Världen frågar sig: Hade lagom varit bäst?
Att en höst kan vara så efterlängtad trots att den underbara semestern är slut. Det är ju nu som allt skulle ha återgått till det normala och vi skulle fortsätta att leva våra liv precis som innan coronan; träffas, fika, gå på konserter och kramas.
Riktigt så blev det inte. För även om de flesta byggnadsarbetare får gå till jobbet är ingenting som vanligt än. Inget välkomstfika på bygget, ingen AW med kompisarna och vi måste fortsätta att hålla den där tråkiga men livsviktiga distansen till varandra.
Och nya siffror från Arbetsförmedlingen visar att många fler är utan sysselsättning nu trots att byggbranschen samtidigt skriker efter arbetskraft.
Då har vi ändå tur som bor i Sverige. Tack vare den svenska strategin – utan så kallad ”lock down” – hålls marknaden igång och immuniteten sprider sig sakta bland befolkningen.
På nätet har diskussionerna gått höga, om det varit bra eller inte, och många har hånat oss som land. Men nu har vindarna vänt (igen) och världen gluttar med nyfiken blick på Sveriges val att tackla viruset.
Och vet ni? Det är tack vare alla oss – du, du och du – som det här har gått att göra. Människor har på rekordkort tid anpassat sitt sätt att leva, tagit hänsyn till andra och erbjudit sin hjälp till behövande, för att hejda virusets framfart. Det är en himla utmaning och bra gjort av svenska folket.
För det krävs en hel del av oss för att lyssna och leva efter de riktlinjer som våra myndigheter och experter förmedlat, i stället för att dras med i olika påståenden som sprids i sociala medier. Också politikerna har förstått allvaret och varit så eniga som det går och tänkt på medborgarnas bästa – utan alltför många personpåhopp och vendettor.
Det är med andra ord som det gamla svenska ordspråket alltid förespråkat, att lagom faktiskt är bäst.
Givetvis ska samma lön gälla för samma jobb. Hur svårt kan det vara!
I år verkar hela Sverige ha byggt och snickrat sig igenom sommaren. Blir det rusning till byggmissgruppen nu?