Brister i fallskydd på Byggnads utställningshall
– Det är otillräckligt som fallskydd från tak. Dessutom är rullställningarna inte anpassade till det här underlaget. Risken för skador är uppenbar, säger han.
Den provisoriska utställningspaviljongen är 3,60 till 3,90 meter hög. Ytan är 16 gånger sju meter och byggtiden är cirka en månad. Fallskyddet utomhus har bestått av fyra rullställningar i aluminium som flyttats runt.
– Dessa används som fallskydd också för dem som jobbar på taket. Detta alternativ har killarna själva varit med och valt, bland annat eftersom det annars är svårt att sätta fasaden, säger Lars Clasén, vd på entreprenören CN Bygg.
Underentreprenören för pappläggarna skulle också använda rullställningarna nedanför när de gjorde sina takjobb. Ändå pågick arbete på taket utan skydd.
– Vi flyttade med oss rullställningarna när vi la papp i ytterkant. När vi kommit någon meter in flyttade vi bort dem för att trafiken skulle komma fram. Då fanns ingen störtningsrisk eftersom taket är så pass plant, säger Ingmar Flemming från Malmö Tak och Isolering.
Bengt Andersson tycker att riskerna var uppenbara.
– De borde varit bättre skyddade mot fall. Det bästa hade varit en fast ställning, säger han.
Bengt Forsberg är regionalt skyddsombud på Byggnads i Malmö.
-Jag har sagt till om vilka regler som gäller och att entreprenören måste sköta detta med ställningar och skydd, säger han.
Vid arbeten på över två meter ska byggnadsarbetare vara skyddade mot fall. Alternativ är ställningar, takfotsräcken eller fallskyddsväst. Hur hårda reglerna är beror på fallrisken. Enligt yrkesinspektionen måste alla ställningar, oavsett om de är rullställningar eller andra, vara säkra. Det innebär bland annat att de måste vara ordentligt förankrade.