info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Plåtslagarnas ackord – nära 300 bagis

Ackordet för plåtslagarna gick starkt under årets tredje kvartal.

För tremånadersperioden redovisar Byggnads ackordsavstämningar från 14 olika byggarbetsplatser. Totalt handlar det om 7 415 timmar som i snitt gav plåtslagarna 285 kronor i timmen.

Nio av mätningarna gäller vanligt byggnadsplåtslageri. Där hamnade ackordssnittet på 294 kronor. Fem mätningar för ventilationsarbete gav en medellön på 255 kronor.

Läs också Föll 10 meter från ett tak – klarade sig utan stora skador: ”Ett mirakel”

Ackordssiffror redovisas från 4 av Byggnads 11 regioner. Det handlar om regionerna Väst, Gävle-Dala, Småland-Blekinge och Västerbotten.

Tidlönen lyfter för golvläggarna

218 kronor i timmen. Så högt var snittet för golvläggare med tidlön från maj till juli i år.

Jämfört med motsvarande period 2020 så har tidlönen ökat med 3,57 procent. Det motsvarar i kronor en uppgång på 7:53. Antalet tidlönetimmar som ingår i underlaget är 663 000.

Ackordet gav 260 kronor i timmen under samma period. En ökning med en halv procent, 1:29 kronor, jämfört med förra året. Ackordsförtjänsten bygger på 61 000 timmar.

Läs också Ett helt gäng missar på rad: ”Är ändå spikrakt”

Tidlön plattar till ackordet

Tidlönen för landets plattsättare har ökat med 4,19 procent det senaste året. Ackordet med 1,54 procent.

Plattsättarnas löner. Både ackord och tidlön.

Medellönen för tidlönen blev under perioden maj till och med juni 206 kronor. Det innebär att lönen ökat 8 kronor i timmen under ett år. Antal timmar som ingår i underlaget var 192 000 denna gång.

När det gäller ackordet mätte plattsättarna i genomsnitt ihop 269 kronor i timmen. En uppgång med 4 kronor jämfört med motsvarande period förra året. Antal timmar där var 89 000.

Läs också Rekordtempo för Karlatornet – så snabbt går det nu

Missa inte Facebookgruppen – Din lön på bygget

Ställningslönen upp med 6 spänn

Tidlönen för landets ställningsbyggare ligger nu på nästan 198 kronor i timmen.

Löner för ställningsbyggare

Statistiken denna gång gäller för perioden maj till och med juli i år. Jämfört med motsvarande period 2020 har lönen ökat med 3,19 procent, vilket alltså motsvarar dryga 6 kronor.

I topp ligger ställningsbyggarna i Skåne med en tidlön på 209 kronor. Antalet arbetstimmar på tidlön för hela landet var 556 000 under tremånadersperioden.

Läs också Ställa svenskakrav på bygget? Så svarar byggbranschens mäktigaste

När det gäller prestationslön så redovisas endast siffror från en region. Det gäller Örebro-Värmland där ställningsbyggarna mätte ihop nära 242 kronor i timmen fördelat på 1 260 timmar.

Missa inte Facebookgruppen – Din lön på bygget

TBM – bra fart på tidlönen

Snittet för tidlönen för TBM-gruppen ligger nu på knappt 207 kronor i timmen. Det innebär att tidlönen ökat med 3,37 procent det senaste året.

Statistiken denna gång gäller för perioden maj till och med juni i år. Samtliga 11 av Byggnads regioner har nu ett tidlönesnitt på över 200 kronor i timmen för byggnadsarbetare som tillhör den stora TBM-gruppen. Alltså snickare, betongarbetare och murare.

Högst lön hade TBM:arna i region Norrbotten där timlönen landade på 216 kronor under tremånadersperioden. Antalet arbetstimmar som ingår i underlaget var 12,6 miljoner.

Läs också Polis avlossade skott – nära träffa hantverkare

Ackordsarbetarna fick under samma period ihop 231 kronor i timmen. Det är alltså snittet över hela landet vilket innebär att prestationslönen ökat med 1,93 procent det senaste året.

I 6 av de 11 regionerna ligger medellönen nu över 230 kronor i timmen.

Antal timmar på ackord över hela landet var denna gång 6,2 miljoner.

Små glasspengar blir miljoner mer på lönekontot när åren går

För snickarna är gapet mellan ackord och tidlön ungefär en Magnum, 24:50 i timmen. Nåt att fundera på nästa gång du köper glass.

En glass mer eller mindre gör inte så stor skillnad, eller? Foto: Mostphotos

Några tior hit eller dit spelar inte någon större roll när restaurangnotan ska betalas. Samma sak gäller för glasspinnen till fikat. Småpengar som knappast raserar din ekonomi. Men om man ser på lönen så kan samma lilla slant lyfta ditt konto till nya höjder.

På nästa sida kan du läsa om ackords- och tidlöner för några yrkesgrupper som går på Byggavtalet. Och det finns skillnader. De på ackord tjänar mer och det handlar precis som vid restaurangbesöket och glassen om småpengar. Fast timme efter timme efter timme … ja, då händer grejer.

För snickarna är gapet mellan ackord och tidlön ungefär en Magnum, 24:50 i timmen. Under en månad blir det 4 165 kronor* och under ett år 50 000 kronor. För plattsättarna är skillnaden mellan löneformerna 10 557 kronor i månaden. På ett år blir det 126 000 kronor.

Löneskillnaden mellan ackord och tidlön har legat relativt stabilt under lång tid. För snickarna har gapet pendlat mellan 20 och 30 kronor i timmen sedan millennieskiftet. Det innebär att en snickare som arbetat på ackord under hela den perioden dragit in cirka en miljon kronor mer i lön än kollegorna på tidlön.

Fast pengar är inte allt, såklart. Att gå på tid har andra fördelar. Möjligen är stressen mindre och skrapet av byggbodens stolar följer inte slaviskt rasternas klockslag.

Men ändå. Löneskillnaden är stor. Och ännu tydligare blir det för golvläggare och plattsättare. För plattsättare på ackord har det åtminstone trillat in ett par miljoner mer på kontot under de senaste 20 åren jämfört med kollegorna som går på tid.

Tänk på det nästa gång du köper glass.

*Beräknat på en arbetstid på 170 tim/mån.

Skönt med höst – inga helger som stör byggrytmen.

Vad hände med det fina byggvädret?

Yrket som golvar – 7 av 10 regioner har + 210 kr i tidlön

Medellönen för golvläggare på ackord har backat det senaste året. Samtidigt har tidlönen ökat något.

Siffrorna denna gång gäller för perioden mars till och med maj. När det gäller tidlönen har golvläggarna i 7 av Byggnads 11 regioner nu en snittlön på över 210 kronor i timmen. I topp ligger region Väst med 218 kronor.

Medellönen för hela landet blev nästan 213 kronor vilket innebär att tidlönen ökat med 0,55 procent jämfört med motsvarande period 2020. Antalet timmar som ingår denna gång var 872 000.

Läs också Sparkar Serneke från projekt: ”Håller inte tiden”

Genomsnittslönen för ackordet blev 259 kronor. Det betyder att prestationslönen gått ner med 0,58 procent det senaste året.

Bäst gick ackordet i region Öst där golvläggarna mätte ihop 330 kronor fördelat på 3 100 timmar.

Totala antalet timmar för hela landet var 40 300.

Ett par procent upp för både tid och ackord

Landets plattsättare hade ett tidlönesnitt på 208 kronor under våren. Samtidigt låg ackordet på 270 kronor.

Plattsättarnas löner. Både ackord och tidlön.

Siffrorna denna gång gäller från mars till maj i år. Tidlönen blev alltså 208 kronor i medeltal över hela riket vilket innebär att lönen ökat med 2,13 procent jämfört med motsvarande period 2020. Högst tidlön hade plattsättarna i region Småland-Blekinge med 220 kronor.

Totala antalet timmar som ingår i tidlöneunderlaget för hela landet blev denna gång 212 000.

Missa inte Facebookgruppen – Din lön på bygget

När det gäller ackordet så har det ökat med 2,36 procent jämfört med ett år tillbaka i tiden. Snittet under perioden landade på nästan 270 kronor. I topp region Öst med 309 kronor.

Antalet ackordstimmar som ingår i underlaget för hela landet var 53 000.

Snittet nära 200 för ställningsbyggarna

Under det senaste året har tidlönen för ställningsbyggarna ökat med 4:80 kronor i timmen.

Löner för ställningsbyggare

Den nya medellönen på 197:67, perioden mars till och med maj, innebär att tidlönen ökat med 2,49 procent jämfört med motsvarande period förra året. I två regioner ligger medellönen över 200 kronor. Det gäller Småland-Blekinge och Skåne.

Antal timmar som ingår i underlaget för tidlönen var denna gång 571 000.

Endast en region redovisar lönestatistik för ställningsarbeten på ackord. Det handlar om drygt 2 000 timmar i region Örebro-Värmland. Snittlönen där blev 241:45. Observera att den noteringen inte finns med på kartan.

Lönesnittet för snickarna – nu över 230 kronor

För de som tillhör TBM-gruppen och kör på ackord så har lönen hoppat upp ett snäpp under våren.

Den här gången gäller siffrorna för perioden mars till och med maj. Genomsnittslönen för de som har prestationslön hamnade på 230:43 kronor. Ett par kronor högre jämfört med årets första kvartal. I topp som vanligt region Stockholm-Gotland. Denna gång med ett snitt på över 240 kronor. Notera att ytterligare 4 regioner nu har en medellön på över 230 kronor. Antal timmar som ingår i ackordsunderlaget denna gång var 4,1 miljoner.

Medellönen för tidlönen blev nästan 206 kronor. I 10 av de 11 regionerna ligger tidlönesnittet för TBM-gruppen nu över 200 kronor. Löneuppgifterna bygger på 14,9 miljoner arbetstimmar.

Läs också Jätteilska mot "galna" dörren – stadsarkitekten lugnar bygden

Vill du läsa mer om löner och andra ersättningar på bygget? Missa inte Din lön på bygget

Ackordsmatchen – vent krossar byggplåt

Under det andra kvartalet i år tjänade landets plåtslagare på ackord i genomsnitt 235 kronor i timmen.

För det andra kvartalet har det kommit in ackordssiffror från 5 av Byggnads 11 regioner. Totalt handlar det om 23 400 ackordstimmar för plåtslagarna. Medellönen denna gång på 235:34 är en knapp krona högre jämfört med kvartal 1.

I topp denna gång region Gävla-Dala med 294 kronor. Antal timmar där var 951.

Läs också Jätteilska mot "galna" dörren – stadsarkitekten lugnar bygden

Det finns även siffror uppdelat på plåtslageri och ventilation. Plåtslagarna fick under perioden ihop 17 000 timmar fördelat på 52 arbetsplatser. Snittlönen där var 222 kronor i timmen Ventilationsmontörerna tjänade betydligt bättre. I genomsnitt 268 kronor fördelat på 6 400 timmar på 8 arbetsplatser.

Vill du läsa mer om löner och ersättningar på bygget? Missa inte Din lön på bygget

Vilket pris sätter du på semesterjobb åt bekanta?

Vissa yrkesgrupper har lättare än andra att få till det lättjefulla semesterlivet. Kan du svinga en hammare hör du nog inte till en av dem.

Det kostar på om hängmattan får vämta för länge. Foto: Mostphotos

Efter ett års slit på bygget är det snart dags för semester. En tid för återhämtning där en del ligger och sippar på en öl i hängmattan medan andra samlar kraft genom att aktivera sig på den egna båten, genom vandringar eller hårdträning på gymmet.

Det alla de här personerna har gemensamt är att de gör något som avviker från vardagsrutinerna – att gå upp och gå till jobbet fem dagar i veckan.

För vissa yrkesgrupper är det lättare att få till det här lättjefulla livet. Vem har nytta av en semesterledig arkivarie, en samhällsvetare, en bank-vd eller för den delen kungen? Men annat är det för er byggnadsarbetare. Er kompetens är högvilt under sommarledigheten.

Det viskas i stug- och villaområden och runt grillen om vem som kan svinga en hammare. Säkert har ni redan fått små trevare från nära och kära inom familjen, vänner, vänners vänner och andra som ni inte ens känner igen, än mindre vet namnet på. ”Du, jag har problem med en dörr som hänger”, ”Ska bygga den där altanen i sommar, kan du hjälpa mig att komma i gång”, ”Tänkte byta hängrännor under semestern, alltså om du har vägarna förbi”.

Ni får rollen som allt från rådgivare till diverse byggprojekt, ska lagbasa över mindre sommarbyggen där ni ändå väljer att göra precis allt själva då det går snabbast. Frågan är – vad är priset på detta? Vad är det värt att jobba under en tid när ni rimligen vill tänka på annat och helst låsa in verktygslådan i en container på en byggarbetsplats långt, långt bort? Ja, det bestämmer ni ju förstås själva men jag hoppas ni tar bra betalt!

Sommarvädret lyfter ackordet.

25 spänn för en ­simpel glasspinne till kaffet.

Annons
Annons

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig