Bygg-vd döms i stor härva – får inte näringsförbud
En ingenjör och bolags-VD har dömts för näringspenningtvätt och penningtvättbrott i anläggningsbranschen. Hennes kompanjoner, fyra irländska bröder, dömdes samtidigt för grova skattebrott.
I förra veckan dömdes fyra irländska bröder till tre år och åtta månaders fängelse och näringsförbud. Tre av dem dömdes också till utvisning. Tingsrätten i Stockholm ansåg att männen begått grovt skattebrott, grovt bokföringsbrott och grovt penningtvättbrott. Domen mot vd:n gällde näringspenningtvätt och penningtvättbrott.
De senaste åren har de fyra bröderna som är mellan 30-39 år, drivit flera olika företag. Affärerna har gått ut på att lägga sten och anlägga gräsmattor, samt dränera åt privatpersoner och åt bostadsrättsföreningar.
Vd:ns arbetsuppgifter bestod i att hon var ute och tog kontakt med kunder, skrev offerter och organiserade med arbetsschema så att arbete skulle flyta på väl och skickade över offerter till arbetsledarna.
Arbetskraften, som rekryterats från Albanien och Rumänien, har enligt åklagaren betalats kontant. I en av männens mobiltelefoner fanns bilder på rumänska ID-kort. Åklagaren fokuserade dock främst på frånvaron av momsinbetalningar i sin stämningsansökan och det var detta som tingsrättsförhandlingen kom att handla om.
Totalt har cirka 50 miljoner kronor från kundfakturor kommit in till männens, eller deras anhörigas bankkonton. En stor del av pengarna har förts utomlands, eller snabbt flyttats till nya konton. Från kontoutrdagen har skatteverket upptäckt att över 11 miljoner skickats utomlands. När personerna greps fanns det inga pengar kvar på några av deras bankkonton.
Sedan maj 2018 gjordes knappt några inbetalningar till skattemyndigheterna. Ett av bolagen betalade exempelvis cirka 30 000 kr i moms 2019 och 4 000 kr i moms 2020. Detta trots att företaget omsatte mångmiljonbelopp.
En av bröderna som fått in över 30 miljoner kronor på sitt konto, skyller i förhören på en femte bror som lyckades fly när polisen slog till mot det lägenhetshotell där de befann sig. Han förklarar att hans bror tog hans mobil när de träffades och gjorde överföringar via den upprepade gånger.
En av männen skyller i förhören på den kvinnliga ingenjören. Han säger att ”det var hon som skötte bokföring och skatteinbetalningar”, och han hävdar att ”alla pengar som kom in på hans konto var ju skattade och klara”.
Ingenjören säger i förhören att hon bara fått i uppdrag av bröderna att utföra vissa arbetsuppgifter och att hon inte ställt ut fakturor. Men tingsrätten menar att det finns bevis för att hon gjort det och att hon borde ha varit medveten om att det var flera olika organisationsnummer på fakturorna.
Hon har dock inte haft samma styrande roll som bröderna när det gäller till vilka konton pengarna skulle styras och därmed blev påföljden för henne villkorlig dom. Domen blev också mildare jämfört med brödernas påföljd, på grund av att tingsrätten bedömde att hon inte skulle återfalla i brott igen.
Kvinnan fick inget näringsförbud som påföljd, vilket gör att hon kommer att kunna fortsätta arbeta som vd i sitt eget byggföretag. Företaget var inte inblandat i härvan.