info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Bullret som byggjobbare inte tänker på: "Jag går med hörapparat numera"

Nu släpps en ny guide som ska göra det lättare att förebygga hörselskador – samt en app som mäter hur högt oljudet är precis där du står och jobbar på bygget.
– Folk är vana vid att tänka ”här är det buller, jag har kåpor”, men sedan tar de ju av dem för att prata med varandra, säger Johan Mellnäs, projektledare på Prevent.

Ihållande buller kan leda till ökad hjärtfrekvens, förhöjt blodtryck och utsöndring av stresshormoner Foto: Mostphotos

Buller är inget att rycka på axlarna åt. Utöver hörselskador visar forskning att det kan göra arbetet mer tröttande och ge upphov till olika stressymptom. Ihållande buller kan leda till ökad hjärtfrekvens, förhöjt blodtryck och utsöndring av stresshormoner. Dessutom kan man få tinnitus, ihållande öronsusningar.

Om bullret går över en viss gräns eller är ihållande måste arbetsgivaren ordna utbildning, hörselskydd och läkarundersökningar. Men det är sällan det görs några mätningar av ljudet på byggarbetsplatser och frågan får många gånger bero.

Därför släpptes nyligen Bullerguiden, en kostnadsfri pdf med sammanställd info om hur man påverkas av buller, hur man enklast mäter ljudnivåerna och vad en arbetsgivaren kan göra för att motverka skador.

Bullerguiden är framtagen av Prevent, en ideell organisation som hjälper företag att förbättra arbetsmiljön, tillsammans med Byggnads, IF Metall, Teknikföretagen, Industriarbetsgivarna och Byggföretagen. Johan Mellnäs, projektledare på Prevent, varnar för att buller på byggen ofta inte uppmärksammas.

Johan Mellnäs, projektledare på Prevent. Pressbild: Helena Wahlund.

– Vid byggarbetsplatser är det svårare att eliminera oljudet vid källan. Entreprenader är ju svåra att flytta på. Folk är vana vid att tänka ”här är det buller, jag har kåpor”, men sedan tar de ju av dem för att prata med varandra. Det är svårt att riskeliminera där, så det handlar om att uppmärksamma risken. Även rätt lite ljud kan vara skadligt om man utsätts för det länge.

Vem vänder sig guiden till?

– Som nästan allt material vi tar fram är den främst riktad till chefer och skyddsombud. Oftast har de stora byggföretagen bra koll, så vi satsar på att lyfta kunskapsnivån hos de mindre och mellanstora företagen. Men guiden riktar sig också till medarbetarna. Får de bättre kunskap så kan de själva hojta till om riskerna.

Är buller ett mindre känt problem än andra yrkesrelaterade risker?

– Jag tror det. Hörselskador kommer smygande, det är inget man känner av ”dagen efter”. Man behöver tänka på hur lång tid man exponeras. Vissa grupper är också extra utsatta. Den som redan har hörselnedsättning kan vara mer känslig för ytterligare buller, så att skadan förvärras snabbare.

För att göra en exakt bullermätning tar de stora företagen ofta in en arbetsmiljöingenjör som undersöker ljud och även annat som vibrationer, damm och luftkvalitet. Men det kostar och små bolag brukar inte satsa på en sådan grundlig undersökning.

Det är inte helt lätt att stå på en byggarbetsplats och mäta

Därför har Prevent samarbetat med experter på Arbetsmiljöverket, som tagit fram appen Buller. Med den kan man själv snabbt mäta ljudnivån där man befinner sig. Appen finns att ladda ner gratis på App Store och Google Play.

Michael Broström är skyddsombud på Peab. Han tror att Bullerguiden kan vara ett bra redskap för ombuden i deras jobb med att säkra arbetsplatser.

– Absolut, det står bra info i den om hälsorisker och regler. Ger en bra översikt. Men det är inte helt lätt att stå på en byggarbetsplats och mäta, det kommer ju buller från alla möjliga håll och så kanske det kommer fem andra maskiner samtidigt.

Michael Broström, skyddsombud på Peab
Michael Broström. Foto: Privat.

Vissa av de åtgärder som guiden föreslår funkar kanske bäst på en fabrik eller liknande, exempelvis att flytta sig bort från starka ljudkällor. Frågan är om de går att tillämpa bland arbetarna själva på ett bygge.

– Nä, just det där funkar ju inte alls, då skulle ju allt jobb bli försenat. Om man måste stå nära en maskin som låter skulle det nog vara bättre om det var lag på hörselkåpor med medhörning. Men det är väl för dyrt med såna.

Däremot kan Bullerguiden och appen användas till att öka medvetenheten bland byggnadsarbetare, tror Michael Broström.

– Det handlar om att folk börjar tänka på buller. För det finns ju ingen lag idag på hur mycket buller det får vara i decibel. Det skulle vara en bra grej att påverka, det är ju sunt förnuft. Utveckla arbetsberedningen till att riskbedöma ljudnivåer!

 Enligt din erfarenhet, är snickare lomhörda? 

– Det är de. Man tar av hörselskydden för att snacka och sedan går man i ett trapphus och nån sätter en borr i en stålskena. Eller går förbi en kap som skär sten. Skarpa, plötsliga ljud som man inte är beredd på.

– Jag är själv bara 47 och jag har tinnitus och nedsatt hörsel. Det har blivit över tid. Vissa bastoner är svåra att höra, medan ljusa toner kan skära till som tusan. Jag går med hörapparat numera. Jag säger det igen, det borde vara lag på hörselskydd med medhörning.

Bullerguiden kan laddas ner kostnadsfritt här.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Bullret som byggjobbare inte tänker på: "Jag går med hörapparat numera"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig