där själva avtalsväxlingen sker kl. 14.00.
Därefter samlas byggnadsarbetarna i Folkets hus i Solna för möten, mat och musik.
”Slottis” uppskattar att cirka 300 byggnadsarbetare från flera av Byggnads regioner kommer att vara på plats.
Bussen ska bli full
En av dem är Joel Carlstén som arbetar som rörmokare på Bravida i Norrköping. Han ansvarar för arrangemanget inom Byggnads öst.
– Det är i dagsläget 20 personer som har anmält sig, men det är fler som är på gång. Vi har 50 platser och målet är att bussen ska bli full, säger han.
Varför är det viktigt att vara på plats ?
– Vi vill att facket syns mer, men också att skapa en samhörighet i olika regioner. Det stärker organisationen och vi knyter kontakter. Vi vill även visa för arbetsgivarna att vi stöttar vår avtalsdelegation, att vi är stora och starka tillsammans, säger Joel Carlstén.
Vilka blir de viktigaste frågorna i årets avtalsrörelse?
– Framför allt att behålla jobben. Vi behöver företag med egen anställd personal. Och det kommer att ge ringar på vattnet så att det inte blir så mycket inhyrd personal och kriminella företag.
Arbetstidsförkortningen blir tuff
Andra frågor som är viktiga är lönen och arbetstidsförkortningen.
– Vi har de senaste åren fått en reallönesänkning. Vi måste pusha för att vanligt folk har råd att leva. Vi vill även förkorta veckoarbetstiden, eftersom många byggnadsarbetare inte håller tills de är 67 år, säger Joel Carlstén.
Kommer det att bli en tuff avtalsrörelse i år?
– Ja, det tror jag. Sedan är det frågan vilka frågor som blir tuffa. Arbetstidsförkortningen blir tuff, men samtidigt är det nog lättare att nå målet när det gäller lönekravet, säger Joel Carlstén.
Få de senaste byggnyheterna – direkt i din mail! Prenumerera på ”Byggnadsarbetarens nyhetsbrev”.