info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Höjd pensionsålder är som en fet smäll

Livet handlar inte bara om att överleva till pensionen. Pensionsuppgörelsen är en fet smäll mot byggnadsarbetare som kan pressas till skador som förstör de sista åren.

Orkar inte till pensionen i dag

Förslagen om höjd pensionsålder har väckt ett ramaskri bland byggnadsarbetare och deras oro är lätt att förstå. Lägsta ålder för pension ska höjas från 61 till 62 år nästa år och sedan successivt till 64 år 2026. Men många är så skadade och slitna att de inte ens orkar över dagens pensionsgräns. De hankar sig fram med sjukskrivningar, är arbetslösa eller går i förtida pension. ”Under 40 år har jag sett tio kollegor uppnå pensionsålder”, säger vvs-montören Göran Månsson, en av de upprörda.

I Byggnadsarbetarens tidigare undersökning trodde hälften av byggnadsarbetarna i 55–66-årsåldern att de inte skulle klara att jobba till 64 år. En stor majoritet hade förslitningsskador och värk.

Skulle börjat med arbetsmiljön

Det finns inget magiskt piller för att automatiskt bli starkare då pensionsåldern börjar höjas. Men man kunde börjat med satsningar på bättre arbetsmiljö. ”Det borde skett innan det ens är tal om någon höjning”, säger snickaren Jörgen Frödelius. I byggbranschen slits och skadas arbetare i dag och förändring tar tid. Dessutom är det stora skillnader i resurser på byggen.
Det finns också fakta inte ens pensionsuppgörelsen rår på. Äldre drabbas oftare av dödsolyckor i arbetslivet. Kroppen slits av arbete och du blir skörare med åren. Det gör att du både förvärrar gamla skador och lättare får nya.

Straffas om man inte orkar

Bland byggnadsarbetare finns en djup oro inför framtiden. De ser att de kanske inte kommer att orka, samtidigt som det krävs en frisk kropp för att jobba längre. Annars straffas man ekonomiskt.

”Vi kroppsarbetare är de stora förlorarna. Jag själv oroar mig för att tvingas sälja huset”, säger en av dem. Om skadade och utslitna byggnadsarbetare av ekonomiska skäl tvingas jobba vidare, är risken att de bara bryts ner och förvärrar skadorna. Det handlar om värdighet och hälsa, om att inte pressas över orimliga gränser.
Men många byggnadsarbetare riskerar att få betala för pensionen med ett sämre liv när sista dagen på bygget är slut.

Efter all halka. Vi går i alla fall mot vår.

Flera dödsfall i byggbranschen redan i år.

Annons
Annons
arrow_forward Senaste nytt
Annons
Annons

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig