Lönefängelse i 29 månader – men det finns en väg ut …
Avtalen för byggbranschen är klara. Det blev som ni säkert vet 5,4 procent fördelat på 29 månader. Den största delen går till lönen.
Lönepåslagen i kronor räknat kan nog inbilla en och annan att själva löneuppgörelsen i avtalet var bättre än de senaste avtalsperioderna. Inget kan vara mer fel.Det beror på att i tidigare långa avtal har det varit tre lönelyft, denna gång är det bara två. I själva verket ligger lönehöjningarna denna gång lägre än tidigare. Och räknar man med att det inte blev någon retroaktiv ersättning för sommarhalvåret 2020 så blir utfallet ännu sämre.
Det nya avtalet innebar att en första lönehöjning genomfördes i december förra året. Då höjdes den utgående lönen på byggavtalet med 5:49 kronor i timmen. Nästa höjning kommer först om 14 månader, den 1 maj 2022. Då ska utgående lön upp med ytterligare 4:19 kronor.
Så en ökenvandring – med evigheter mellan lönepåslagen – väntar. Något som måste kännas extra surt för er på bygget som jobbat i en bransch som rullat på i princip som vanligt, trots covid-19. Det kommer onekligen bli intressant att skåda byggbolagens resultat för 2020 när årsrapporterna släpps.
Men det finns ändå en möjlighet att slinka ut ur detta ekonomiska fängelsestraff på 29 månader. En väg som kan innebära att ni kan mucka tidigare. Lämna tidlönen och börja arbeta på prestationslön. Vet att det inte är möjligt för alla. Det finns motstånd på vägen i form av arbetsgivare som sätter sig på tvären, att projekten inte passar för ackord, att kroppen är sliten, att alla på firman inte vill med mera. Men ni som kan, gör ett försök, det finns trots allt en hel del som arbetar på ackord. Ofta tjänar de både 20 och 30 kronor mer i timmen än de som går på tidlön. Men det kanske inte är det viktigaste – det som betyder mest är nog att de kommer kunna påverka sin lön varje timme, varje dag och varje vecka fram till 2023. Först då är det dags för nya förhandlingar.
Att skyddsombuden får komma ut på fler arbetsplatser.
Hur kunde industrin släppa det retroaktiva?