info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Helvetesvecka ska få byggelever att förstå: ”Står du med mobilen skickas du direkt”

Tidiga morgnar, hårt slit – och många timmars arbete i minus 16 grader. Rena helvetet? ”Det är tufft för dem – men de måste lära sig att stå ut”, säger läraren Alice Bensinge om Kungsbackagymnasiets "boot camp".

Alice Bensinge håller stenkoll på eleverna. Foto: Tom M Kronestedt

På Aranäsgymnasiet i Kungsbacka genomför lärarna på bygg- och anläggningsprogrammet ett ”boot camp” för byggeleverna i årskurs ett.

Reglerna är enkla. Klockan 06.45 drar arbetet igång. Tre pauser, medhavd matlåda och hårt jobb fram till 16.00 är det som gäller.

Kommer man för sent – eller glömmer sin hjälm – blir det frånvaro. Samma sak gäller om eleverna inte har med sig sitt specialgjorda ”ID06-kort”. Utan det får eleverna inte komma in på det inhägnade området utanför skolan, där klassen under en veckas tid tillsammans ska jobba med att bygga ett 30 kvadratmeter stort hus.

Boot camp för byggelever
Läraren Jacob Blixt instruerar eleverna som bygger ett 30 kvadratmeter stort hus. Foto: Tom M Kronestedt

De får bita i verkligheten och lära sig hur det är på en riktig arbetsplats

Alice Bensige, lärare

Mer än fyra timmars ogiltig frånvaro på en månad gör att CSN-bidraget ryker.

Mobiler är också förbjudna under hela veckan, de blir inlåsta i ett skåp på morgonen.

– Det är tufft för dem, men de måste stå ut. De får bita i verkligheten och lära sig hur det är på en riktig arbetsplats, säger läraren Alice Bensige.

Men det är inte någon bestraffning det handlar om. Snarare tvärtom.

– Vi vill att de här reglerna ska vara en självklarhet för dem när de senare är ute och jobbar på riktiga byggarbetsplatser. Kommer man till exempel ofta för sent på en vanlig arbetsplats, eller bara står med mobilen, skickas man direkt. Det är jätteviktigt för eleverna att förstå det, säger Alice.

Boot camp för byggelever
Dubbla vantar och buff upp till näsan. Det är kallt ändå. Foto: Tom M Kronestedt

Värsta vädret

Själva idén med boot camp föddes 2022. Skolan hade problem med elever som efter sin första APL i tvåan insåg att ett yrkesliv inom bygg inte var något för dem. Men i stället för att börja om på en annan linje fortsatte de, trots ett totalt ointresse för bygg. Det påverkade klasskamrater negativt, enligt lärarna.Efter långa diskussioner landade lärarna i att de under en vecka skulle ta bort alla teoretiska lektioner från schemat och bara ha praktiskt arbete utomhus, på en plats som påminner om en verklig byggarbetsplats så mycket som möjligt.

Vi tänkte först kalla det för ”hell week”. Men det lät inte så bra.

– Vi kom fram till att vi tidigt under utbildningen måste lära byggeleverna vad det innebär att jobba i byggbranschen, säger Mikael Blomgren som tillsammans med sin kollega Phillip Goodwin förra året genomförde skolans första boot camp.

– Vi tänkte först kalla det för ”hell week”. Men det lät inte så bra – nästan som en bantningskur. Så vi landade i boot camp i stället, skrattar Mikael.

Idén presenterades på ett föräldramöte.

Lärarna Pontus Gunnarsson, Alice Bensige och Jacob Blixt. Foto: Tom M Kronestedt

– Vi var lite oroliga, men alla föräldrar tyckte det var en toppenidé. ”Jättebra, ta mobilerna bara”, sa de. Vi bestämde oss för att genomföra det här under vecka tre, det är då vädret brukar vara som värst, skrattar Mikael Blomgren.

Fötterna fryser till is

Just denna dag stämmer det verkligen. När det första arbetspasset drar igång visar temperaturen på minus 16 grader. Håller man sig inte i rörelse blir händer och fötter snabbt nedkylda.

– Jag har underställ, t-shirt, hoodie och jacka – och ändå fryser jag. Fy fan, alltså, säger Isak Hultengren och stampar med fötterna.

Han är inte ensam om att frysa. ”Hur långt är det kvar till rast”, ”vad är klockan” och ”fy fan, jag har så ont i fötterna” hörs sägas mer än en gång av eleverna.

Joakim Vallöf, Gustav Frid Bolin, Lukas Öresjö och Noah Jigblad går första året på bygg- och anläggningsprogrammet. Under en vecka får de veta varför det heter att jobba – det är jobbigt. Foto: Tom M Kronestedt

Trots kylan – och att många har gått upp klockan fem för att hinna i tid – är stämningen god. Alla samarbetar och när man går runt på det inhägnade området hörs hela tiden skratt och skämt.

När klockan blir 08.45 och det är dags för den första rasten höjs volymen ännu mer. I en av byggprogrammets verkstadslokaler har bord ställts ihop och bildat ett långbord. Soffor, kaffebryggare och mikro finns också att tillgå.

– En vanlig skoldag ligger bara alla tysta i sofforna med sina mobiler. Men under den här veckan hänger de ihop och umgås. Du hör ju hur det låter, det är ett otroligt tjattrande, säger läraren Pontus Gunnarsson.

Utan buff står man sig slätt. Foto: Tom M Kronestedt

Stinker från maten

Plötsligt vrålar Alice Bensige.

– Är det någon som har mikrat sina vantar igen?!? Fy, vad det luktar.

– Det var några som slängde in vantarna i mikron i går för att de skulle bli varma. Vantarna smälte och det luktade typ broccoli över i hela lokalen, förklarar lärarkollegan Jacob Blixt.

Det visar sig vara en fryspizza som lukten kommer från. Men den som får mest kommentarer för sin matlåda är i stället Amadeus Augustsson, som påstås äta ”diarré med hallon”.

Är det någon som har mikrat sina vantar igen?!? Fy, vad det luktar.

– Jag orkade inte laga mat i går, så jag rörde ihop rismjöl med proteinpulver. Det ser inte så gott ut men funkar bra, säger han.

Mikrad vante, eller bajsgröt med hallon. Maten håller microklass på campen. Foto: Tom M Kronestedt

När rasten tar slut beordras samtliga ut igen. Alldeles för snabbt, enligt ett tiotal elever som dröjer sig kvar.

– Ni är snabba att springa in, men det är totalt tvärtom när ni ska ut igen. Kom igen nu, på med hjälmarna, uppmanar Alice Bensige.

Vissa elever har dock tur och får i uppgift att limma takstolar inne i verkstadslokalen. En av dem är Gustav Frid Bolin.

– Det är skönt. Men egentligen är det inte så farligt ute heller. Boot camp är jätteroligt. Jag går upp kvart i fem och kommer hem kvart i fem. Lägger mig vid tolv och sover fem timmar. Men det är inga problem.

Han är den enda i klassen som satsar på att bli murare.

– Jag tror det kan bero på att folk tycker att mureri är ett tungt och smutsigt jobb, men jag tycker det är kul. När skolan är klar ska jag starta eget med min farsa, han är murare sedan tidigare.

Läs även: Här får muraren nog av lärlingens mobilkollande

Städa, städa, städa

Ute på byggområdet jobbar eleverna på och håller tidsschemat med god marginal. Huset, som de har till uppgift att bli klara med under veckan, har både fått väggar och temporära väderskydd.

Några elever tar en paus efter att ha blivit klara med isoleringen i golvet. Det tar inte lång tid innan läraren Pontus Gunnarsson är på dem.

Boot camp för byggelever
Amadeus Augustsson och Alexander Myhre kör teamwork . Foto: Tom M Kronestedt

– Kom igen, har ni inget att göra ska ni städa. Plast i en säck, isolering i en annan. Ni måste lära er att plocka upp. Folk som är ordningsamma ute på bygget uppskattas alltid, säger han.

När ytterligare ett arbetspass börjar gå mot sitt slut är det många som börjar längta in till värmen igen.

– Snälla, kan vi inte ha en brasa i mitten på gården, där man bara kan gå förbi lite då och då och värma sig. Jag har dubbla vantar med de är fortfarande iskalla, säger Joakim Wallöf.

– Jobba och håll igång så ska du se att det löser sig, svarar Alice blixtsnabbt.

Om bara fåglarna sjöng…

Isak Hultengren försöker hålla humöret uppe.

– I morgon hörde jag att det bara ska vara minus fyra. Om fåglarna kvittrar då kommer det att kännas som värsta sommaren.


QUIZ: Tillbaka till skolbänken: Klarar du kraven för yrkesbevis?


Få de senaste byggnyheterna – direkt i din mail! Prenumerera på ”Byggnadsarbetarens nyhetsbrev”.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Helvetesvecka ska få byggelever att förstå: ”Står du med mobilen skickas du direkt”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig