En av tre: Jag har skador på grund av vibrationer
Har du koll på hur mycket dina verktyg vibrerar? De flesta har noll koll, visar en ny undersökning bland 300 svenska hantverkare.
Varje år sker mer än 2296 arbetsolyckor enligt Byggindustrins Centrala Arbetsmiljöråd. Handhållna maskiner utgör en stor andel av skadorna och boven i dramat är i många fall vibrationer.
Verktygsutvecklaren Bosch gav undersökningsföretaget Novus i uppdrag att intervjua 300 svenska hantverkare för att kartlägga säkerhetsmedvetenheten.
Nu visar Bosch undersökning att hantverkare har dåliga kunskaper om hur mycket deras verktyg egentligen vibrerar.
Undersökningen visar att bara en av tre kan instämma helt eller delvis i påståendet att ”det är lätt att ta reda på hur mycket ett verktyg vibrerar.” Resten kan inte instämma i påståendet eller svarar ”vet inte”.
De är så välbyggda att de aldrig går sönder
– Jag har varit på byggen där man fortfarande använder sig av luftdrivna mutterdragare som 30-40 år gamla. De är så välbyggda att de aldrig går sönder men de vibrerar som tusan, kommenterar Jakob Riddar, forskningsingenjör vid Arbets- och miljömedicin i Lund, undersökningen.
Endast en av tre i kartläggningen kände till beräkningsmodellen med poäng som anger hur länge man får arbeta med ett verktyg. Övriga svarade att de inte känner till modellen, eller ”vet inte”.
Två av tre brukar inte följa de säkerhetsföreskrifter som gäller för olika verktyg, till exempel att räkna ut användningspoäng för varje arbetspass.
Undersökningen visar att unga personer som arbetar i mindre företag är mest okunniga. Äldre hantverkare på stora företag med över 200 anställda visade sig vara mest medvetna om säkerheten när de använder maskiner och verktyg.