info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Bredare ställningar ska ge bättre arbetsmiljö

Trött på rör och grejer som sticker ut från ställningen? Nu ska byggnadsställningarna bli vänligare och byggmaterialet få ligga ifred. I dagarna testas en ny ställning, anpassad efter livligt trafikerade områden.

– Tillsammans med en kollega från Stockholms Byggmästareförening åkte jag runt ett tag och tittade på byggnadsställningar inne i stan. Vi såg fullt av skräckexempel. Många var dåligt byggda. Då bestämde vi oss för att försöka ändra det, säger Leif Holm på trafikkontoret, Stockholms stad.
I ett års tid har de undersökt hur ställningarna kan förbättras. I första hand handlar det om att göra det bättre för fotgängare och andra trafikanter, men flera av lösningarna har gjort det bättre även för byggarna.

Markplanet ska vara
bredare, minst 160 centimeter brett så att till exempel två barnvagnar kan mötas utan problem. Det blir tak på, som dels skyddar de gångtrafikanterna från regn och tappade skruvar, men som även ska fungera som förvaringsplats.
– Alla brukbaljor, elslipar och andra verktyg och material ska förvaras på där. Det ligger inte i vägen för de gående och byggarna får ha dem ifred, säger Leif Holm.
Spirorna i början och slutet av gången och kring till exempel butiksdörrar kläs med plast. Istället för att ställa varje spira på en liten träbit ska plank löpa hela vägen.

– Det blir bättre
inte minst för synskadade. Nu kommer de att känna att det är en byggnadsställning och var den börjar och slutar, berättar Claes Sahlin på Stockholm Byggmästareförening.
Det är framför allt i innerstadsområden som den nya ställningen kan komma att användas. Just nu är en provställning uppbyggd vid Odenplan i Stockholm och tanken är att folk som går förbi, butiksägare, bilförare, ställningsbyggare och fasadarbetare, kort sagt alla som berörs av ställningen ska komma med synpunkter.
– Det blir lite dyrare, men det är marginellt, säger Steinar Bjelland, arbetsledare på Hyrex som har byggt ställningarna.

Claes Sahlin på
Stockholm Byggmästareförening betonar att det ändå blir billigare för företagen, eftersom Stockholms kommun tar ut en lägre avgift om man bygger på det här viset.
– En vanlig byggnadsställning kostar kanske 60 000 kronor per år att ha uppställd. För Stockholmsställningen tar kommunen bara ut ungefär 5 000 kronor för ett år, säger Claes Sahlin.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Bredare ställningar ska ge bättre arbetsmiljö

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig