Osäker framtid för samordningen
LÄS HELA LÖNESTATISTIKEN HÄR (PDF-dokument, 124 kB)
Orsaken är följande: Den svenska exportindustrin går svagt och måste därför hålla nere lönepåslagen för att behålla konkurrenskraften. Samtidigt glöder flera branscher på hemmaplan. Enligt rådet kommer den här situationen bestå under flera år framöver och därför riskerar det att uppstå spänningar mellan förbunden som till slut leder till att samordningen rasar samman.
Är den utvecklingen möjlig? Ja, kanske, men ändå inte sannolik. I alla fall inte om förbundsledningarna får bestämma. De har visat sig att de ogärna vill splittra förbundens lönesamarbete. Inte ens förra året när det inte fanns någon samordning. Industrin satte ändå ett märke som alla följde.
Men om frågan börjar pyra bland medlemmarna kan utvecklingen gå åt ett annat håll. Då kan Arbetsmarknadsekonomiska rådets farhågor om en kollaps bli verklighet.
En av de branscher som går bäst nu är byggsektorn. Där flödar pengarna! Byggbolagen visar upp rejäla vinster, har orderstockar på rekordnivåer, höjer sina utdelningar till ägarna och det är gott om jobb. Det har gått bra för branschen i ett par år och utsikterna är utmärkta de närmaste åren. Ni på bygget har redan gjort vissa uppoffringar då ni inte fått löneökningar de senaste avtalsrörelserna som varit i paritet med konjunkturen. Orsaken är samordningen.
Ni på bygget är ju vana vid att driva på lönen när det är goda tider och är säkerligen inte nöjda med höjningar kring två procent mitt under en högkonjunktur. Om ni under ytterligare flera år måste ta hänsyn för att rädda jobben inom industrin finns det en uppenbar risk att det börjar knorras ute i byggbodarna. Detta kommer sätta press på förbundsledningen i Byggnads och i andra fack där konjunkturen är stark. Och det blir en delikat uppgift för de förhandlingsansvariga att förklara för medlemmarna varför en pressad industrin ska styra era löner. Hur det blir får framtiden utvisa och det är ni medlemmar i respektive förbund som har makten.
Lönerna denna gång. Sista kvartalet förra året. Och ja – det finns tendenser till att löneuppgången stannar av. Många ligger kvar på samma nivåer som tidigare under hösten 2016.