Nyår och nyårsraketer är nu passé. Som tur är börjar även januari, årets fattigaste månad, lida mot sitt slut. Det betyder påfyllning på ett sannolikt ganska magert lönekonto. Återigen går det att vara kung i baren.
Känslan av cash is king förstärks den 1 maj. Då kommer lönehöjningen från avtalet som skrevs 2020. Något som förhandlades fram i god anda mellan parterna i byggbranschen, enligt den svenska modellen. För er som går på byggavtalet ska den utgående lönen då upp med 4:19 kronor i timmen. Och det ser ungefär likadant ut på samtliga avtals-områden.
Men samtidigt, just nu, pågår det förhandlingar inom EU som kan ge den svenska modellen en riktig stjärnsmäll. Det handlar om minimilöner. I dag har 21 länder i EU lagstadgade minimilöner. I sex länder, bland annat Sverige, regleras lönen i stället via kollektivavtal.
Förslaget presenterades i höstas och då betonades det att inget land kommer tvingas in i ett system med minimilöner. Men det finns en rädsla över att EU-domstolen ändå kommer slå fast att minimilönerna ska gälla alla. Därför rasar nu facket som menar att lönerna skulle bli lägre om de sätts av politiker. Och ilskan förvärrades när den svenska riksdagens EU-nämnd före jul beslutade att regeringen skulle förhandla vidare om förslaget om minimilöner i EU. Arbetsmarknadsministern Eva Nordmark (S) menar att ett ja kan ge större möjligheter att påverka processen.
Facken vill ogärna att politiker ska nagga i kanten på ett system som de anser fungerat bra i över 100 år. Och där har de naturligtvis rätt – den svenska modellen har gett arbetare allt från mer semester och bättre arbetsmiljö till möjlighet att köpa sommarstuga eller husvagn.
Vad tycker du om den svenska modellen? Är den förlegad och inte anpassad till en alltmer internationell arbetsmarknad eller värd att slåss för i ytterligare ett sekel?
Hör gärna av dig till mig!
Byggboomen i norr bara växer!
Blir det reallönesänkning i år?