info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Hur mycket är din yrkesskicklighet värd?

De flesta av er på bygget har nog snackat lön de senaste veckorna. Som ni säkert känner till har det varit en lönerevision – det sista steget för avtalet som skrevs i november 2020.

Foto: Mostphotos

Sannolikt har ni fått ett påslag som ligger i linje med avtalet, lite över två procent. Har du fått mer, lyckats avrunda uppåt med någon krona eller två – så grattis! Du har säkert gjort dig förtjänt av det.

Men perioden av lönesnack i byggbodar och verkstäder har lätt att långsamt försvinna in i midsommardimman och semesterplaner. För att sedan i höst, när slitet börjar igen, vara helt borta. Det kommer visserligen en ny stor avtalsrörelse nästa vår, men för den som vill upp i lön gäller det att hålla lågan brinnande och inte vänta.

Ni som jobbar i byggsvängen har större chanser än många andra att påverka er lön även utanför ordinarie lönehöjningar. Ni kan till exempel välja ackord. Då får ni chansen att omförhandla er lön var tredje månad.

Även ni på tidlön har möjligheter. Ni jobbar i en bransch där bristen på kunniga drivna hantverkare är stor och det finns just nu ingenting som tyder på att det kommer förändras. Ert värde på marknaden är säkert högre än vad ni själva tror. Visst, det kan innebära några hårda ord med chefen och i förlängningen hot om att ni tänker byta firma. I det sammanhanget är det viktigt att komma ihåg att det är ju ingen annan än du själv som äger din yrkeskunskap. En yrkesskicklighet som är väl värd att få värderad på marknaden.

Självklart finns det många andra värden i en anställning än lönen. Trygghet, närhet till jobbet och inte minst arbetskamrater. Det ska såklart räknas in i hela ekvationen innan chefen får höra ”jag byter firma”.

Och även om du inte lyckas få till någon höjning mellan de ordinarie avtalshöjningarna så misströsta inte. Det är som sagt dags igen för förhandlingar nästa vår. Och då kommer lönefrågan att bli helt dominerande.

Ni på bygget, precis som alla andra löntagare, kommer då begära att få kompensation för de kraftiga prishöjningarna. Så på med hjälmen och kör hårt.

Trots allt som händer – byggandet går starkt.

Fäller prisuppgången ditt semesterbygge?

Lönen bland spiror och trall – Sydsverige håller ställningen

Byggnads regioner Skåne och Blekinge-Småland fortsätter att dominera när det gäller lönen för ställningsbyggare.

Löner för ställningsbyggare
Under årets första kvartal tjänade en ställningsbyggare med tidlön i genomsnitt 196:76 kronor i timmen. Under en lång period så har ställningsbyggarna längst söderut i landet haft de högsta tidlönerna. Så ser det ut även denna gång då region Skåne nådde upp till 209 kronor. Näst bäst betalt hade montörerna i Blekinge-Småland med 204 kronor.
Underlaget till tidlönestatistiken bygger denna gång på 637 000 arbetade timmar.
Inga ackordstimmar har rapporterats in under perioden.

12 kronor upp för golvackordet

Golvläggare som går på prestationslön tjänade i genomsnitt 267 kronor i timmen under årets första kvartal.

Jämfört med motsvarande kvartal 2021 så har golvackordet ökat med 4,69 procent, vilket alltså motsvarar 12 kronor i timmen. Allra bäst gick det i region Öst där avstämningarna landade på 326 kronor. Antalet ackordstimmar i Öst var 4 400 under kvartalet. För hela landet 59 000.

Genomsnittet för alla på tidlön blev 213 kronor. En ökning med 1:86 kronor jämfört med 2021. I topp region Västerbotten med 222 kronor. Och antalet arbetade tidlönetimmar under perioden var 86 200.

Läs också Galna prisutvecklingen i bygghandeln – det sticker ut mest

Plattsättare: Ackordet backar – tidlönen ökar

I en region drog plattsättarna in 333 kronor i timmen. Men för hela landet föll ackordet med 6 kronor under årets första kvartal.

Plattsättarna på ackord hade en snittlön på 269 kronor under årets tre första månader. Det innebär att ackordet jämfört med motsvarande period förra året backat med 2,35 procent. Vilket alltså motsvarar drygt 6 kronor i timmen. I region Väst gick ackordet däremot starkt då plattsättarna där räknade hem 333 kronor i timmen. Antal timmar i Väst var dock lågt. Endast 1 230. Antalet ackordstimmar över hela landet stannade denna gång på 52 600.

Genomsnittet för plattsättare med tidlön blev 206 kronor, vilket är en uppgång på ett par kronor jämfört med första kvartalet 2021. I underlaget för tidlönen ingår 224 000 tidlönetimmar.

Läs också Galna prisutvecklingen i bygghandeln – det sticker ut mest

TBM: Tronskifte på ackordstoppen – Norrbotten dubblar

Nu ligger TBM:arna i Norrbotten i spets både när det gäller tid- och ackordslön.

Vi börjar med tidlönen. Där hamnade snittet för hela landet på 207 kronor under årets första kvartal. Det innebär att tidlönen ökat med 2:50 jämfört med första kvartalet förra året. Och högst var den alltså i Norrbotten där medellönen var 211:76. Antalet redovisade tidlönetimmar för hela landet var 18,4 miljoner.

När det gäller ackordet så knuffade region Norrbotten ner region Stockholm-Gotland från toppen. En position som stockholmarna haft under många år. Norrbottningarna nådde upp till 242 kronor. Pga av tekniska problem redovisas det inte något ackordssnitt för hela landet denna gång.

Missa inte Din lön på bygget – en Facebookgrupp om löner och ersättningar på bygget.

Plåtackordet som toppar – nära 300 kronor

En av Byggnads regioner redovisar 9 000 ackordstimmar för plåtslagare under årets första kvartal. Snittlönen där blev 296 kronor i timmen.

I 5 av Byggnads 11 regioner har de jobbats på ackord under årets första kvartal. Bäst gick det i region Mälardalen där man alltså räknade hem 296 kronor i timmen. Näst bäst betalt hade plåtslagarna i region Småland-Blekinge som snittade på 274 kronor.

Genomsnittet för hela landet hamnade på 270 kronor. Antal ackordstimmar som ingår i underlaget under första kvartalet för hela landet var 19 189.

Läs också Tufft att öka tidlönen: ”Det blir ett surt år – försök med ackord”

Regionerna som redovisar ackordssiffor under första kvartalet är Mälardalen, Örebro-Värmland, Väst, Småland-Blekinge och Västerbotten

När allt blir dyrare skapas inget utrymme för lönehöjningar

Såväl byggmaterial som bränsle har rusat i pris den senaste tiden. Kommer de här omständigheterna på något sätt att trigga i gång en löneglidning för er på bygget?

Prisuppgångar verkar vara det nya svarta för byggbranschen. I princip allt byggmaterial har blivit dyrare. Och det handlar om kraftiga uppgångar. Något som ingen som varit på en bygghandel det senaste året kan ha missat. Och för dem som inte varit där har nog snacket gått i byggboden. Sedan har vi priset på bränsle till alla entreprenadmaskiner. De har tickat uppåt sedan flera månader och har nu fullkomligt rusat sedan invasionen i Ukraina. Allt det här slår igenom på inflationen som är på väg upp. Hur hög blir toppen i Sverige i år? 4, 5 eller 6 procent. Ingen vet.

Frågan är – kommer de här omständigheterna på något sätt att trigga i gång en löneglidning för er på bygget? Petter Hällberg, nationalekonom på Medlingsinstitutet, säger att det krävs en mer ihållande allmän höjning av priserna under lång tid, där en hundring inte räcker lika långt som tidigare, för att det ska bli en inflation på riktigt. Det räcker inte med att kostnadsläget ökar för en del produkter som rör bland annat byggindustrin.

Vidare menar han att det är viktigt att titta på varför priserna ökar. Ibland kan de gå upp för att det är drag i ekonomin som då ökar möjligheten för företagen att ta ut större vinster. ”I ett sådant läge brukar det gå att få upp lönerna”. Men så är inte fallet nu då prisuppgångarna beror på att det är brist på vissa varor som bränsle och trävaror. Priserna rusar men det är egentligen ingen som tjänar extra på det och då skapas inget utrymmet för lönehöjningar.

Petter Hällberg säger också att mycket styrs av kollektivavtalen. Där sitter många arbetare fast i långa avtal. För de flesta är det dags för nya förhandlingar först våren 2023. Hur stora löneökningarna blir i år är redan bestämt. Samtidigt ser han fram emot förhandlingarna nästa år. ”Det blir spännande att se hur det kommer att gå.”

Äntligen är ljuset tillbaka. Nu blir det 6 månader utan 1 000-wattare.

Lönerna stiger mer än avtalet just nu. Löneglidning på gång trots allt?

Takläggare – tidlönen klart över 200

Tidlönen för takläggarna har ökat med över 8 kronor det senaste året.

Siffrorna denna gång gäller för det sista kvartalet 2021. Snittet för tidlönen blev 203 kronor. En uppgång med 4,32 procent (8:43 kronor) jämfört med motsvarande period 2020. I två av de 11 regionerna ligger snittlönen under 200 kronor. Det gäller för Gävle-Dala och Mälardalen.

Antal tidlönetimmar som ingår i underlaget var 194 000.

Läs också 400 spänn för 5 liter saft: ”Är det färdigblandad grogg?”

Fyra regioner redovisar timmar för ackordsarbete. Totalt 16 000. Bäst gick det för takläggarna i Gävle-Dala som mätte ihop 275 kronor. Timmarna i regionen var dock få – endast 2 000.

Golvläggare – tidlön över 220 spänn i två regioner

Det är regionerna Väst och Västerbotten som nu kan stoltsera med ett tidlönesnitt över 220 kronor i timmen.

Medellönen för samtliga golvläggare på tidlön var knappt 212 kronor under sista kvartalet 2021. Det är 3:88 kronor högre jämfört med motsvarande kvartal 2020. Antal timmar som ingår i underlaget var 732 000.

Och nu ackordet där snittet hamnade på 258 kronor, vilket är nästan 7 kronor mer än för sista kvartalet 2020. I topp region Öst med 311 kronor fördelat på 5 000 timmar.

Läs också Fler utstationerade byggjobbare i Sverige: "En stor ökning"

Antal ackordstimmar för hela landet var 49 000.

Ställningsbyggare – fler regioner över 200 spänn

I fyra av Byggnads regioner har ställningsbyggarna nu ett tidlönesnitt över 200 kronor i timmen.

Löner för ställningsbyggare

De fyra regionerna är Skåne. Småland-Blekinge, Stockholm-Gotland och Mälardalen. I topp Stockholm-Gotland med 209 kronor.

Snittlönen över hela landet låg under det sista kvartalet förra året på 197:25 kronor. Jämfört med fjärde kvartalet ett år tidigare har tidlönen ökat med 3,11 procent (5:94 kronor).

Läs också 400 spänn för 5 liter saft: ”Är det färdigblandad grogg?”

Underlaget när det gäller tidlönen bygger på 517 000 arbetstimmar.

Under perioden finns det inga timmar redovisade för ackordsarbeten.

Vill du hålla koll på din lön och andra ersättningar på bygget. Gå med i Din lön på bygget.

Ackordet upp + 5 procent för plattsättarna

Ackordet sticker och tidlönen följer efter. En plattsättare med prestationslön tjänar nu i snitt 272 kronor i timmen.

Lönestatistiken denna gång gäller för kvartal 4 2021. Högst tidlön hade man i regionerna Småland-Blekinge och Öst med en snittlön på 212 kronor i timmen. Tidlönesnittet för samtliga plattsättare i landet var nästan 210 kronor. Det innebär att tidlönen ökat med 3,91 procent jämfört med det sista kvartalet 2020. Antal timmar som ingår i underlaget var 194 000.

Ackordet då? Ja där ligger region Stockholm-Gotland i topp med 296 kronor i timmen fördelat på 10 670 timmar. Medellönen för samtliga ackordsjobb i landet landade på 272 kronor. En ökning med 5,24 procent jämfört med 2020. Och antalet ackordstimmar för hela landet var 69 000.

Läs också 400 spänn för 5 liter saft: ”Är det färdigblandad grogg?”

TBM-snittet nu klart över 230

Sakta men säkert tickar lönen för bygglagen uppåt. Tidlönen ligger nu över 200 kronor i alla regioner. Samtidig har de flesta en ackordsförtjänst över 230.

Statistiken denna gång gäller för det sista kvartalet förra året. Bäst gick ackordet för bygglagen i region Stockholm-Gotland. Medellönen där hamnade på 241 kronor. I sju av elva regioner gav prestationslönejobben över 230 kronor. Snittlönen för samtliga regioner blev 232 kronor vilket innebär att ackordslönen ökat med 2 procent jämfört med fjärde kvartalet 2020. Antal timmar som ingår i underlaget stannade på fyra miljoner.

Som vanligt är det betydligt fler timmar gjorda på tidlön. Denna gång 13,4 miljoner under perioden. Snittlönen för samtliga landade på drygt 205 kronor vilket innebär att tidlönen ökat med 2,27 procent det senaste året. I topp ligger region Norrbotten med 209 kronor i timmen.

Läs också De tjänade mest på Byggavtalet – kolla in ditt yrke för 2021

Annons
Annons

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig