info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Kan man snacka upp lönen eller räcker inte en stor käft längre?

Det har funnit ett slags bilsäljartänk inom bygg när det gäller lönen. Byggnadsarbetarna har ständigt varit redo att kohandla för att få ut så mycket som möjligt. Men den reflexen kan vara på väg att försvinna.

Byggnadsarbetarna har ständigt varit redo att kohandla om det mesta för att få ut så mycket som möjligt. Foto: Mostphotos

Har den skickligaste och mest ihärdiga byggnadsarbetaren den högsta lönen? Sannolikt inte. Hur mycket man tjänar på bygget beror på så mycket annat. Visst spelar yrkesskicklighet och flit roll, men det gör även löneläget geografiskt, år i yrket och liknande. Förutom allt detta finns det även en annan möjlighet: en stor käft. Eller i alla fall fanns, det verkar bli allt svårare att snacka upp lönen.

Det går historier från miljonprogrammets dagar att byggnadsarbetare kunde köpa en splitterny bil varje gång de fick ut överskottet.

Byggnadsarbetare har sedan lång tid arbetat på olika former av prestationslön. Det går historier från miljonprogrammets dagar att byggnadsarbetare kunde köpa en splitterny bil varje gång de fick ut överskottet. Sant eller ej, men den här typen av berättelser har naturligtvis genom åren triggat en hel yrkeskår att försöka tjäna ännu mer. Förr var det ett rakt ackord där varje detalj räknades. Då var också ackordet den dominerade löneformen. Det var ständiga uppgörelser och avstämningar. Vad gav det den här gången? Om för många var missnöjda kunde lagbasen ta hela laget och i stället välja en annan byggmästare. Det var möjligt då alla var objektanställda. På den tiden, med de förutsättningarna, gick det helt säkert att snacka sig till en högre lön.

Den mentaliteten har levt kvar i branschen. Det har funnit ett slags bilsäljartänk när det gäller lönen. Byggnadsarbetarna har ständigt varit redo att kohandla om det mesta för att få ut så mycket som möjligt.

Men möjligen är den ryggmärgsreflexen på väg att försvinna. Äldre på bygget går i pension och traditionen förs inte vidare. Dessutom arbetar allt fler på tidlön. Då blir det lönehöjning en gång om året där det möjligen går att snacka till sig en avrundning uppåt till jämna kronor. Snacket om lönen är helt dött under stora delar av året.

En annan förklaring är att prestationslönesystemet förändrats. Förr var överskottet en stor del av lönen. Nu handlar det mest om lite extrapengar till kommande helg. Något som ligger långtifrån en helt ny bil.

Sommar och sol ger mer flyt på jobbet.

Bygg klarade covid bra – vad händer nu?

Annons
Annons
arrow_forward Senaste nytt
Annons
Annons

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig