Just då är mina Peltorlurar guld värda
”Var är du nu och jobbar?” Den frågan ställs till mig vid de flesta kalas och andra sammankomster när nyfikna släktingar vill spörja det senaste.
Om man tar en karta över sydöstra Sverige och sätter en röd prick på varje ort jag har varit och arbetat i, så liknar det i slutskedet en rygg som angripits av vattkoppor eller finnar. För man hinner besöka både den ena och andra hålan när man arbetar med markarbeten. Det har varit allt från fibergrävning i Lönneberga, Buskahult eller Ramnaberg till VA-arbeten i Borgholm eller Karlskrona. Husgrunder i Ljungby, Kristianstad eller Älmhult, plattläggning i Ronneby eller dränering i Dångebo.
En fördel med att ha ett sådant stort arbetsområde, är att man lär sig att hitta överallt, man får se sig om och man hinner aldrig riktigt tröttna på ett ställe, innan det är dags att plocka ihop sina saker och bege sig till nästa arbetsplats.
Många gånger möter man även kollegor, och andra människor som man lärt känna genom arbetet. Då vinkar man mer än gärna.
Vad fördriver man då tiden med när man pendlar?
Jo, man kan starta dagen med en kaffeskvätt och till exempel lyssna på radio, podcast eller ljudbok. Det sistnämnda har jag dock inte provat än, men flertalet kollegor och vänner har tipsat om det.
På hemvägen blir det oftast ett par telefonsamtal med pratsugna kollegor eller med frugan som undrar när man väntas backa in på garageuppfarten.
Då är Peltorlurarna guld värda, och helt lagliga eftersom man inte får prata i telefonen med annat än handsfree.
Tröttnar man aldrig på att köra kors och tvärs över sydöstra Götaland då?
Jo, ibland gör man det. Men till 99 procent älskar jag mitt arbete och då är pendlandet en del av det.
Det har funnits tillfällen då jag bott i husvagn eller stuga då arbetsplatsen har varit långt borta, men det bästa som finns efter en arbetsdag är att komma hem och få krama om sin familj. Det slår allt. Och det förtjänar alla att få göra efter en lång arbetsdag, oavsett om man är en pendlande anläggare, rörmokare, snickare, grosshandlare – eller för den delen en kontorsråtta.
Sommaren 2021. Tack och hej!
Respektlösa bilister. Fortkörning och omkörning i och runt bostadsområden eller vägarbetsområden borde ge indraget körkort.
Jonathan Ståhl, anläggare
Jonathan, kallad Jonte, är en bonngrabb på 31 år som är inne på sitt trettonde år som anläggare. På fritiden gillar han att umgås med sin hustru samt deras två gossar på 5 och 2 år. Han älskar även ishockey (Tingsryds AIF såklart), hårdrock och att träffa släkt och vänner.