"Branschen måste lyfta sig i kragen"
– Det är många som nu riskerar att påföras kontrollavgifter på grund av att man inte gör det man ska enligt den här lagstiftningen, säger Conny Svensson, nationell samordnare på Skatteverket.
Sedan årets början ska alla på ett bygge registrera sin närvaro i personalliggare. Skatteverket kan göra oannonserade kontrollbesök. Syftet är att skapa sunda konkurrensförhållanden, motverka svartarbete.
I början hade Skatteverket en mjuk linje gällande sanktionsavgifter. I somras gick de ut man ut med att det funnits brister som annars kunde lett till avgift vid de allra flesta kontrollerna. Trots att lagen tillämpas fullt ut från den första juli kvarstår problemen.
– Det är fortfarande väldigt mycket fel och brister, säger Conny Svensson nu till Byggnadsarbetaren.
”Kommer ta tid”
Vanligast är att liggaren inte finns tillgänglig som den ska på bygget eller att personer på arbetsplatsen inte är registrerade. De ansvariga får chans till rättelse och förklaring innan avgift döms ut, men Conny Svensson efterfrågar ett annat engagemang.
– Skatteverket har ju ett stort åtagande så klart. Men det krävs verkligen att branschen också lyfter sig i kragen, tar till sig detta och börjar jobba med det ordentligt. Det är en absolut förutsättningen för att det ska få den effekten som är tänkt, säger han.
Han konstaterar att förutsättningarna är lite svårare jämfört med restaurang- och frisörbranschen, där personalliggare används sedan tidigare, eftersom verksamheten flyttar från bygge till bygge.
Tror du ändå att det kommer hitta sin form i byggbranschen?
– Det kommer det definitivt att göra, det är jag säker på. Men det kommer nog ta lite tid innan det har satt sig på alla fronter.
Stora byggherrar släpper ansvaret
Byggherren har ansvaret för att skaffa utrustning för liggare och att hålla den tillgänglig för Skatteverket. Det går dock att överlåta ansvaret på entreprenörer. Conny Svensson är förvånad över vilka som utnyttjar den möjligheten. Han konstaterar att den var tänkt för ovana byggherrar, kanske bostadsrättsföreningar till exempel.
– Men det vi ser är ju att det är stora, tunga, offentliga aktörer – kommuner, landsting, Trafikverket – som regelmässigt överlåter det här, säger han.
Han jämför med stora industrier och säger att de inte vill överlåta ansvaret för att de vill ha koll på sina byggen.
Läs mer
2016-01-07: Personalliggare – vi reder ut vad som gäller
2015-11-18: Personalliggare verklighet till sist
Välkomnar månadsrapportering
Branschen efterfrågade personalliggare innan lagen infördes. En annan efterfrågad reform som syftar till bättre skattekontroll innebär att företag ska rapportera in sina betalningar för enskilda anställda till Skatteverket varje månad. I regeringens budget finns, som Byggnadsarbetaren tidigare skrivit, ett förslag om just en sådan regel. Conny Svensson menar att det skulle komplettera personalliggarna på ett bra sätt.
– Det är ju toppen, då får vi ett helt annat läge med våra kontroller, säger han.