info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Ställ jobbiga frågor först – sen kan du ta lurarna

Kampanjer om klimatsmart, hållbarhet, hälsa och bästa vägen till välmående öser över oss dagligen, så även i färgvärlden.

Foto: Adobe stock

I takt med att nya rön om farliga beståndsdelar i färg, spackel och fogmassor uppdagas och förbjuds kommer nya förträffliga ersättare ut på marknaden och saluförs som rena hälsokurerna.

Under min studietid till modellsnickare, för snart fyra decennier sedan, hade jag några veckors praktik, eller företagsplacerad utbildning som det kallades då. På den verkstaden rådde det total radiotystnad, cheferna hade en bestämd uppfattning om att radio och musik störde koncentrationen. Fullt fokus på arbetet var det som gällde!

Göra oss döva?

Det var dock en kille som var undantagen denna regel, han som jobbade i lack- och plastverkstan. De tyckte väl synd om honom där han stod ensam bland de giftiga härdplasterna i full skyddsmundering. Och synd om honom var det, för han hade utslag och eksem över halva kroppen, så lite musik kanske lindrade något?

I dag ser man knappast någon utan någon form av ljudmedia i öronen på arbetsplatserna man kommer till. Är det för att göra oss döva för sånt som vi inte mår bra av?

En reklamkampanj om ”hållbarhet” från en av våra största färgtillverkare hade till och med satt ihop en spellista på Spotify för att de så månade om målarens väl och ve. Att färgen de vill att man använder, trots sina diverse miljömärkningar, inte är något man bör smörja in kroppen med eller blanda i smoothien, är kanske något de vill att vi glömmer bort till tonerna av funk, pop eller metal?

Trots sina påstådda högteknologiska laboratorier lyckas de uppenbarligen inte befria sina produkter från tvivelaktiga ämnen, sådan ämnen som fyller våra hav med mikroplaster och gör oss målare och hus sjuka både på in- och utsida.

I dag ser man knappast någon utan någon form av ljudmedia i öronen. Är det för att göra oss döva för sånt som vi inte mår bra av?

Tänka till själva

Enligt olika forskningsrapporter kan det vara så mycket som nära 60 procent av mikroplasterna i haven som kommer från färgindustrin. Det valde den stora norska färgtillverkaren att bemöta med att plastpåsar minsann består av 100 procent plast, deras produkt bara av 50 … Dessutom riktade de sitt färggranna pekfinger på lillebror i sammanhanget, linoljefärgstillverkarna som har en marknadsandel klart under 5 procent, med påståendet att deras färg minsann också bildar plastpolymerer! Att dessa dock är bionedbrytbara till skillnad från de i akrylatfärg nämner de förstås inte.

”Whataboutism” kallas sånt.

Därför får vi tänka till själva, till de stora färgtillverkarna kommer med nästa innovation som förhoppningsvis är bättre på riktigt för hälsa och miljön – i stället för att bara skicka med en spellista.

Det gäller att läsa på i databladen, ställa jobbiga frågor och göra medvetna val tillsammans med kunderna.

När det är gjort är det däremot helt okej att sätta ljudpluggarna i öronen och ”måla hela världen lilla mamma, full av solsken varje dag!”

Det gäller att läsa på i databladen, ställa jobbiga frågor och göra medvetna val tillsammans med kunderna.


För frihet och demokrati.

För att friheten och demokratin hotas på fler och fler håll i världen.


André Blomgren, 51 år från Jönköping, kulturhantverkare som mest målar och snickrar på kyrkor och andra kulturbyggnader. När han lyckas slita sig från det njuter han gärna av natur, familj och glögg. Han när också en dröm om en segelbåt, men bör väl lära sig segla först.

Annons
Annons

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig