info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Därför är det som bäddat för plockepinn

Gång på gång hände olyckor med ställningar förra året. Det var rena turen att ingen dog. Med mer utbildning och bättre snack kan trenden brytas.

Foto: Mostphotos

De som bygger den

Det är fruktansvärda krafter när en ställning faller. Som när den 40 meter breda byggställningen rasade i Göteborg och blev liggande som ett plockepinn. Det hände bara minuter efter att arbetslaget, som jobbade med renovering, gått ner.

Olyckor och tillbud med ställningar har avlöst varandra under 2018.

Så sent som i december skadades två byggnadsarbetare allvarligt då ställningsdelar rasade vid två olika olyckor i Ängelholm.

Byggnads och entreprenörernas branschorganisation, STIB, anser att för lite kunskap och utbildning är en viktig orsak till olyckor. Det finns folk som kastas in i jobbet utan förberedelse eller tillräcklig utbildning. Som inte kan bygga eller stressas att bygga fel.

De som tar emot ställningen

Även om en ställning är felbyggd ska det aldrig gå så långt som till en olycka. Alla, från byggherren till arbetsgivaren, ska se till att ingen utsätts för risker. Ett tungt ansvar faller på den beställare på arbetsplatsen som tar emot ställningen.

Men där brister det ofta i kompetens. Både om vilka papper man kan kräva på ställningen, vad den tål och när det krävs speciella beräkningar, som vid väderskydd. I värsta fall snålas det på pengarna, man får en ställning som inte är byggd av proffs och har själv ingen förmåga att bedöma vad den tål. Då är det bäddat för olyckor.

De som använder den

Ibland är ställningar felbyggda, som på Södra Cell Värö 2016, då ett flertal ställningar fick rivas och 15 personer sändes på utbildning. Också en rätt byggd ställning, som byggts av ställningsproffs, kan mycket väl förvandlas till en fara. När den belastas fel eller när yrkesgrupper som använder den flyttar på infästningar eller skyddsräcken för att komma åt att jobba. Brister i kommunikation är i sig en risk.

En ställning vid takfoten kan vara bra för sitt jobb, tills den belamras med massor av papp, utan att vara byggd för det.

För att få säkrare ställningsjobb handlar det om att alla led följer reglerna – och pratar med varandra.

Skyddsombuden som varje dag värnar om skyddet. De borde bli ännu fler.

Den grå och svarta sektorn i byggbranschen.

Annons
Annons
arrow_forward Senaste nytt
Annons
Annons

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig