info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Bodde på bygget – attackerade selfie-jägare

En arbetare som bodde på en byggarbetsplats har dömts för misshandel, när han angrep en berusad man som tog sig in på bygget på natten. Problemet med utnyttjade arbetare som sover på byggen är stort.

OBS! Bilden är inte från platsen som beskrivs i texten. Foto: Colourbox

Misshandeln inträffade en kväll i slutet av juli förra året i en mindre ort utanför Södertälje. En ung man var på väg hem från krogen och var berusad. Han fick för sig att gå in på en byggarbetsplats i ett industriområde och ta en selfie. Vad han inte visste var att det fanns byggnadsarbetare som sov på bygget. En 25-årig utländsk arbetare vaknade när han hörde stegen från den unge mannen. Byggnadsarbetaren berättar i förhör att han trodde att det var en inbrottstjuv. Han hoppade på den berusade mannen och slog honom i huvudet och på hans uppsträckta händer. 25-åringen dömdes nyligen för misshandel.

Byggnadsarbetaren har flera gånger tidigare skrivit om byggnadsarbetare som bor på arbetsplatser. Det handlar ofta om utnyttjade personer från Östeuropa, som tvingas sova på madrasser direkt på ett hårt betonggolv.

Läs också Tröstlös kamp mot misären på bygget – många blir utnyttjade

Mattias Hellberg, arbetsmiljöinspektör på Arbetsmiljöverket, stöter ofta på arbetare som bor på byggen.

– Vi ser det på många ställen. Man ställer ut sängar eller lägger ut madrasser. I många fall får arbetstagarna betala för att bo så.

Vilka är de största farorna med att sova på arbetsplatsen?

– Arbetarna kan bo i kvartsdamm eller asbest och utsätta sig för kemiska substanser. Det finns ofta fukt och mögel i lokalerna.

Risken för allergier ökar också, enligt Mattias Hellberg.

Läs också Byggare bor i lagerlokal

– När man både jobbar och sover i det blir det väsentligt mycket lättare att drabbas. Man tripplar ju tiden som man utsätts för de farliga ämnena.

Han nämner också att byggnadsarbetarna utsätter sig för andra stora risker, eftersom arbetsplatserna inte är anpassade för boende. Bland annat löper de betydligt större risk att drabbas av en brand.

– Och då kommer ingen att börja leta efter dem eftersom ingen vet att folk bor där, säger Mattias Hellberg.

Johnny Rindebrant, arbetsmiljöansvarig på Byggnads Stockholm-Gotland, känner igen problemet med arbetare som sover på byggen. Enligt honom har Byggnads svårt att få konkreta bevis på farligt boende, eftersom det hela mörkas och madrasser göms undan när Byggnads kommer på besök.

– När vi får in tips försöker vi tajma in besöken för att upptäcka det. Det handlar om personer som blir riktigt utnyttjade.

Läs också Därför skadar byggmisären alla på bygget

Förutom att det finns flera fall där arbetare tvingas sova på bygget, finns även upplägget att man tränger ihop utländska arbetare i små lägenheter som företaget betalar. På så sätt tvingas arbetarna betala tillbaka delar av sin lön för att få en sovplats.

– Det gör också att det på papperet ser ut som om de har hyfsade löner, fast det i själva verket inte är sanningen, säger Johnny Rindebrant.

Faror med att sova på en byggarbetsplats:
  • Risk att utsättas för kvartsdamm och asbest.
  • Risk att utsättas för kemiska substanser från till exempel lim, fogskum och färg.
  • Höjd risk för att brinna inne, eftersom att räddningstjänsten inte känner till att det bor folk på ett bygge.
Johan Fyrk
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Bodde på bygget – attackerade selfie-jägare

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig