Stort lönegap mellan ackord och tidlön
Ni som gillar statistik – håll till godo. Enligt Byggnads lönesiffor för 2016 hamnade genomsnittslönen för samtliga byggnadsarbetare i landet på 191 kronor. I den siffran är alla yrken, löneformer och avtal inräknade förutom byggnadsarbetare med månadslön.
LÄS HELA LÖNESTATISTIKEN HÄR (PDF-dokument, 132 kB)
Byggnadsarbetare med prestationslön nådde upp till 212 kronor i timmen och de med tidlön 184 kronor. Även här gäller det samtliga yrkesgrupper och löneformer. Snittet för alla med månadslön landade på 30 218 kronor.
Antalet timmar som ingår i statistiken är 82,5 miljoner där prestationslönetimmarna står för 22 procent och tidlönetimmarna för 78 procent. Med andra ord utgörs cirka en femtedel av arbetstimmarna på bygget av prestationslön. Fördelningen har legat stadigt kring den nivån under flera år, men det finns stora skillnader mellan yrkesgrupperna. Exempelvis så arbetar rörmokarna gärna på ackord med en andel på nära femtio procent samtidigt som flera mindre yrkesgrupper som glasmästeriarbetare och plåtslagare knappt har några ackordstimmar alls. För den stora TBM-gruppen ligger ackordsnivån kring 20 procent.
Slående för siffrorna för 2016 är det enorma lönegapet i byggbranschen. Statistiken visar att det i snitt för samtliga byggnadsarbetare skiljer 28 kronor i timmen mellan dem med prestationslön och tidlön. I verkligheten är skillnaden många gånger betydligt större. Det är i dag inte ovanligt med ackordsjägare som gör löpande avstämningar på över 250 kronor i timmen. Nivån gäller till exempel rörmokare och vissa TBM-lag. Samtidigt finns det tidlönare i vissa yrken, exempelvis glasmästeriarbetare och maskinförare, som ligger långt under snittet på 184 kronor i timmen.
I lönestatistiken för 2016 ingår löneuppgifter från 5 211 olika byggföretag. 43 procent av dem har centrala avtal och 57 procent har hängavtal. Det finns även siffror på hur många personer som omfattas. Totalt handlar det om 91 482 personer. Av dem är 61 procent med i Byggnads och 39 procent är inte medlemmar.