Branschens svarta facit 2014
Dödstalen stiger i byggbranschen jämfört med de två senaste åren, visar Byggnadsarbetarens årliga granskning. Från sju döda i byggolyckor 2013 till nio förra året. Dessutom är en kranförare fortfarande saknad efter en olycka med en mobilkran som rasade ner i vatten. Trots omfattande efterspaningar har föraren inte påträffats och polisen utgår ifrån att han har dött.
Två dog på kraftvärmeverk
Årets svåraste olycka hände vid byggandet av Fortums kraftvärmeverk i Hjorthagen, Stockholm, där två polska montörer, 34 och 37 år, förlorade livet. Flera parallella utredningar pågår om olyckan.
– Vi har kommit så långt att vi kan se vad som hänt och varför. Nu är frågan om någon kan ställas till svars, säger kammaråklagare Gunnar Jonasson. Han leder brottsutredningen som avgör om fel begåtts som kan leda till åtal.
Vid olyckan föll en flera ton tung byggdel mot en skylift vid arbetsplatsens pannmontage. Ytterligare en arbetare skadades allvarligt. Samtliga tre arbetade för underentreprenörer. En majoritet av dem som dog i byggolyckor förra året tillhörde underentreprenörer eller var egna företagare. Fyra dog i fallolyckor.
Men hur kan man förklara förra årets ökning av dödsfall?
– Det är svårt att veta om detta är början på en ny trend. Men siffrorna går åt helt fel håll, de borde sjunka. Ingen ska behöva dö på jobbet, säger Kicki Höök, ansvarig för samordningen av Arbetsmiljöverkets byggtillsyn. Hon säger att det är svårt att hitta enkla förklaringar. Men några kan vara den mer komplexa och splittrade byggbranschen, med långa entreprenadkedjor, samt brister i samordning och säkerhetstänkande, menar hon.
På grund av de många allvarliga olyckorna i byggbranschen har Arbetsmiljöverkets generaldirektör, Erna Zelmin Ekenhem, bjudit in företrädare för byggbranschen till ett möte i början av februari.
Utöver dödsfallen i Sverige har en svensk montör mist sitt liv i Norge.