info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Brister kan ha orsakat dödsfall vid grävolycka

Det fanns flera brister på den arbetsplats där en man dog under ett grävarbete i måndags. Det konstaterar Arbetsmiljöverkets inspektörer som var på plats. "Det behövs ett uppvaknande för branschen", säger inspektören Jens Skantz.

Olyckan inträffade då en man i 50-årsåldern arbetade med att gräva för avlopp till en fastighet i Hudiksvall. Under arbetet gick han ner i en fler meter djup grop när en av väggarna gav vika och rasmassor föll ner över mannen som delvis begravdes.
Vittnen på plats försökte rädda mannen, men förgäves. Han avled senare av sina skador.

Läs mer: Granskning om rasrisker

Läs mer: Levande begravd

Vittnen förhörda

Ansvarig åklagare, Christer Jarlås, vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, sa under måndagen att polis och tekniker varit på plats och förhört vittnen.
– Mer än så kan jag inte säga, sa han och hänvisade till förundersökningssekretess.

Parallellt med polis- och åklagarutredningen utför även Arbetsmiljöverket en utredning för att försöka ta reda på vad som hänt vid olyckstillfället. Jens Skantz var en av två inspektörer som besökte olycksplatsen. Han konstaterar att de fanns uppenbara brister vid olycksplatsen, men kan inte säga mer än så och hänvisar till förundersökningssekretessen. Men han tycker sig se en farlig trend i branschen.

Risker tas inte på allvar

– Vi möter många ensamföretagare och ofta har de sämre koll på regler och ansvar. Liknande olyckor sker regelbundet, vilket är ett tecken på att riskerna finns, men de tas inte på allvar. Det behövs ett uppvaknande för branschen, säger han.
Enligt Jens Skantz är en rejäl släntning ett bra sätt för att undvika liknande olyckor som den i Hudiksvall och anser att naturen är en bra måttstock för att avgöra säkerheten vid grävarbeten.

Ta naturen till hjälp

– Det beror såklart på vilket material man gräver i, men kolla på omgivande natur och se hur en naturlig rasvinkel ser ut, det är ett bra riktvärde. Det behövs inte djupa schakt för att det ska vara farligt och en kubik med jord kan väga över ett ton, säger han.

Kaj Söderin
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Brister kan ha orsakat dödsfall vid grävolycka

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig