info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Trash blir cash på bygget

En tredjedel av allt avfall som flödar i Europa kommer från bygg- och rivningsbranschen. Men genom att bli bättre på återbruk kan byggbranschen bokstavligen förvandla trash till cash.

Mycket material som skulle kunna återbrukas slängs fortfarande.

Ännu en gång får jag bevittna det; container efter container, överfyllda med tegelstenar som ska bli fyllnadsmassor. Tegelstenarna, som nästan väller över kanten på containern, är stötta och slitna.

Ändå är det inte så jag ser dem. Jag har alltid sett dem som guldtackor. Som glittrar och glänser likt små solstrålar. Värdefulla, användbara.

I min roll som specialist inom cirkularitet på Sweco arbetar jag med att få snurr på den cirkulära affären. Att omvandla trash till cash. Tillsammans med våra kunder utvecklar vi idéer som förändrar Sverige och accelererar den cirkulära omställningen.

Insikter samlas i en rapportserie som fått namnet ”Urban Insight” och i år är temat cirkularitet och jag författare till nästa rapport som kommer.

I den första ”Urban Insight”-rapporten för i år, som kom i maj, beskrivs byggnader som en guldgruva och så är det verkligen. Men det är först när de genom digitala verktyg får en så kallad digital tvilling, som materialbanker kan skapas och synliggöra guldet. Det gäller även hela städer.

När de är kartlagda kan vi planera resursflöden, matcha behov och tillvarata resurser i den cirkulära staden.

För att ta ett konkret exempel så återkommer jag till tegelstenarna jag började denna text med.

För taktegel som tjänat i decennier, ibland sekler, på svenska tak – men som fyllt sitt syfte som takbeläggning – har mycket kvar att ge. De kan till exempel fortsätta leva som markbeläggning i ett trädgårdslandskap. Faktum är att hela tegelstenar är utmärkt material för pallkragar och upphöjda trädgårdsland. Rött tegelkross lämpar sig i jord – speciellt för barrväxter. Materialet ger ett bra mikroklimat, dränerar ytan och släpper igenom värme och syre. Det går även att lägga tegelkross på höjd som insektshotell, vilket bidrar till biologisk mångfald.

Om vi tänker ännu större, kan stora volymer tegelkross användas på nytt i byggbranschen – på tak. Den krossade tegelstenen möjliggör överlägsen dränering på platta tak, och teglets vikt ger ett bra förankringssystem för gummitaksmaterial i perioder med hårda vindar.

Tänk, att stötta och slitna tegelstenar kan återanvändas till både tak och trädgård. Samtidigt som det ökar biologisk mångfald, är klimatsmart och kulturbevarande.

Nu kanske också du kan se hur materialet egentligen skiner och tänka att tegelstenar faktiskt är guldtackor, som glittrar i solen.

LFM30s ”Sammanställning av Återbruksguider”, otroligt bra lista över alla demonteringsinstruktioner som finns!

Det slängs fortfarande alldeles för mycket helt och rent rivningsavfall som skulle kunna återbrukas. Bättre kan vi!


Amanda Borneke har ett förflutet i rivningsbranschen och har en passion för återbruk. I dag jobbar hon med ”Den cirkulära staden” på Sweco där hon tar fram visioner som möjliggör cirkulära samhällen. Hon gillar fågelskådning, scuba diving samt att åka tåg.

Annons
Annons

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig