info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Bara gemensamt kan vi klara det allra svåraste

När krisen rullar in behövs trygga system, men vi behöver också hjälpas åt för att lyckas.

Foto: Mostphotos

Just när jag skriver den här ledaren kanske Sveriges byggarbetsplatser förbereder sig för att stoppa allt jobb och stänga ned. Det vet vi inte än. Det blir i så fall en situation lika unik som den virussmitta som just nu slår Europa med kraft. Visst visste vi alla att det skulle komma en dag men inte när eller hur sjukdomen skulle ta sig ut.

Det är nog få av oss som inte följt rapporteringen steg för steg. Själv gläds jag, mitt i allvaret, åt våra extremt kompetenta myndigheter och experter. När krisen kommer kan vi förlita oss på att bli omhändertagna. Det är få länder förunnat. Men det är inte bara att bekvämt luta sig tillbaka på sin plats i boden – om du ens fortfarande kan gå till jobbet. Vi behöver hjälpas åt för att lyckas. Då gäller det att inte dras med i den flod av konspirationsteorier och skitsnack som florerar på sociala medier.

Nej, sitt lugnt i båten och gör som du blivit tillsagd. Och låt bli (om du ens skulle komma på tanken) att dela alternativ information eller hetsa mot experter och ansvariga politiker i denna svåra tid. De behöver ditt stöd!

Samtidigt säger denna pandemi något om dagens samhälle och hur skört det är. Alla är beroende av varandra i en oändligt lång kedja som ringlar som en orm över världens länder. Det är egentligen ganska fint.

Men när krisen rullar in är det en stark stat vi behöver med trygga system som tröskar på i stället för upphandlade företag utan ansvar för lagerhållning och den egna vinsten för ögonen. Speciellt när det gäller vård och omsorg.

Vi måste också hjälpa varandra. För vi människor hör ihop.

Bara genom gemensam kamp kan vi klara av riktigt stora utmaningar. Det är kanske ett virus det absoluta beviset på.

Tvätta händerna! Det sparar liv i dessa tider.

Bunkra toalettpapper? Really? En av de få varor som produceras här, av svenska råvaror.

Dörren stängd till praktik för ensamkommande

Det verkar vara svårt att få praktikplats inom bygg med utländsk bakgrund. Varför försvårar branschen människors strävan?

Plötsligt blinkar det till i mobilen; ”Jag fick det, körkortet”. Och så en massa emojier. Jag blir glad så klart – tänk att han klarade det, min duktiga elev!

Det är mörkt och höst när jag börjar övningsköra med denna blivande rörmontör. Vi har fått kontakt via en Facebookgrupp där någon hjälpt honom att lägga in en fråga. Hur ska han annars kunna skaffa det för byggjobbet så viktiga körkortet? Han har ingen egen familj eftersom han hör till en av alla dem som kommit ensam från Afghanistan. Och pengarna han tjänar på sitt extraknäck går åt till mat och hyra trots att han bara går på gymnasiet.

Under timmarna i bilen hinner vi prata.

En dag är M extra brydd. Det är dags för praktikplats. Men hur ska han ordna en sådan? Han har ju inga kontakter i branschen och i skolan är det nästan bara de svenska eleverna som har någonstans att ta vägen – trots att praktiken är ett obligatoriskt moment. Ändå har två tredjedelar av klassen sina rötter någon annanstans ifrån och de fyller upp utbildningsplatser som annars skulle ha stått tomma.

Det är ju inte klokt. Här behöver vi ung arbetskraft, i ett bristyrke dessutom, och så reagerar branschen så här. När det egentligen bara är en hjälpande hand som behövs för att dessa ambitiösa ungdomar ska ta sig hela vägen fram.

Men M skrattar bara åt min upprördhet. ”Inte oroa sig”, säger han, liksom för att trösta mig. Jag må vara naiv, men gör det inte större nytta att hjälpa människor på väg mot ett nytt liv än att försvåra deras strävan mot målet?

Efter att ha ringt runt lite till de kontakter jag har blir det tre utlandsfödda som får praktik hos samma firma, varav M är en. Med tanke på den stora bristen på folk i branschen borde mina samtal inte ens behövas.

När M får beskedet strålar han som en sol. För en människa som klarat sig levande över den turkiska gränsen är ingen utmaning för stor.

Äntligen räknas diskbråck som arbetsskada efter en ny dom i kammarrätten. Det ger större chans för arbetsskadade byggnadsarbetare att få rätt till ersättning.

Att ta hand om ödehus verkar som en dröm. Men hur orkar man?

Kommunicera – det betyder mycket i det lilla

80 turkar. 20 polacker. 35 letter.
Ett par svenskar här och där.
Byggbranschen består i dag av ett hav
fullt av isolerade öar.

Byggbranschen idag är som ett hav med isolerade öar. Foto: Mostphotos

Varje upphandling och varje bygge har sina gäng – och sina språk.
Allt är sig med andra ord ganska likt när det nya decenniet, 2020, tar sin början. Människor fortsätter att flyttas omkring som brickor i ett spel där bara lönsamheten räknas och de är helt i händerna på sina arbetsgivare.

Det här var nog inte vad många tänkte med globalisering (som snarare såg framför sig en värld där välståndet spred sig till dem som behövde) men blev det som marknadskrafterna gjorde det till.

För en gästarbetare som bara fraktats hit för att fortast möjligt gjuta en stomme i betong eller spränga en tunnel tillsammans med andra landsmän, blir utmaningen enorm.
De talar inte språket och har ingen koll på sina rättigheter. Kan inte ens varna om något går fel.
Samtidigt släpar samhällssystemen efter. Både kontroll av företagen och information till arbetarna har svårt att nå fram.

Vad kan då du och jag göra? Ofta känns det som ingenting. Men det är inte sant. Vi kan alla se och agera utifrån att människor i grunden är lika och behöver samma omsorg och förståelse oavsett ursprung. Ta ett initiativ till att kommunicera.

Att fråga om någon ska med och käka pyttipanna kanske inte skapar en ny världsordning. Men betyder otroligt mycket i det lilla. Det är svårt att misstro någon vars måltid du delat även om det mest blir gester och bilder i stället för ord runt bordet.

Jag hoppas att det nya decenniet ska återupprätta människovärdet. Att kampen om schysta villkor och ett klimatsmart sätt att leva lockar mer än lyx och konsumtion och att vi inser att det gäller alla. En utmaning för de flesta.

Det kallas visst för civilkurage.

Äntligen ljusare och längre dagar igen, januari ger hopp!

Årets klantigaste – vem är det? Hjälp oss att kora ”Årets värsta byggmiss” på byggnadsarbetaren.se

Skippa hetsen och ge en stund av dig själv

Nu lägger sig snön och kanske till slut stillheten även över landets byggarbetsplatser. Det blir tid att vända hemåt för att fira jul. Det är vi sannerligen värda, så som vi jobbar och skyndar vi nutidsmänniskor.

Jag hoppas att ni alla får tid till eftertanke och reflektion och inte hamnar i den där julhetsen som gör att handeln slår nya rekord varje år. Visst kan det vara härligt med både klappar och choklad men det som vi – och framför allt barnen – behöver, är tid ihop. Tid att umgås och känna efter. Vara tillsammans.

Och där i stillheten hoppas jag att många förstår att det finaste du kan ge nästa generation är en stund av dig själv och din historia, i stället för billiga konsumtionsgrejer som färdats över halva jorden. Det är barnen som ska ärva planeten efter oss och många av dem är stora fans till Greta, även om du kanske inte är det själv (ännu).

Det är förstås lättare sagt än gjort att ändra på en tradition – vanans makt är stor. Men Rom byggdes inte på en dag. Börja i det lilla och känn hur skönt det är när några av julens påhittade måsten försvinner.

Då kanske det faktiskt blir tid till att gå den där promenaden eller bygga en snökoja ihop, den som ni drömt om. Eller att lyssna på gamla farfars historier från förr. Laga mat ihop – den blir så mycket godare då.

Och då, när byggets ackordshets känns långt bort, brukar också förståelsen och empatin för dem som inte har, komma tillbaka. Spara den i ditt hjärta.
I brådskan är det annars lätt att döma andra mycket hårdare och höra på dem som skriker högt om strängare straff.

Vi på redaktionen passar på att tacka för i år och tidningen tar en paus. Till dess får ni följa oss på webben fram till juldagarna. Så från oss alla, till er alla; En riktigt god jul!

Ta det försiktigt de sista veckorna före jul. Det är precis före ledigheter som flest olyckor sker. Var rädda om er och kollegorna på Sveriges byggen!

Kolla in dina utländska kollegors måsten på julbordet och få inspiration. Vad är din egen favorit?

Där solidariteten går ut kliver slaveriet in

Billigast är inte bäst – det är alltid någon som betalar för de kostnader vi slipper när vi jagar lägsta pris.

Foto: Mostphotos

Vet du vilka skuggorna är? Jaså, inte det. Du har inte märkt något, säger du. Inte när du var på däckfirman och fick på dubbarna för 200 kronor. Inte när du beställde pizza via appbolaget med gratis hemkörning eller hittade den där superbilliga resan till fjällen.

Men faktum är att Sverige är fullt av skuggor. Det vill säga människor som smugglats hit i hopp om ett bättre liv men luras på både pengar och värdighet. På byggena finns de någonstans längst ned i entreprenörskedjan och jobbar i princip gratis.

Hur blev det möjligt? Det hände när arbetsmarknaden avreglerades och välfärden såldes ut med glada hejarop från det svenska folket. För några extra hundralappar i plånboken blev vi som förhäxade och sjöng enkelhetens lov medan facken gycklades när de protesterade.

Och nu står vi här med en välfärdsstat som ser ut som en schweizerost. Grundlurade. Under den gräddiga ytan är hålen stora som kratrar.

Skattepengarna har försvunnit ut i upphandlingsträsk eller hamnat i händerna på dem som redan har. I skuggornas kölvatten frodas brottslighet och problem. Allt medan vi vanliga kliar oss i huvudet och undrar: ”var kom allt det jobbiga ifrån?” Vi som hade det så bra.

Men vet ni? Billigt är inte bäst. Inte på ett bygge, inte i mataffären och inte för transporter. För där solidariteten går ut, kliver slaveriet in. Det sker medan vi vanliga jagar syndabockar i samhällets mest utsatta grupper och skyller problemen på invandringen.

Kanske orkar vi inte förstå, kanske skäms vi för mycket. Vi vet ju. Någon annan får betala för de kostnader som vi slipper. De kallas för skuggorna.

Gör om och gör rätt vad gäller Arbetsförmedlingen! Just när Europa och Sverige går in i en avmattning tvingar C Sverige att lägga ned Arbetsförmedlingen och ge hela ansvaret om utsatta människor till privata aktörer. Skandal är ordet.

Tre procent i potten låter rimligt. Nu har startskottet gått i avtalsrörelsen. Men kommer vi nu att höra den vanliga visan – från arbetsgivarhåll – om att pengarna inte räcker?

Nya ID06 – ett viktigt steg mot en sund bransch

Om drygt tre månader ska de nya ID06-korten börja gälla. Det är i grevens tid som branschen sansat sig och insett att något måste göras.

För i vinstjaktens spår har svenska byggarbetsplatser länge varit arenor för både människohandel och grov organiserad brottslighet. Hit luras människor från olika länder som hoppas på ett bättre liv men i stället tvingas arbeta under slavliknande förhållanden.

Men inte förrän det på allvar drabbar storbolagens fortsatta verksamhet har problemen tagits på allvar. Ingen kan tävla med anbud som bygger på att den enskilda arbetaren får 10 kronor i timmen för sitt jobb.

Ute på byggena är det de vanliga byggnadsarbetarna som får ta smällen. De tvingas ofta utföra sitt arbete omgärdade av kaos och risker och undrar så klart vad i hela världen som är på gång. Hur kunde det bli så här trots att man betalar sin fackavgift, undrar många och önskar sig stängda gränser fastän det är fel väg att gå. (Arbetarna behövs ju, utan dem stannar bygg-Sverige.) Men kollegorna från underentreprenörer i många led är varken utbildade eller har en aning om sina egna rättigheter och de talar inte svenska.

Det här är så klart en konsekvens av avregleringar som drivits av Svenskt Näringsliv och som länge motarbetat fackens krav på ordning och reda och lika lön för lika arbete. Nu när brottsligheten drabbar de egna leden och sprider sig ut i samhället måste branschen dock enas med övriga samhällsinstanser.

Nya ID06 kan inte ensamt få bukt med den organiserade brottslighet som redan fått fäste här. Många frågetecken kvarstår. Som till exempel vad som ska hända med alla de runt 100 000 byggnadsarbetare som kommer att sakna en giltig bygglegitimation den 22 januari 2020. Men nya ID06 är ett viktigt steg i rätt riktning för en sund och fungerande byggbransch.

Kinesiskt jättebolag vinner upphandling med ett bud som ligger 70 procent under närmaste konkurrent. Hur tänker region Stockholm?

Smart att dna-märka verktyg men synd att det ska behövas.

Följ Greta – och ställ krav på beslutsfattarna

Du har säkert inte missat det; medan många av oss legat i solstolen i somras firade världen att det var 50 år sedan den första månlandningen.

Det måste varit så konstigt för dåtidens människa, att vi plötsligt kunde ta oss upp genom skyn, till en annan himlakropp och se ut över vår egen planet. Bakom denna satsning låg så klart decennier av forskning och förberedelser.

En likadan utmaning står vi inför nu men den här gången måste det gå fortare. Det gäller så klart klimatet.

Greta har uppmanat facket och arbetstagarna att stötta hennes strejk för klimatet för att få med alla – eftersom det angår alla. Den omläggning i livsstil och tekniska innovationer som krävs kommer att påverka varenda en. Det handlar verkligen inte bara om plastpåsars vara eller inte vara, utan om tillgång till mat, färdmedel och hur vi lever våra liv, firar vår semester.

Och den som står längst ned i hierarkin kommer att drabbas hårdast om vi inte lyckas. Så är det alltid och på den platsen hittar vi förstås den vanliga hederliga arbetaren.

Därför tycker jag det vore coolt om byggnadsarbetare strömmade till och med buller och bång tog plats på Mynttorget i Stockholm på uppmaning från denna modiga tjej, den sista fredagen i september. På så vis kan vi tillsammans snabba på omställningen på dagens byggarbetsplatser och ställa krav på våra beslutsfattare att agera och agera tufft.

Att våga förändring och på så vis bli ett föregångsland som visar riktningen för andra, är vägen
till framgång. Och kom igen nu, så svårt är det inte om vi gör det tillsammans.

Det är, som någon sagt före mig, ett litet steg för den enskilda människan men ett enormt kliv för mänskligheten.

Ett egentillverkat prefab-hus verkar ju grymt. Som lego men på riktigt!

Att bygga ett raffinaderi som släpper ut mest koldioxid i Sverige i dessa klimatomtänkartider? Really?

Inget samhälle är bättre än sin svagaste länk

Den nya överklassen är den som tillhör ett trygghetssystem och när de får en skada, lyckas få den godkänd. Helst bör man dessutom ha en extra försäkring från sin arbetsgivare. Dit hör vanligen inte byggnadsarbetarna.

Sedan Bygghälsan lades ned på 90-talet och ersattes av upphandlad företagshälsovård på den öppna marknaden har det bara gått utför.

Det är bland annat Timmy, 38, som lever med kronisk smärta från ett diskbråck ett typiskt exempel på (läs hela reportaget i detta nummer). Allt färre får i dag sina skador klassade som arbetsrelaterade.

Kunskapen om arbetares villkor och hur jobbet påverkar deras kroppar verkar har fallit i glömska. Istället möts de drabbade ofta av långa processer där detaljer i kriterierna aldrig verkar kunna uppfyllas. Därmed ingen ersättning.

Sanningen är förstås att väldigt få människor klarar att bära flera hundra kilo år in och år ut och att vi alla har olika fysiska förutsättningar redan när vi kliver in i arbetslivet.

Den gamla unkna machokulturen inom bygg gör det inte lättare. ”En redig karl råder ju sig själv” och ska inte be om hjälp. Därför håller många ut alldeles för länge och de som möter byggnadsarbetare känner inte till vilka villkor som gäller på bygget.

”En stark man i sina bästa år kan väl inte vara invalid redan” resonerar systemets företrädare och glömmer helt av att de flesta inom bygg slitit på kroppen sedan tonåren.

Det är förstås drömmen om att var och en är sin egen lyckas smed som ligger bakom. Det nya övermänniskoidealet är inte bara en fara för våra unga, utan en katastrof för hela samhället. Det ger fritt spelrum för populistiska krafter där olika grupper skyller på varandra och sväljer enkla floskler, i hopp om förbättring.

Men sanningen är att inget samhälle är bättre än sin svagaste länk. Det bör vi tänka på när vi sätter upp kriterier för vad det är att vara en människa.

Tänk att det fortfarande går att bada. Underbart med kvällsdopp. Arbetsdagen bokstavligen bara rinner av en!

Hotet och hatet i den digitala världen gör mig rädd. Hur kan man vilja sprida fascism och vilja förstöra våra demokratier, när det finns så mycket gott att göra?

Ta det försiktigt inför semestern

Veckorna före semestern brukar vara de mest olycksdrabbade. Så ta det lugnt på bygget nu i juni och se till att chilla i sommar.

Foto: Mostphotos

Nu är den äntligen här, den efterlängtade sommaren. De ljusa kvällarna och värmen, grillen och snart … semestern!

Ja, jag vet att det är många av oss som ska jobba också men det brukar oftast finnas tid till lite extra vila i alla fall. En vila som vi alla så väl behöver.

För även om arbetsvillkoren i dag är så mycket bättre än för bara femtio år sedan så har takten i arbetslivet bara ökat. Egentligen var det meningen att maskinerna skulle hjälpa människan. Nu får människorna anpassa sig efter maskinerna istället. Det gäller byggnadsarbetare i allra högsta grad. Vi förväntas hinna och orka med vad verktygen orkar för att tjäna ännu mer pengar åt dem i toppen.

Och den där stressen gör något med oss. Vi blir stingsliga och får nära till ilskan. Tycker att folk och kollegor kan ”skärpa sig” och ”orkar jag, så orkar den och den”. Det blir en otrevlig ton helt enkelt.

Dessutom är det lätt att skada sig fysiskt. Ja, veckorna före den klassiska industrisemestern är de mest riskabla, sett ur olycksperspektiv. Så ta det försiktigt nu, de sista jobbdagarna!

Därför hoppas jag också att alla ni där ute ska hinna varva ned ordentligt när ni väl blir lediga; Vara med familj och vänner, läsa annat än vad de vanliga filterbubblorna i sociala medier serverar. Chilla.

Ha tid att känna efter. För då blir vi alla våra bättre jag, både på arbetsplatsen och hemma. Vi vågar se varandra och säga nej till dåliga beslut.

Och det behövs i en värld där alla som kan bör stå upp för demokrati och mänskliga rättigheter, både i det lilla och i det stora.

Med dessa högtidliga ord vill jag önska er alla en skön semester. Nu tar papperstidningen paus men vi fortsätter som vanligt på webben. Vi ses igen i augusti!

Fy på dig Lars Adaktusson! Både ditt sätt att bedriva politik, smutskasta medier och huka för ansvaret.

Ärligt; så himla svårt är det ju ändå inte att kolla om underentreprenörer är seriösa? Det är inte okej att samarbeta med kriminella.

Ditt ansvar går längre än till tomtgränsen

Vi bestämmer tillsammans hur vårt samhälle ska se ut. Världen slutar inte vid din tomtgräns och medmänskligheten måste sträcka sig längre än så.

Foto: Mostphotos

”Dubbla straffen”.

”Förbjud tiggare”.

”Ta tillbaka medborgarskapet”.

De hårda orden haglar från alla håll i just nu. Och det gör mig både ledsen och upprörd. För man ska vara litet försiktig med vad man ropar efter. Det kan ju hända att det slår in. Åtminstone så länge som vi har vår demokrati kvar.

Det är vi tillsammans som bestämmer hur vårt samhälle ska se ut. Det kanske inte känns så, men alla ni byggnadsarbetare är faktiskt med och skapar Sverige just nu.

Det är lätt att tro på enkla lösningar och hårdare tag. Men vet ni? Det var inte det som byggde det rika och moderna land som Sverige varit så länge.

Tvärtom faktiskt. När empati och förståelse fick råda blev samhället en allt tryggare plats att vara på och vi vande oss. Arbetarnas villkor blev tagna på allvar. Barnen slutade att agas i skolan och människor som behövde kunde få hjälp av staten – tack vare att vi alla var med och bidrog. Det här verkar nu precis alla ha glömt när vi själva fått det bättre. Och istället för att vilja dela med oss skriker vi om hårdare tag och strängare regler i alla sammanhang.

Att bygga ett samhälle är svårt. Att bygga en union (läs EU) mellan länder är ännu svårare. Det kräver nya lagar och komplexa samarbeten – inte nya förbud och snabbt hoprafsade lösningar som lägger krokben snarare än hjälper de mest utsatta.

Jag fattar att du, du och du bara vill ha lugn och ro just på din arbetsplats och i ditt kvarter. Men verktyget du håller i din hand är förmodligen byggt i Kina och bilen kanske i Tyskland och du och din familj semestrar säkert då och då i Spanien. Världen sitter ihop.

Därför måste också både vårt ansvar och vår medmänsklighet sträcka sig längre än till den egna tomtgränsen. Kan det verkligen vara så svårt att förstå?

Byggbikten visar att det är mänskligt att fela. Så skönt!

F-skattare i facket eller inte? Det är ingen lätt fråga att hitta svar på.

Läs på – för demokratins överlevnad

Tror ni på allt ni läser på nätet? Nej? Bra, det ska ni inte göra. För det är faktiskt som om något gått sönder.

Internet, som skulle bli hela världens frihet och frälsning, har i stället blivit en black om foten på demokratin. Där ute i sociala medier diskuteras högt och lågt, lögn och sanning blandas och ingen har koll på ursprunget. Möjligen har någon tryckt på google ett par gånger och tror sig sedan veta vad den aktuella debatten handlar om.

Det här är så klart väldigt allvarligt. För i dag hämtar vi nästan all vår information från digitala medier. Det gäller inte bara enkla grejer som kakrecept och snygga bilder utan till exempel vår kunskap om EU, vad de politiska partierna säger och gör, forskning och vad du själv har för rättigheter i olika sammanhang.

Ett sätt att ta fokus från det viktiga i en diskussion är att rycka saker ur sitt sammanhang och sätta ihop det med nya fakta från någon annanstans. Och vips, så har du fått en så kallad ”Fake News” som talar osanning.
De sprider sig som illasinnade virus och stannar inte av förrän något nytt att fokusera på dykt upp.

Vi som månar om samhället på riktigt – och vill diskutera sakfrågor – står handfallna. Vad du än säger, så låter det som ett dåligt försvarstal och så delas skiten ännu en gång.

Det finns till exempel fortfarande de i dag som tror att man kan få autism av mässlingsvaccin. Ett Fake News som gått runt jorden många varv vid det här laget.

Vad hjälper då mot denna sjuka? Det finns bara en väg att gå. Och det är att läsa på från kontrollerade källor, sätta dig in i de frågor som du är med och tycker kring och utifrån det skapa dig en uppfattning.

Ja, det är faktiskt det allra bästa du kan göra för att bidra till demokratins överlevnad just nu. För det här är på riktigt och du behövs där ute på barrikaderna.

Glöm inte att träna! Det gäller faktiskt alla, speciellt ni i byggyrkena. Dessutom är det bra för skallen. Man tänker bättre. Kolla in vårt träningsspecial yrke för yrke!

Varför vill ingen ta emot nyutbildade maskinförare? Om alla drar sitt strå till stacken så har vi snart många fler erfarna som kan leverera på Sveriges byggen.

Därför är din röst i EU-valet så viktig

Det närmar sig EU-val, men vad har det med byggnadsarbetare att göra egentligen? Massor.

Ödesdigert val. Foto: Mostphotos

Snart är det EU-val. Ett val som många experter kallar ödesdigert.

Det är lätt att låta allt sånt där passera in genom ena örat och ut genom det andra. ”Vad har en byggnadsarbetare med det att göra liksom”, tänker kanske du.

Men ju bättre ordning det är i Europa, desto bättre ordning blir det för oss i Sverige och det gäller i allra högsta grad byggbranschen, som tar emot så många arbetare utifrån.

Därför är det viktigt att vi alla går till valurnorna och gör vår demokratiska plikt och röstar på ett parti som främjar gemensamma regler. Det är både farligt och mycket dumt för en union om länderna i den fjärmar sig från varandra och bråkar, när det är samarbete vi behöver.

”Jamen, det väller ju in folk från EU till Sverige som jobbar här och ställer till problem.” Det är sant att det kommer hit många och att det också medför svårigheter. Den som säger något annat ljuger.

Men väldigt många byggen i Sverige skulle faktiskt inte kunna starta alls utan gästarbetare. Så stor är arbetsbristen. Och fanns inte EU så skulle det hämtas människor från jordens alla hörn utan någon ordning alls. Då kan vi snacka om kaos. Och det är byggnadsarbetarna som skulle få betala i form av farliga arbetsplatser. Bättre att det sker med en någorlunda ordning, och en ordning som dessutom kan bli bättre.

Det är lätt att glömma allt vad EU innebär, som gör livet lättare för oss; roaming (alltså surfa fritt), utstationeringsdirektivet (samma lön för samma jobb) och GDPR (skydd av dina personuppgifter).

Den som tvekar kan ju ta sig en titt på Storbritannien och se på det kaos som Brexit skapar där. Dessutom mullrar det i flera forna öststater där fascism visar sitt fula tryne igen.

Allt det här kan du hjälpa till att mota i grind genom att rösta i EU-valet. Men det gäller förstås att du väljer ett parti som står upp för samarbete och mänskliga rättigheter.

Brexit! Vilket fiasko, stackars britter. Av ett land som dessutom fått igenom majoriteten av de förslag de lagt i unionen.

Vet du för lite om EU? Lyssna på Sveriges Radios ”EU-podden”. Det finns flera hundra avsnitt att välja på och den lär dig allt.

Annons
Annons

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig