info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Bränner 50 ton tegel åt gången: ”Det svåraste och roligaste”

En riktigt bra lera är grunden till ett lyckat tegel. Men det räcker inte – varje steg i tillverkningen måste ske med känsla och det är bra att ha tumme med vädret. På Horns tegelbruk, där Andreas Lorentzon tillverkar naturtegel, är det många saker som kan gå fel.

Andreas Lorentzon tillverkar naturtegel på Horns tegelbruk. Foto: Horns tegelbruk, Privat

1 / Förbered leran

På Horns tegelbruk utanför Skövde hämtas lera från en egen lertäkt i närheten. I täkten finns olika lager av blå, brun och grå lera som blandas i lika delar. Helst ska leran varit fryst innan den används. Därför grävs leran hela tiden upp ett år i förväg och för att ligga ute på mark över vintern. Om leran varit fryst är den mycket enklare att bearbeta.

– Vår lera är väldigt bra att göra tegel på. Vi gör naturtegel och tillsätter inga kemikalier, säger Andreas Lorentzon.

2 / Forma tegel

På våren hämtas den upptinade leran med traktor och tippas i ”skruven”. Den matar sedan leran vidare. I det här läget tillsätts vatten så att leran får rätt konsistens.

Leran passerar valsverket, formas till en lång sträng och kapas i bitar som börjar likna tegelstenar. Dessa placeras i träformar med rätt mått. Sedan trycks leran ut i formen med hjälp av en vanlig brödkavel och ytan jämnas till innan formen tas bort. Därefter ska teglet torka.

 3 / Torkningen tar tid

Tegelstenarna lufttorkas för att undvika sprickor. På Horns tegelbruk använder de en stor lada. Torktiden varierar beroende på teglets storlek – golvplattor tar ungefär fem veckor medan större stenar kan ta upp till tio veckor. Sedan är vädret helt avgörande. Det ska vara lagom varmt och inte för fuktigt. Teglet måste vara helt torrt innan bränning. Är de fortfarande lite fuktiga kan de spricka i ugnen.

– Bästa sättet att kontrollera att de är torra är att bryta isär ett tegel.

Bränningen är det svåraste men också det roligaste momentet.

 4 / Dags för bränning

Teglet bränns i ugnar vid höga temperaturer, vanligtvis mellan 800 och 1000 grader. På Horns tegelbruk håller man sig runt 960 grader i en ugn som är 8 x 5 meter stor.

– Bränningen är det svåraste men också det roligaste momentet. Vi bränner 50 ton tegel åt gången och gör det bara en gång varje sommar, säger Andreas Lorentzon.

I ugnen finns det tolv eldstäder. De matas med ved som släpps ner via hål från övervåningen av ugnen. Det finns ett hål för varje eldstad. Totalt går det åt 30–35 kubikmeter per bränning. På taket av ugnen finns det även små inspektionshål där man kan titta ner och se när teglet fått rätt färg. Själva bränningen tar 65 timmar

– På moderna tegelbruk är bränningen helt optimerad, vilket ger alla tegelstenar samma färg. Hos oss, där vi använder öppen eld, får varje sten sin egen unika nyans.


Därför blir teglet rött

Teglets färg påverkas av lerans innehåll och bränningstemperaturen. Om leran innehåller järnoxid blir teglet rött, eftersom järnoxiden reagerar på värmen. Lera med hög kalkhalt ger i stället en gul nyans. I modern tegelproduktion används även färgämnen för att skapa många olika färger.

 

Cenneth Niklasson, reporter
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Bränner 50 ton tegel åt gången: ”Det svåraste och roligaste”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig