info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Följ Greta – och ställ krav på beslutsfattarna

Du har säkert inte missat det; medan många av oss legat i solstolen i somras firade världen att det var 50 år sedan den första månlandningen.

Det måste varit så konstigt för dåtidens människa, att vi plötsligt kunde ta oss upp genom skyn, till en annan himlakropp och se ut över vår egen planet. Bakom denna satsning låg så klart decennier av forskning och förberedelser.

En likadan utmaning står vi inför nu men den här gången måste det gå fortare. Det gäller så klart klimatet.

Greta har uppmanat facket och arbetstagarna att stötta hennes strejk för klimatet för att få med alla – eftersom det angår alla. Den omläggning i livsstil och tekniska innovationer som krävs kommer att påverka varenda en. Det handlar verkligen inte bara om plastpåsars vara eller inte vara, utan om tillgång till mat, färdmedel och hur vi lever våra liv, firar vår semester.

Och den som står längst ned i hierarkin kommer att drabbas hårdast om vi inte lyckas. Så är det alltid och på den platsen hittar vi förstås den vanliga hederliga arbetaren.

Därför tycker jag det vore coolt om byggnadsarbetare strömmade till och med buller och bång tog plats på Mynttorget i Stockholm på uppmaning från denna modiga tjej, den sista fredagen i september. På så vis kan vi tillsammans snabba på omställningen på dagens byggarbetsplatser och ställa krav på våra beslutsfattare att agera och agera tufft.

Att våga förändring och på så vis bli ett föregångsland som visar riktningen för andra, är vägen
till framgång. Och kom igen nu, så svårt är det inte om vi gör det tillsammans.

Det är, som någon sagt före mig, ett litet steg för den enskilda människan men ett enormt kliv för mänskligheten.

Ett egentillverkat prefab-hus verkar ju grymt. Som lego men på riktigt!

Att bygga ett raffinaderi som släpper ut mest koldioxid i Sverige i dessa klimatomtänkartider? Really?

Inget samhälle är bättre än sin svagaste länk

Den nya överklassen är den som tillhör ett trygghetssystem och när de får en skada, lyckas få den godkänd. Helst bör man dessutom ha en extra försäkring från sin arbetsgivare. Dit hör vanligen inte byggnadsarbetarna.

Sedan Bygghälsan lades ned på 90-talet och ersattes av upphandlad företagshälsovård på den öppna marknaden har det bara gått utför.

Det är bland annat Timmy, 38, som lever med kronisk smärta från ett diskbråck ett typiskt exempel på (läs hela reportaget i detta nummer). Allt färre får i dag sina skador klassade som arbetsrelaterade.

Kunskapen om arbetares villkor och hur jobbet påverkar deras kroppar verkar har fallit i glömska. Istället möts de drabbade ofta av långa processer där detaljer i kriterierna aldrig verkar kunna uppfyllas. Därmed ingen ersättning.

Sanningen är förstås att väldigt få människor klarar att bära flera hundra kilo år in och år ut och att vi alla har olika fysiska förutsättningar redan när vi kliver in i arbetslivet.

Den gamla unkna machokulturen inom bygg gör det inte lättare. ”En redig karl råder ju sig själv” och ska inte be om hjälp. Därför håller många ut alldeles för länge och de som möter byggnadsarbetare känner inte till vilka villkor som gäller på bygget.

”En stark man i sina bästa år kan väl inte vara invalid redan” resonerar systemets företrädare och glömmer helt av att de flesta inom bygg slitit på kroppen sedan tonåren.

Det är förstås drömmen om att var och en är sin egen lyckas smed som ligger bakom. Det nya övermänniskoidealet är inte bara en fara för våra unga, utan en katastrof för hela samhället. Det ger fritt spelrum för populistiska krafter där olika grupper skyller på varandra och sväljer enkla floskler, i hopp om förbättring.

Men sanningen är att inget samhälle är bättre än sin svagaste länk. Det bör vi tänka på när vi sätter upp kriterier för vad det är att vara en människa.

Tänk att det fortfarande går att bada. Underbart med kvällsdopp. Arbetsdagen bokstavligen bara rinner av en!

Hotet och hatet i den digitala världen gör mig rädd. Hur kan man vilja sprida fascism och vilja förstöra våra demokratier, när det finns så mycket gott att göra?

Ta det försiktigt inför semestern

Veckorna före semestern brukar vara de mest olycksdrabbade. Så ta det lugnt på bygget nu i juni och se till att chilla i sommar.

Foto: Mostphotos

Nu är den äntligen här, den efterlängtade sommaren. De ljusa kvällarna och värmen, grillen och snart … semestern!

Ja, jag vet att det är många av oss som ska jobba också men det brukar oftast finnas tid till lite extra vila i alla fall. En vila som vi alla så väl behöver.

För även om arbetsvillkoren i dag är så mycket bättre än för bara femtio år sedan så har takten i arbetslivet bara ökat. Egentligen var det meningen att maskinerna skulle hjälpa människan. Nu får människorna anpassa sig efter maskinerna istället. Det gäller byggnadsarbetare i allra högsta grad. Vi förväntas hinna och orka med vad verktygen orkar för att tjäna ännu mer pengar åt dem i toppen.

Och den där stressen gör något med oss. Vi blir stingsliga och får nära till ilskan. Tycker att folk och kollegor kan ”skärpa sig” och ”orkar jag, så orkar den och den”. Det blir en otrevlig ton helt enkelt.

Dessutom är det lätt att skada sig fysiskt. Ja, veckorna före den klassiska industrisemestern är de mest riskabla, sett ur olycksperspektiv. Så ta det försiktigt nu, de sista jobbdagarna!

Därför hoppas jag också att alla ni där ute ska hinna varva ned ordentligt när ni väl blir lediga; Vara med familj och vänner, läsa annat än vad de vanliga filterbubblorna i sociala medier serverar. Chilla.

Ha tid att känna efter. För då blir vi alla våra bättre jag, både på arbetsplatsen och hemma. Vi vågar se varandra och säga nej till dåliga beslut.

Och det behövs i en värld där alla som kan bör stå upp för demokrati och mänskliga rättigheter, både i det lilla och i det stora.

Med dessa högtidliga ord vill jag önska er alla en skön semester. Nu tar papperstidningen paus men vi fortsätter som vanligt på webben. Vi ses igen i augusti!

Fy på dig Lars Adaktusson! Både ditt sätt att bedriva politik, smutskasta medier och huka för ansvaret.

Ärligt; så himla svårt är det ju ändå inte att kolla om underentreprenörer är seriösa? Det är inte okej att samarbeta med kriminella.

Ditt ansvar går längre än till tomtgränsen

Vi bestämmer tillsammans hur vårt samhälle ska se ut. Världen slutar inte vid din tomtgräns och medmänskligheten måste sträcka sig längre än så.

Foto: Mostphotos

”Dubbla straffen”.

”Förbjud tiggare”.

”Ta tillbaka medborgarskapet”.

De hårda orden haglar från alla håll i just nu. Och det gör mig både ledsen och upprörd. För man ska vara litet försiktig med vad man ropar efter. Det kan ju hända att det slår in. Åtminstone så länge som vi har vår demokrati kvar.

Det är vi tillsammans som bestämmer hur vårt samhälle ska se ut. Det kanske inte känns så, men alla ni byggnadsarbetare är faktiskt med och skapar Sverige just nu.

Det är lätt att tro på enkla lösningar och hårdare tag. Men vet ni? Det var inte det som byggde det rika och moderna land som Sverige varit så länge.

Tvärtom faktiskt. När empati och förståelse fick råda blev samhället en allt tryggare plats att vara på och vi vande oss. Arbetarnas villkor blev tagna på allvar. Barnen slutade att agas i skolan och människor som behövde kunde få hjälp av staten – tack vare att vi alla var med och bidrog. Det här verkar nu precis alla ha glömt när vi själva fått det bättre. Och istället för att vilja dela med oss skriker vi om hårdare tag och strängare regler i alla sammanhang.

Att bygga ett samhälle är svårt. Att bygga en union (läs EU) mellan länder är ännu svårare. Det kräver nya lagar och komplexa samarbeten – inte nya förbud och snabbt hoprafsade lösningar som lägger krokben snarare än hjälper de mest utsatta.

Jag fattar att du, du och du bara vill ha lugn och ro just på din arbetsplats och i ditt kvarter. Men verktyget du håller i din hand är förmodligen byggt i Kina och bilen kanske i Tyskland och du och din familj semestrar säkert då och då i Spanien. Världen sitter ihop.

Därför måste också både vårt ansvar och vår medmänsklighet sträcka sig längre än till den egna tomtgränsen. Kan det verkligen vara så svårt att förstå?

Byggbikten visar att det är mänskligt att fela. Så skönt!

F-skattare i facket eller inte? Det är ingen lätt fråga att hitta svar på.

Läs på – för demokratins överlevnad

Tror ni på allt ni läser på nätet? Nej? Bra, det ska ni inte göra. För det är faktiskt som om något gått sönder.

Internet, som skulle bli hela världens frihet och frälsning, har i stället blivit en black om foten på demokratin. Där ute i sociala medier diskuteras högt och lågt, lögn och sanning blandas och ingen har koll på ursprunget. Möjligen har någon tryckt på google ett par gånger och tror sig sedan veta vad den aktuella debatten handlar om.

Det här är så klart väldigt allvarligt. För i dag hämtar vi nästan all vår information från digitala medier. Det gäller inte bara enkla grejer som kakrecept och snygga bilder utan till exempel vår kunskap om EU, vad de politiska partierna säger och gör, forskning och vad du själv har för rättigheter i olika sammanhang.

Ett sätt att ta fokus från det viktiga i en diskussion är att rycka saker ur sitt sammanhang och sätta ihop det med nya fakta från någon annanstans. Och vips, så har du fått en så kallad ”Fake News” som talar osanning.
De sprider sig som illasinnade virus och stannar inte av förrän något nytt att fokusera på dykt upp.

Vi som månar om samhället på riktigt – och vill diskutera sakfrågor – står handfallna. Vad du än säger, så låter det som ett dåligt försvarstal och så delas skiten ännu en gång.

Det finns till exempel fortfarande de i dag som tror att man kan få autism av mässlingsvaccin. Ett Fake News som gått runt jorden många varv vid det här laget.

Vad hjälper då mot denna sjuka? Det finns bara en väg att gå. Och det är att läsa på från kontrollerade källor, sätta dig in i de frågor som du är med och tycker kring och utifrån det skapa dig en uppfattning.

Ja, det är faktiskt det allra bästa du kan göra för att bidra till demokratins överlevnad just nu. För det här är på riktigt och du behövs där ute på barrikaderna.

Glöm inte att träna! Det gäller faktiskt alla, speciellt ni i byggyrkena. Dessutom är det bra för skallen. Man tänker bättre. Kolla in vårt träningsspecial yrke för yrke!

Varför vill ingen ta emot nyutbildade maskinförare? Om alla drar sitt strå till stacken så har vi snart många fler erfarna som kan leverera på Sveriges byggen.

Därför är din röst i EU-valet så viktig

Det närmar sig EU-val, men vad har det med byggnadsarbetare att göra egentligen? Massor.

Ödesdigert val. Foto: Mostphotos

Snart är det EU-val. Ett val som många experter kallar ödesdigert.

Det är lätt att låta allt sånt där passera in genom ena örat och ut genom det andra. ”Vad har en byggnadsarbetare med det att göra liksom”, tänker kanske du.

Men ju bättre ordning det är i Europa, desto bättre ordning blir det för oss i Sverige och det gäller i allra högsta grad byggbranschen, som tar emot så många arbetare utifrån.

Därför är det viktigt att vi alla går till valurnorna och gör vår demokratiska plikt och röstar på ett parti som främjar gemensamma regler. Det är både farligt och mycket dumt för en union om länderna i den fjärmar sig från varandra och bråkar, när det är samarbete vi behöver.

”Jamen, det väller ju in folk från EU till Sverige som jobbar här och ställer till problem.” Det är sant att det kommer hit många och att det också medför svårigheter. Den som säger något annat ljuger.

Men väldigt många byggen i Sverige skulle faktiskt inte kunna starta alls utan gästarbetare. Så stor är arbetsbristen. Och fanns inte EU så skulle det hämtas människor från jordens alla hörn utan någon ordning alls. Då kan vi snacka om kaos. Och det är byggnadsarbetarna som skulle få betala i form av farliga arbetsplatser. Bättre att det sker med en någorlunda ordning, och en ordning som dessutom kan bli bättre.

Det är lätt att glömma allt vad EU innebär, som gör livet lättare för oss; roaming (alltså surfa fritt), utstationeringsdirektivet (samma lön för samma jobb) och GDPR (skydd av dina personuppgifter).

Den som tvekar kan ju ta sig en titt på Storbritannien och se på det kaos som Brexit skapar där. Dessutom mullrar det i flera forna öststater där fascism visar sitt fula tryne igen.

Allt det här kan du hjälpa till att mota i grind genom att rösta i EU-valet. Men det gäller förstås att du väljer ett parti som står upp för samarbete och mänskliga rättigheter.

Brexit! Vilket fiasko, stackars britter. Av ett land som dessutom fått igenom majoriteten av de förslag de lagt i unionen.

Vet du för lite om EU? Lyssna på Sveriges Radios ”EU-podden”. Det finns flera hundra avsnitt att välja på och den lär dig allt.

Bra villkor för alla gör livet bättre för dig

Häromveckan kom ny statistik som visar att drygt 70 000 personer kommit för att jobba inom svenska byggbranschen förra året. Det är en enorm siffra. Och det fick mig genast att börja tänka på politik.

Många arbetare i Sverige i dag, har det tack vare facken väldigt bra. Vad händer då? Jo, man börjar överge solidaritetstänkandet och väljer att stödja partier som tycker att individens rätt att bestämma själv är viktigast. Viktigare än schyssta villkor för alla. Partier som pratar om dina val och dina pengar. Om att skydda sitt eget. Eller för all del partier som berättar hur lite du får fastän du ger och att det är ”de fattigas fel”.

Hur blev det så? Vi borde vara stolta i  stället och vilja dela med oss. Tänk att så många tycker att just vårt land är så bra att de vill jobba just här!

Den som blir välkomnad och insläppt i värmen och får trygga villkor, gör inte bara ett bra jobb, utan anpassar sig snabbt till det som är bättre. Det vill säga svenska regler och avtal. Det är utanförskap som föder problem.

Dessutom, oavsett ursprung, kommer det alltid finnas nya individer som utgör samhällets svagaste länk och den människan kan plötsligt vara du – eller någon i din familj. Du kan bli långvarigt sjuk eller hamna i bemanningsträsket och få sitta och vänta på att bli inringd. Då är den där solidariteten bra att ha igen, mycket bättre än en sänkt skatt. En skatt som kanske i slutänden bara ger en hundring extra i plånboken.

Ja, att se till att också de svagaste har bra villkor gör faktiskt att ditt liv blir både bättre och säkrare. Med andra ord: man kommer väldigt långt med att ge.

Så enkelt och så svårt är det.

Dima! Du är min idol. Vilket civilkurage. Att vara så ny i ett land men ändå våga anmäla ett allvarligt brott och stå upp för sin rätt.

Senaste IT-skandalen. 2,7 miljoner samtal ute på nätet till allas beskådan. Men hur oseriöst får ett företag bli? Så här blir det när man outsourcar välfärden.

Sumpa inte den ordning som gör oss trygga

Sist in, först ut. En regel som har funkat från den överfulla bussen till kursen du tänkt att gå. På jobbet, i skolan, i vilken kö som helst där det inte räcker åt alla. En genialisk och enkel princip som minsta barn kan förstå. För vem ska annars bestämma ordningen?

Det får mig att fundera på om människor verkligen vill ha vad de nu frågat efter; lägre skatter, mer valfrihet, ännu mer makt åt marknaden. Så har i alla fall svenska folket röstat den här gången och tvingar på så vis vänstern att bära liberalernas tunga ok. Och nu sitter vi allesammans här med en arbetsrätt som är till salu.

Det är allvarligt – inte bara för alla byggnadsarbetare – utan för varenda löntagare. För vad avgör om du är duktig eller inte? Är det den som påpekar att ställningen inte är ordentligt monterad, den som tar strid om felaktigt utbetalda löner eller om mobbning på jobbet?

Nej, skulle inte tro det. Den som ifrågasätter göre sig icke besvär, det vet alla som provat.

Resultatet blir undergivna anställda som håller tyst om saker som inte funkar, till skandalen är ett faktum. Nyheter om dammar som brister och broar som går sönder har vi läst många gånger, från andra länder, där arbetsrätten inte är så stark som här.

Ingen vågar ju tala om för företagsledningen att de tänkt fel – då kan man uppfattas som besvärlig och bli av med jobbet. Fatta hur lönsamt det blir i längden.

Vi människor är långt mer ömtåliga än vi kanske vill förstå. Därför är trygghet så viktigt och det bygger vi med hjälp av ordning och reda, inte godtycklighet. Ja, att förstå ordningen är faktiskt en förutsättning för att människor ska kunna vara ärliga och kreativa.

Därför är det så korkat att sumpa ett system som varit med och gjort Sverige till det rika och välfungerande land vi är. Det borde väl till och med arbetsgivarna kunna räkna ut.

Dagarna blir längre igen – äntligen återvänder ljuset!

 Japanska Marie Kondo påstår att vi kan få ordning i överflödet genom att vika grejer rätt. Jag är osäker. Kan det verkligen stämma?

Det finns en röd tunn strimma av hopp

Nytt år, nya tag. Ändå var det länge sedan det var så här svårt att veta vartåt det nya året tar vägen. Nog för att det snackas mycket där ute; om börsfall, om Brexit och konjunkturen. Om regeringsbildningen och kompromisserna.

Men sanningen är att ingen vet, kristallkulan tycks inte släppa ifrån sig någon information.

Många är dystra och tror på katastrof. Och tittar man ut över stora delar av Sverige är det lätt att förstå varför: en grå, fuktig sörja och regn i stället för glittrande vinter. Klimatkatastrofens faktum.

Ändå. Själv märker jag att jag inte kan vara så där negativ. Det är som om det sakta återvändande dagsljuset redan nu får mig att se en tunn röd strimma av hopp under de tjocka molnmassorna. Världen måste ju ändå ta sig samman. Jag hör på P1:s ”Klotet” om de giftiga sojaodlingarna i Brasilien och president Bolsonaros vilja att skövla ännu mer regnskog. Men jag hör också ursprungsbefolkningens nya kunskap och avståndstagande från bekämpningsmedel och förgiftade vatten.

Vad har nu allt detta med byggnadsarbetare att göra?

Massor, så klart. Det är ni som lägger nya tak efter stormen Alfrida, det är era ställningar som rasar i en marknadsekonomi som inte visar hänsyn och det är ni som jobbar med människor som flytt från länder där varken arbetsmarknaden eller trygghetssystemen fungerar.

I den här kampen är varenda byggnadsarbetare viktig. Glöm inte det när du står där och tvekar kring solcellers vara eller inte, regnsskogsträ och billigt kött – eller inte. Ditt val påverkar och det där svamlet om att ”det var bättre förr” kan du faktiskt skita i.

Gott nytt 2019!

Wow! I år har Byggnadsarbetaren funnits i 70 år. Kolla in vår retrospecial!

Ta er samman S. Kompromissa inte om arbetsrätten. Då är ett extraval bättre.

Låt inte tomten tappa hoppet om oss

Blöta flingor föll i decembermörkret, släden var snart lastad men tomten full av tvivel. Det hade varit ont om snälla människor på senare tid. Alla verkade bara bråka, ingen klarade av att bilda regering. Vem skulle han ge julklapparna till?

Folk misstrodde varandra, pratade illa om skatten och invandrare, klagade på välfärden. Tyvärr verkade det gälla vissa i hans favoritgrupp också; byggnadsarbetarna. De som alltid hållit ihop och förstått värdet av kollektivet. Hyggliga och ärliga människor som gillade att jobba hårt och med vett att dela med sig.

Kanske kunde det ha något med byggarbetsplatserna att göra, funderade tomten, och rev sig i det långa skägget. Inte mycket var sig likt. En jädra takt var det och många språk, svårt att göra sig förstådd. Ingen riktig ordning.

Men … inte kunde det ha undgått byggarna, att det här handlade om ett systemfel? Inte ville väl de lägga skulden på de mest utsatta?

Näe, där hade de ju själva en gång varit. Stått med mössan i hand och bett om jobb. Rädda och eländiga. Och nog hade de väl hört talas om vad Allianspolitiken gjort med Sverige under sin senaste regeringsperiod? Fått ned skatten från 49,5 till 42 procent av BNP? Att skattelättnaderna nästan bara gynnat arbetsgivare och inte löntagare? Mycket mindre gick till välfärd som ändå skulle leverera som förut men inte riktigt mäktar med. Det är klart att det är lätt att fastna i den brunblåa sörjan då, funderade tomten.

”Jag måste rycka upp dem, Sverige behöver sitt byggkollektiv”, mumlade han sedan för sig själv, och styrde släden mot första bästa ID06-grind.

Och där stod byggnadsarbetarna i sina hjälmar och vinkade så glatt upp mot skyn. Då fylldes tomten med hopp igen. Nog förstod det här gänget hur viktigt det är med solidaritet.

”Det var ju det jag visste. Innerst inne är varje människohjärta lika rött som julen”.

Yay, BI instiftar nytt jämställdhetspris!

Hur kan det vara så svårt att ordna snabbtåg mellan
olika städer i Europa?

Översittarna vill skrämma dig till hat och våld

Vad är det med världen och maktfullkomliga konservativa ledare? Alldeles nyligen valdes ännu en man som lovar hårdare tag och rätt att skjuta för att döda, till president i en av världens största länder.

Många ropar på hårdare tag. Foto: Oleg Kozyrev Mostphotos

Så nu sitter de där: Bolsonaro, Trump, Erdogan, Putin, Jinping och Jong-Un och blickar åter på kärnvapen och handelstullar.

Även här hemma skriker många efter hårdare tag och tuffare villkor utan att riktigt tänka på vad det innebär. Ofta är dessutom den här politiken framröstad av en grupp som sannolikt har minst att vinna på sådana reformer men som längtar tillbaka och ”vill ha det som förr”.

Och visst kan nostalgitrippar vara trevliga när det gäller en klassåtersamling eller veteranbilar. Det passar dock ovanligt dåligt när det kommer till att styra ett land. För saker blir sällan – för att säga aldrig – bättre med gamla lösningar.

Gör en tankelek: Vi bestämmer att alla måste göra sina bankärenden på ett bankkontor. Eller varför inte stänga ned hela internet. Ja, ni fattar ju själva. Det funkar inte nu när vi vant oss vid ett helt annat sätt att leva.

Ändå reagerar många just med att idealisera det som varit när världen runt om oss förändras. Det är som om vi inte känner igen oss, blir rädda och vill ha tillbaka det gamla. Och går det inte frivilligt, så ska det vara med våld.

Det är en farlig utveckling som du faktiskt har möjlighet att sätta stopp för. För tvärtemot vad du känner har vi människor större möjlighet än någonsin förr att ta del av samhällsdebatten och bestämma över våra liv. Därför gäller det att hålla huvudet kallt och inte luras in i hatet. Säga nej till att bli en översittare.

Inte förrän då kan världen slippa ifrån det våld som ingen vill ha eller behöver.

Det finns tidig lunch – och tidig lunch!

 Men hallå C och L, vad håller ni på med?

Jo, även du kommer att bli fett påverkad

Det finns en fråga som alla partier borde ägna sig åt istället för att käbbla. Klimatet påverkar alla, inte minst landets byggarbetsplatser, på många sätt.

Foto: Mostphotos

Medan talmannen ägnar sig åt att lägga pussel för att få ihop en ny regering, tänker jag ägna den här ledaren åt klimatet. Sucka inte nu – varenda en av er kommer att bli fett påverkad av den uppvärmning av klotet som pågår nu. Inte bara som privatpersoner med stormar som sliter av hustak och störtregn som dränker källare.

Det förändrade klimatet kommer framför allt att påverka landets byggarbetsplatser på massor med olika sätt. Vartenda bygge kommer att behöva klimatanpassas. Material såväl som metoder måste säkras utifrån hur de påverkar miljön, bli mindre giftiga för naturen, husen byggas på ett mer hållbart sätt.

Ta rörmontörer som exempel. Dagens vvs-lösningar kommer förmodligen att behöva vidareutvecklas. De håller varken för alltför kraftiga vattenflöden eller långvarig torka, som redan är en konsekvens av klimatkatastrofen. Och visst, det ger förstås flera jobb men också ett huvudbry. Hur ska detta lösas i framtiden? Det är bråttom nu.

Ja, det är många frågor som ni byggnadsarbetare kommer att ställas inför. Kommer till exempel ackorden att hänga med in i dessa nya byggsätt?

Just den här frågan – klimatet – är också vad alla politiska partier borde ägna sig åt i mycket större utsträckning än att käbbla om vem som inte kan samarbeta med vem.
Samtliga vet att det i detta nu bara finns ett möjligt riksdagsparti som inte hör hemma i en demokrati.

De övriga borde ödmjukt sätta sig ned runt bordet och se hur de kan enas om den enskilt viktigaste frågan för alla just nu. Sedan kan de bygga nya samarbeten utifrån det.

Sveriges folk har visat vägen. Nu är det dags att kasta gamla snuttefiltar och ta ansvar för framtiden på riktigt.

Cyklande golvläggare, jättebra ju! Läs vår intervju med Björn Persson!

Bygga skyskrapa utan bygghiss. Hur dumt, exakt?

Annons
Annons

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig