Vet du vem som bygger altanen?
En del av byggbranschen sticker ut. Utnyttjande av utländska arbetare är väldigt vanligt hos privata beställare, det vill säga i villor och lägenheter.
Shamsiddin är väl bevandrad i Stockholms villaområden. I tre år har han jobbat för olika byggbolag specialiserade på hemrenoveringar med rotavdrag.
– Vi lade ett tak i Tyresö. Efter en månad fick vi sex tusen kronor i handen, resten skulle komma senare. När vi var klara med taket dök chefen upp med en kofot och skrek att vi skulle packa oss iväg.
Prisvärd kvalitet, lovar takfirman. Snabbt, enkelt, billigt. Tuylibek, Asliddin, Sardorbek och Hennadi. Det är namnen på några andra byggarbetare jag har pratat med som säger sig ha lurats av samma bolag.
Var är egentligen villkoren för byggare som sämst? Numera når ju fusket ända in i byggjättarnas projekt. Beställarna kan vara fina bostadsbolag eller svenska staten. Men en del av byggbranschen sticker ändå ut. Utnyttjande av utländska arbetare är väldigt vanligt hos privata beställare, det vill säga i villor och lägenheter.
Jobbar man som snickare kanske man inte vill tillbringa semestern med att bygga en altan eller att lägga om taket. Men vad ska man egentligen tänka på om man tar in en firma? Ett sätt att att skydda sig från fusk i hemmaprojektet är att skriva in i avtalet att firman inte får ta in några under-
entreprenörer.
Så här gick det till när Shamsiddin fick sitt bluffjobb:
– Jag såg en annons på det ryskspråkiga forumet Svenska Palmen, att de sökte takläggare. Jag ringde numret som stod där och de gav mig en adress och lite instruktioner. Efter en månad sade mannen som arbetsledde oss att vi inte alls jobbade för firman som stod på bilarna, utan för någon annan som vi aldrig hade hört talas om.
Ett annat tips är att ge ditt telefonnummer direkt till dem som gör jobbet. Det kan vara till hjälp om någon skulle bli lurad. De flesta fall som Shamsiddins löser sig genom att kunden kan identifiera arbetaren. Ofta säger bolagen: ”Jag har aldrig sett människan” om facket frågar om lönen.
Det är verkligen inte alla som har råd att anlita någon byggfirma. Jag önskar alla Byggnadsarbetarens läsare en lång, lat sommar fjärran verktyg och valkar. Ta hand om dig och håll ett öga på grannens renovering. Tipsa Fairplaybygg om något verkar fel.
– Vi lade hela taket utan fallskydd. Alla såg det, men ingen brydde sig, säger Shamsiddin.
Byggnads och Byggföretagen har kommit överens om en gemensam satsning mot arbetslivskriminaliteten. Kanske får vi äntligen se lite krafttag mot fusket.
Alla ukrainare som flytt kriget och luras på lön i Stockholm av oseriösa byggfirmor.
Emil Boss är författare, trött pappa, ser för mycket på Netflix och arbetar fackligt mot arbetslivskriminalitet i byggbranschen.